■ Mersin’de Gezilecek Yerler

Türkiye’deki turizm bölgeleri kadar popüler olmasa da zengin tarihi, doğası, kutsal alanları ve tertemiz koyları ile Mersin kesinlikle görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Mersin’de görülebilecek başlıca noktalar arasında Mamure Kalesi, Soli Pompeiopolis antik kenti, Kızkalesi, Softa kalesi, Anamurium Antik kenti, Yumuktepe Höyüğü, Cennet –Cehennem Çökükleri, Mersin Arkeoloji müzesi, Narlıkuyu Mozaik Müzesi, Silifke Müzesi, Silifke Atatürk Müzesi, Alahan Manastırı, Adam kayalar, Olba antik kenti, İmbriogion (Demircili) ören yeri, Kanlıdivane ören yeri, Aydıncık Aynalı göl mağarası, Astım Mağarası, Kayacı vadisi, Mut Yerköprü şelalesi Tarsus Müzesi, Tarsus Şelalesi, Yedi uyurlar (Eshab-ı Kehf) Mağarası, Tarsus Taşkuyu Mağarası ve St. Paul Anıt Müzesi  bulunmaktadır.

Mamure Kalesi


Mersin’in Anamur ilçesinde yer alan Memure kalesi Türkiye’nin en büyük kaleleri arasında yer almaktadır. Romalılara, Bizanslılara, Selçuklulara, Karamanoğullarına ve Osmanlılara ev sahipliği yapmış olan kale bir ortaçağ kalesi olmasına rağmen iyi bir şekilde korunup günümüze kadar ulaşmıştır. Üç bölümden oluşan kalede 39 kule, depo, su sarnıçları, cami ve kale dışında bulunan hamam yapısı görülebilmektedir. 24 bin metrekarelik bir alan kaplayan kale Türkiye’nin en büyük 10 kalesi içerisine girmiştir. Görünüm olarak Alanya kalesine benzeyen Mamure kalesi 1960 yılında onarılmıştır. Mamure kalesinde 1988 yılında yapılan kazılarda bulunan eserler Mersindeki müzelerde sergilenmektedir. Mersin-Antalya karayolu üzerinde bulunan Mamure kalesi Anamur’a 6 km uzaklıkta olup ulaşım özel araçlarla sağlanmaktadır.


 

Kızkalesi


Mersin’e gelenlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasında bulunan Kızkalesi Erdemli ilçesinde yer almaktadır. Erdemli merkeze 23 km Mersin’e 60 km uzaklıkta bulunan Kızkalesi kıyıya 650 metre uzaklıktaki küçük bir adacığın üstüne kurulmuştur. Kalenin üzerinde bulunan kitabeden kalenin 1199 yılında l. Leon tarafından inşa ettirildiği anlaşılmaktadır. Mersin-Silifke arası çalışan otobüslerle veya özel araçla ulaşım sağlanmaktadır. Adada bulunan kaleye yüzerek veya deniz bisikleti kiralayarak gidilmektedir. Yaz aylarında 09:00 ile 20:0 kış aylarında 08:00 ile 19:00 saatleri arasında açık olan kalesine giriş ücretli olup müze kart sahipleri ücretsiz olarak girebilmektedir.    

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Softa kalesi


Softa Kalesi Bozyazı ilçesinin 10 km doğusunda Fidik denilen tepe üzerine kurulmuştur. Burçlu yapısı ile Ortaçağ kalesi görüntüsüne sahip olan kale eski çağlardan bu yana korsanlar ve imparatorluklar tarafından kullanılmıştır. Kalenin mimari yapısı ile Anemurium antik kenti mimari yapısı arasında benzerlikler görülmektedir. Kale surların içinde su sarnıçları ve hamam kalıntıları bulunmaktadır. Mamure kalesi ile karşı karşıya olan Softa kalesinin antik çağda ikisinin yeraltından veya deniz içinden bir yolla birbirine bağlı olduğuna inanılmaktadır.  Kaleyi ziyaret edenleri muhteşem bir manzara beklemektedir. Kaleye ulaşım özel veya kiralık araçlarla yapılmakta olup kaleye çıkmak isteyenlerin dik bir yamacı tırmanmaları gerekmektedir.  

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Yumuktepe Höyüğü


M.Ö 7000 binlere kadar dayanan tarihi ile Yamuktepe höyüğü tarihte ilk tarımın yapıldığı yerler arasında gösterilmektedir. İlk tarımın burada yapılmasından dolayı buğday da yine ilk defa burada yetiştirilmiş ekmek de yine ilk defa burada yapılmıştır. Yamuktepe de yapılan ilkler arasında ilk mührün kullanılması, ilk defa demir ve bakırın burada dökülüp işlenmesi, zeytinin ilk burada yetiştirilmesi ve tarım aletlerinin ilk defa kullanılması burada yapılmıştır. Burada yapılan kazılarda elde edilen alet ve tarihi eserler Mersin müzesinde sergilenmektedir. Mersin’in 1 km kuzeyinde yer alan Yamuktepe höyüğü ücretsiz olarak gezilebilmektedir.   

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Cennet –Cehennem Çökükleri Örenyeri


En çok ziyaret edilen noktalar arasında yer alan Mağaralar Mersin’in Silifke ilçesinde yer almaktadır. Derinlikleri 70 ve 128 metre olan çökükler mağara tavanlarının çökmesi sonucu oluşmuştur. Silifke’den 22 km, Mersin kız kalesinden 7 km uzaklıkta bulunan mağaralara ulaşım özel araçlarla sağlanmaktadır. Ücretli olarak gezilen çökükleri müze kart sahipleri ücretsiz gezebilmektedir. 
Yaz aylarında 08:00 ile 19:00 kış aylarında ise 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.


Cennet çöküğü


Elips biçiminde 250 metre çapında ağız yapısı olan Cennet çöküğünün derinliği 70 metredir. Çökük tabanın güney tarafında 260 metre uzunluğundaki mağaranın girişi ve mağaranın ağzında küçük bir kilise bulunmaktadır. Yukarıdan müthiş bir manzaraya sahip olan Cennet çöküğüne 450 basamaklı merdivenle inip gezme imkânı bulunmaktadır. Çöküğün zemini kaygan bir yapıya sahip olduğu için yürürken uygun ayakkabı giyilmesi önerilmektedir.


*Cehennem Çöküğü:
Cennet çöküğünün 75 metre kuzey tarafında bulunan çukur aynı Cennet çöküğü gibi oluşmuştur. 50 metre ağız çapı olan çöküğün derinliği 128 metredir. Cehennem çöküğünün içine inme imkânı bulunmamakta olup yukarıdan seyir terasından müthiş manzarayı izleme imkânı bulunmaktadır.

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Mersin Arkeoloji müzesi


Oldukça zengin bir tarihe sahip olan Mersintarihi eser bakımından da oldukça zengin bir müzeye sahiptir. Mersin Arkeoloji müzesi 2017 yılında yeni binasına taşınarak modern bir yapıya kavuşturulmuştur. Üç bölümden oluşan müze toplamda 15 bin metrekare büyüklüktedir. Müzede toplamda 2 bine yakın eser sergilenmektedir. Müze içerisinde sergi salonları, çocuklar için ayrılmış alan, kütüphane, hediyelik eşya satış yeri ve kafeterya gibi bölümlerde bulunmaktadır. Müzeye gidenler müzenin giriş katında bulunan kronolojik salonda kendilerini zamanda yolculuk yaparken bulacaklardır. Mersin ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda bulunan eserler burada sergilenmektedir. Müzede sergilenen eserler arasında içki kapları, testiler, çeşitli kaplar, pişmiş toprak, çanak, çömlek, camdan eserler, bronz eserler, müze bahçesinde taştan eserler, sütun başlıkları, testiler, fosilleşmiş nesneler, mercanlar, deniz kabukları, denizkestaneleri ve daha birçok eser sergilenmektedir.    

Giriş ücretli olan müzeye müze kart sahipleri ücretsiz olarak girebilmektedir.  
Müze açılış saatleri:
2 Ekim 14 Nisan 08:00 ile 17:00
15 Nisan 1 Ekim 09:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<


Mersin Atatürk Evi Müzesi


Atatürk ve eşi Latife hanımınla birlikte 20 Ocak 1925 tarihinde Mersin’i ziyareti sırasında konakladığı ev müze olarak kullanılmaktadır. Atatürk Caddesi üzerinde yer alan ev 12 Ekim 1982 yılında müze olarak kullanılmaktadır. İki katlı olan müze içerisinde Atatürk’ ait eşyalar, belgeler, fotoğraflar ve Atatürk’e ait özel eşyalar sergilenmektedir. Yaz aylarında 09:00 ile 19:00 kış aylarında 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilmektedir.   
Adres:
Çankaya Mahallesi / Atatürk caddesi 4724 Sokak
tel: 0324 237 55 71

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<


Narlıkuyu Mozaik Müzesi


Antik dönemlere ait olan mozaiklerin korunması amacıyla bina içine alınması sonucu oluşturulan müze Narlıkuyu’da bulunmaktadır. Siyah, beyaz ve sarı taşlardan oluşan mozaikler üzerinde geometrik şekiller, kuş motifleri, çiçek motifleri, antik dönemin baş tanrısı Zeus’un kızları Aglaia, Thalia ve Euphrosine resmedilmiştir.

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<


Silifke Müzesi


1939 -1940 yılları arasında Silifke ve çevresinde bulunan eserlerin toplanmasıyla müze çalışmalarına başlanmıştır. 2 Ağustos 1973 yılında şuan ki 2 katlı ve bahçeli binasına taşınarak hizmet vermeye başlamıştır. Arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği müzede M.Ö 1200 yıllarında günümüze kadar olan dönemlerden eserler sergilenmektedir.
Pazartesi günleri hariç her gün açık olan müze ücretli olarak müze kart sahipleri ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.     

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<


Silifke Atatürk Müzesi


Atatürk’ün 27 Ocak 1925 yılında Silifke’yi ilk ziyareti sırasında kaldığı ev müzeye dönüştürülerek ziyarete açılmıştır. Müze içerisinde Atatürk’ün kaldığı odanın tüm eşyaları, belgeler, ziyaret fotoğrafları, gazete haberleri ve Atatürk’e ait birçok eşya sergilenmektedir.
Yaz aylarında 08:00 ile 19:00 ile kış aylarında 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.  
Adres:
Saray mah. 109 sok. No:9 / Silifke

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Aydıncık Aynalı göl mağarası

Mersin’in Aydıncık ilçesinin 8 km uzaklıkta yer alan mağara adını mağara içerisinde bulunan gölden almaktadır. Yakınında bulunan Gilindere antik kentinden dolayı da Gilindere mağarası olarak da bilinmektedir. Mağaranın ağzı denize bakmakta olup denizden 46 metre yükseklikte yer almaktadır. Genişliği bazı noktalarda 100 metreye kadar çıkan mağaranın tavan yüksekliği 18 metre, toplam uzunluğu 555 metredir. 47 metre derinliğe sahip olan gölün bulunduğu salonun genişliği 18 ile 30 metre arasında olup 140 metre uzunluğa 35 ile 40 metre arasında tavan yüksekliğine sahiptir.
Mağarada oluşan sakıt, dikit, sütun, duvar ve damlataş sütunları mağarayı birçok salon ve odaya böldüğü için mağara dolambaçlı bir yapıya da sahiptir. Yağışlı dönemlerde tavandan damlayan sular sarkıtların canlı kalmaları sağlamakta ve mağara içerisinde şekillenme halen devam etmektedir. 

Mersin’e 170 km uzaklıkta olan Mağara her gün 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ücretli olarak ziyaret edilmekte olup müze kart geçmemektedir. 


>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Astım Mağarası

Cennet-Cehennem çöküklerinin 300 metre kuzey batısında yer alan Astım Mağarası birbirine bağlantılı toplam uzunluğu 200 metreyi bulan galerilerden oluşmuştur. Mağara içerisinde minarellerin birikmesiyle oluşmuş sarkık ve dikitler görenleri büyülemektedir. Özellikle astım hastalarının sıkça ziyaret ettiği mağaradaki nem oranı yaz aylarında %85 kış aylarında %95’e kadar çıkmaktadır. Demir merdivenle inilen mağaraya girişler ücretli olup müze kart sahipleri ücretsiz olarak gezebilmektedir.
Mağara ziyaret saatleri:
15 Nisan 30 Ekim 08:00 ile 19:00
30 Ekim 15 Nisan 08:00 ile 16:45 saatleri arasında ziyarete edilebilmektedir.



>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Kayacı vadisi (Erdemli)

Kayacı vadisi Mersin iline bağlı Erdemli ilçesinin Limonlu beldesinde yer almaktadır. Mersin’e 45 kilometre uzaklıkta olan vadi yeşillikler içinde saklı kalmış güzellikleri ile ziyaretçilerine beklemektedir. 130 km uzunluğundaki Limonlu Çayı’nın da geçtiği vadi içinde balık tutma, kaya tırmanışı, kamp kurma, bisiklet rotaları, yürüyüş ve piknik yapma alanları bulunmaktadır. Özellikle yaz sıcaklarında en çok ziyaret edilen noktalar arasında yer almaktadır. Limonlu beldesine 12 km uzaklıkta olan Kayacı vadisine ulaşım özel araçlarla sağlanmakta olup girişler ücretsizdir.    



>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Mut Yerköprü şelalesi

Mersin’deki kesinlikle görülmesi gereken noktalar arasında yer alan şelale Mut ilçesine bağlı Yerköprü Milli Parkı içerisinde bulunmaktadır. Mersin merkeze 190 km uzaklıktaki şelaleye ulaşım özel araçla sağlanmakta olup şelalenin yakınına kadar araçla gidilip kısa bir yürüyüşten sonra şelaleye ulaşılmaktadır. Muhteşem bir doğanın içerisinde yer alan şelale 29 metre yükseklikten dökülmekte olup şelalenin döküldüğü alanda yüzmek veya suya girmek yasaktır. Milli parka giriş ücretli olup yeme içme ihtiyacını karşılamak için herhangi bir tesis bulunmamaktadır.



>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Bültenimize abone olmak ister misiniz?

Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..

Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz

Önceki İçerik■ Mersin
Sonraki İçerik■Mersin Ören Yerleri

İstanbul

İstanbul dünyanın en eski ve zengin bir tarihe sahip şehiri

Kapadokya

Kapadokya isminin en eski tarihi MÖ 6....

Antalya

Antalya tarihçesiBirçok devletin hakimiyeti altına girmiş olan Antalya’yı Bergama karalı Attalos’un kurduğu...

■Mersin alışveriş

Mersin’de tatil yapanların dönerken aldıkları ürünler arasında en çok hediyelik eşyalar ön plana çıkmaktadır. Satılan ürünler arasında...

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bunlar da ilginizi çekebilirÖNERİLER