Frigler ve Frig Vadisi


Trakya bölgesinden buraya göçtükleri düşünülen Frigya’lılar M.Ö 1100 ile 1000 yılları arasında ilk olarak Ankara yakınlarında Polatlı bölgesine yerleşmişlerdir. M.Ö 8. yüzyılda en güçlü dönemlerine ulaşarak Ankara-Eskişehir-Kütahya-Afyon arasındaki bölgeye barınma amaçlı olarak kayalara evler, odalar, kaleler, anıtlar, mezarlar, kitabeler oyarak bu bölgeye yerleşmişler ve bölgenin güçlü devleti olmuşlardır. Özellikle dokumacılık, tahta ve maden işçiliğinde ustalaşan Frigyalılar seramiklerin üzerine işledikleri geometrik desen, hayvan motifleri ve farklı şekildeki süslerle de ön plana çıkmışlardır. Kendilerine özgü alfabeleri de olan Frigler flüt ve simbal gibi müzik aletlerinide buldukları bilinmektedir. Frig’lerden sonra bu bölgeyi önce Romalılar ve sonra Bizanslılar ele geçirmiştir.

Frig vadisi ve çevresinde yapılan kazılarda bulunan arkeolojik eserler bugün İstanbul Arkeoloji müzesinde, Ankara Anadolu medeniyetleri müzesinde, Polatlı yakınlarındaki Gordion müzesinde, Eskişehir, Afyon ve Antalya müzelerinde sergilenmektedir.
Muhteşem doğası ve etkileyici tarihi ile Frig vadisi görenleri kendisine hayran bırakmaktadır. Her mevsim gezilebilen Frig vadisi kış ayları soğuk olduğu için genellikle Mayıs ile Ekim ayları arasındaki yaz döneminde gezmek için tercih edilmekte olup Frig vadisini gezmek isteyenlerin iki gün ayırmaları önerilmektedir. Tüf kayalara elle oyulmuş eserleri, kabartmaları, mezarları ve o büyüleyici atmosferi ile Frig vadisi ziyaretçilerini beklemektedir.  
Frig vadisi içerisinde ayrıca doğa sporları turları, atlı turlar, yürüyüş turları ve bisiklet turları düzenlenmektedir.


Frig Vadisine Uzaklıklar:
Afyonkarahisar  Frig vadisi  121 km
Ankara Frig vadisi  295 km
Eskişehir Frig vadisi 58 km
İstanbul Frig vadisi 312  km
Kütahya Frig vadisi 28 km
Antalya Frig vadisi 393 km
Alanya Frig vadisi 535 km

Frig vadisine nasıl gidilir?
Ankara, Afyonkarahisar, Kütahya ve Eskişehir illerinin sınırları içinde bulunan Frig vadisine ulaşım İllerin otogarlarından hareket eden minibüslerle veya özel araçlarla sağlanmaktadır.


Frig vadisi konaklama:
Frig yolu veya vadisi boyunca konaklama seçenekleri arasında kamp yaparak konaklama, çadır kurarak konaklama, bakımı yapılmış pansiyon tipi evlerde konaklama ve pansiyonlar bulunmaktadır. Aracı olanlar için Frig vadisine yakın olan illerdeki oteller de konaklama seçenekleri arasında yer almaktadır.

Frig Vadisi Yürüyüş Rotaları ve Turlar

Frig vadisini yürüyerek gezmek isteyenler için 67 farklı rota bulunmaktadır. Türkiye’nin üçüncü büyük yürüyüş rotası olan Frig vadisi toplamda 506 km uzunluğundadır....

Frig Vadisinde Görülecek Yerler

Tarihi eser bakımından oldukça zengin olan ve dört ilin sınırları içerisinde yer alan vadide görülecek onlarca eser ve nokta bulunmaktadır...

Bültenimize abone olmak ister misiniz?

Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..

Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz

Önceki İçerikFoça’da Gezilecek Yerler
Sonraki İçerikÇanakkale

İstanbul

İstanbul dünyanın en eski ve zengin bir tarihe sahip şehiri

Kapadokya

Kapadokya isminin en eski tarihi MÖ 6....

Antalya

Antalya tarihçesiBirçok devletin hakimiyeti altına girmiş olan Antalya’yı Bergama karalı Attalos’un kurduğu...

■Mersin alışveriş

Mersin’de tatil yapanların dönerken aldıkları ürünler arasında en çok hediyelik eşyalar ön plana çıkmaktadır. Satılan ürünler arasında...

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bunlar da ilginizi çekebilirÖNERİLER