Ne zaman seyahat edilmeli?
Yoğun sezon Nisan / Mayıs aylarından Ekim / Kasım aylarına kadar devam etmektedir. Kasım ayından itibaren birçok turistik tesis kış nedeniyle kapanmaktadır. Kasım ayından nisan ayına kadar, Türkiye'de Noel zamanı dışında turizm açısından oldukça yavaş bir sezon yaşanmaktadır. Kış aylarında birçok otel oda fiyatlarını yarı fiyatına veya daha altına ekebilmektedir. Özellikle beş yıldızlı otellerin kış ayları içerisindeki indirimli fiyatlarına internetten ulaşmak oldukça kolaydır. İlkbahar (nisan-mayıs) ve sonbahar (eylül-ekim) Türkiye'yi ziyaret etmek için en iyi mevsim olarak düşünülmektedir. Bu aylar içerisinde havalar oldukça güzel olup tatilciler sıcaklardan etkilenmemektedir. Sonbaharda daha az turist gelmesine rağmen deniz suyu hala sıcaktır. Yaz ayları son derece sıcak olup Turizm bölgesindeki tesisler yüzde yüz doluluk oranına çıkmaktadır. Türkiye’de kışlar ayları yağışlı olup hava durumu ve sıcaklığı bölgelere göre değişiklik göstermektedir.
Vize ve Pasaport
90 güne kadar kalmayı planlıyorsanız (Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İsrail, İtalya, Japonya, Yeni Zelanda, İsveç ve İsviçre gibi) çoğu Avrupa vatandaşı ve diğer bazı ülke vatandaşları için vize şartı bulunmamaktadır. Bu süre zarfında bir işe girmenize izin verilmemekte olup çalışmak için ayrıca bir vize almanız gerekmektedir. Vize yenilemeden 90 günden daha uzun süre Türkiye’de kalanların para cezası ödemesi gerekmektedir. Rus vatandaşları vize olmadan Türkiye’de 60 gün kalabilmektedirler. Avustralya, Kanada, Çin, İrlanda, Meksika, Hollanda, Norveç, Portekiz, İspanya, Tayvan, İngiltere ve ABD vatandaşları vize almak zorunda olup bu vize 30 ila 90 gün geçerli olup dileyenler vizelerini internetten elektronik olarak alabilmektedir. Türkiye’ye seyahat edecek olanların pasaportlarında en az 6 aylık bir geçerlilik süresi bulunmak zorunda olup 6 aylık geçerlilik süresini yitirmiş olan pasaport sahiplerinin ülkeye kabul edilmeme olasılığı bulunmaktadır.
Bayramlar ve Tatiller
Yukarıdaki beş genel resmi tatilin yanı sıra, Türkiye'de iki önemli dini bayram tatili de bulunmaktadır. Bunlardan biri şeker bayramı ya da diğer adıyla ramazan bayramı, yani Ramazan ayının sonunda kutlanan dini bayram. Bu bayram üç gün boyunca kutlanmakta olup bayram süresi boyunca mezarlıkların ziyaret edilmekte, çocuklar evden eve gidip şeker toplamakta, akrabalar ve komşular ziyaret edilmektedir. Diğeri de kurban bayramı. Ramazan ayının bitiminden iki ay on gün sonra kutlanan bayram dört ün sürmektedir. Bayram günü kesilen kurbanların bir kısmı aile bir kısmı da yoksul ailelere dağıtılmaktadır. Yılın en önemli dini bayramı olan kurban bayramı boyunca resmi daireler başta olmak üzere hemen hemen her yer kapalıdır. Ramazan ayında oruç tutanlar gün doğumundan gün batımına kadar olan süre içerisinde herhangi bir şey yemeden ibadetlerini yerine getirmektedirler. Çoğu restoran ve kafe, ramazan ayında da açık olup yemek servisi yapmaktadır. Ramazan ayı turistler için bir sorun teşkil etmemekte olup diledikleri gibi açık olan restoranlarda yemeklerini yiyebilmektedirler. İki dini bayram Müslüman, ay takvimine göre kutlanıyor, dolayısıyla tarihleri her yıl değişmektedir. Bayramların hangi tarihlere denk geldiğini öğrenmenin en kolay yolu, internette aramaktır.
Konaklama
Türkiye'de her bütçeye uygun farklı standartlarda birçok konaklama seçeneği bulunmaktadır. Konaklama tesislerinin yıldız sayısı tesisin atmosferi veya nasıl işletildiği hakkında hiçbir şey göstermez, ancak hangi kolaylıkların bulunduğunu yıldız sayısından anlayabilirsiniz. İnternette iyi otelleri bulabileceğiniz pek çok kullanışlı rezervasyon sitesi bulunmaktadır. Bu sitelerde tesis hakkındaki yorumlarını okuyabilir ve tesis hakkında daha geniş bilgi sahibi olabilirsiniz. Yüksek sezon dışında Türkiye’ye gelenler (kasım ayından mart ayına kadar Noel zamanı hariç), otel odalarını yarı fiyatına veya daha düşük fiyata tutabilmektedir. Otellerin yanı sıra, pansiyonlar, kamp alanları ve kendi yemeklerinizi hazırlayabileceğiniz apart oteller, kiralık daireler ve butik otellerde konaklama seçenekleri arasında yer almaktadır.
Para Birimi
Türkiye’nin para birimi Türk lirasıdır (TL veya TRY). 5, 10, 20, 50, 100 ve 200 liralık banknotlar bulunmaktadır. Türkiye, 2009 yılında yeni banknot ve madeni paralara geçiş yaptığında Yeni Türk Lirası'nı (YTL) kullanmayı bıraktı. Madeni paralar arasında 5, 10, 25, 50 kuruş ve 1 lira bulunmaktadır. Türkiye'de sınırsız miktarda döviz alabilirsiniz, ancak yanınızda maksimum 5000 ABD Doları değerinde Türk Lirası getirebilirsiniz. Türkiye'de döviz bozdurduğunuzda çoğunlukla daha iyi bir döviz kurundan yararlanabileceğinizi de unutmayın.
Kredi Kartları
Visa ve Mastercard otellerde, araba kiralama acentelerinde, dükkanlarda, eczanelerde, restoranlarda hemen hemen her yerde kabul edilmektedir. Öte yandan Amex, yüksek ücretleri olduğu için yaygın olarak kabul edilmemektedir. Mağazalar, oteller ve restoranlar kartla ödeme yapanlardan ekstra ücret talep edilmemekte fakat bazı yerlerde nakit ödeme yapmak daha avantajlı olmaktadır.
Banka, Döviz Bürosu ve Postane
Türkiye'de çok sayıda banka bulunmakta olup bankalarda her türlü döviz bozulmaktadır, ancak bankalar kendi müşterilerine öncelik verdiklerinden döviz bozdurma işlemi zaman alabilmektedir. 7/24 hizmet veren ATM'leri her yerde bulmak oldukça kolay olup bu ATM’lerde tüm kredi kartlarını kullanılmaktadır. ATM’lerin neredeyse hepsinde başta İngilizce olmak üzere birkaç farklı dil seçeneği de bulunmaktadır. ATM’lerden yalnızca Türk Lirası çekilmektedir. Seyahat etmeden önce bankanızın yurt dışından para çekme işlemlerinde ekstra ücret tahsil edip etmediğini kontrol etmeniz önerilmektedir Yabancı döviz kurunu Türk Lirasına çevirmek istiyorsanız PTT veya döviz bürolarına gitmeniz önerilmektedir. Döviz büroları daha hızlı hizmet, daha uygun çalışma saatleri ve genellikle bankalardan daha iyi döviz kurları vermektedir. Döviz bürolarının ne kadar komisyon aldıklarını sormanız önerilmektedir.
Pazarlık ve Bahşiş
Türkiye, yakıt ve elektronik ürünler dışında turistler için oldukça ucuz bir ülkedir. Sıradan mağazalarda pazarlık yapma payı bulunmamakta olup ancak pazar gibi yerlerde pazarlık yapılabilmektedir. Taksi ile seyahat edecek olanların fiyat konusunda taksi şoförü ile anlaşması veya taksimetre açtırması önerilmektedir.
Bazen servis bedeli servis dahil restoranlarda fiyata dahildir, değilse, genelde toplam faturanın yaklaşık %10'u bahşiş olarak verilmektedir. Otelden ayrılmadan önce otel personeline olan minnettarlığınızı göstermek için küçük bir miktar bahşiş bırakabilirsiniz.
Türkiye'de farklı polis türleri bulunmaktadır. Polis daha çok küçük suçlarla, trafikle ve park cezalarıyla ilgilenirken, askeri polis olan jandarma daha ciddi suçlarla ilgilenmektedir. Polis karakolunun olmadığı küçük kasabalarda jandarmadan yardım alabilirsiniz. Ayrıca birçok turizm şehrinde bulunan turist polisinden de yardım talep edebilirsiniz.
Diş Doktoru
Türkiye'de diş bakımı diğer birçok ülkeye göre daha ucuz olup aynı zamanda çok da iyi ve kaliteli olarak yapılmaktadır. Yabancı ülke vatandaşları Türk Konsolosluklarında veya turist danışma ofislerinde İngilizce konuşan diş hekimleri hakkında bilgi alabilirler. Seyahat sigortası acil diş bakımını kapsamakta olup ancak kozmetik ameliyatı kapsamaz.
Eczaneler
Türkiye’nin her şehrinde onlarca Eczane bulunmaktadır. Eczane sembolü büyük kırmızı bir "E" ile gösterilmektedir. Eczane personeli oldukça eğitimli ve deneyimli kişilerden oluşmaktadır. Eczanelerde ilaç hakkında tavsiye alabilir ve reçetesiz ilaçlar satın alabilirsiniz. Eczanelerin çoğu, pazartesiden cumartesiye sabah 9'dan akşam 7'ye kadar açık olup her bölgede 24 saat açık nöbetçi bir eczane bulunmaktadır. Nöbetçi eczane bilgisi her gün tüm eczanelerin penceresine asılmaktadır. Düzenli olarak ilaç kullananların seyahatleri boyunca yetecek kadar ilacı yanlarında getirmeleri önerilmektedir.
Hastahaneler
Türkiye ile İngilizce konuşan herhangi bir ülke arasında karşılıklı sağlık anlaşması yoktur, bu nedenle özel sağlık sigortası yaptırmanız önerilmektedir. Küçük sağlık problemleri için bir eczaneyi giderek gerekli olan ilaçlar reçetesiz olarak temin edilebilmektedir. Avrupa Sağlık Sigortası Kartı Türkiye'de geçerli değildir. Bazı durumlarda sağlık hizmeti için önceden ödeme yapmanız gerekir, bu nedenle tüm makbuzlarınızı sakladığınızdan emin olun. Otelde konaklayanların doktora ihtiyacı olması durumunda otel personeli size kesinlikle yardımcı olacaktır. Türkiye’de hem özel hem de genel hastaneler bulunmaktadır. Özel hastanelerin standardı genellikle daha yüksek seviyede olup daha az evrak işi bulunmaktadır. Özel hastanelerin çoğunda İngilizce konuşan personeller bulunmaktadır.
İnternet Erişimi ve Telefon
Birçok otelin lobisinde ücretsiz internet erişimi olan bir bilgisayar bulunmaktadır. Gün geçtikçe ücretsiz olarak wi-fi bağlantısı sunan otel, kafe, bar, restoran sayısı artmaktadır. Bazı tatil yörelerinde internet kafeler de bulunmaktadır. Çoğu Avrupa ve Avustralya telefonları Türkiye'de çalışmakta olup bazı Kuzey Amerika telefonları çalışmayabilir. Cep telefonunuzu uluslararası bir SIM kartla Türkiye’de rahatlıkla kullanıldığı gibi otel odalarında bulunan telefonlar da yurt içi ve yurt dışı aramalar için rahatlıkla kullanılabilmektedir. Türkiye’ye tatile gelenlerin tatil süreleri boyunca hücresel verilerini kapatmaları önerilmektedir. Aksi takdirde telefon faturanız geldiğinde kötü bir sürprizle karşılaşabilirsiniz. Dileyenler Turkcell veya Vodafon’dan SIM kartı satın alarak hem internete erişebilir hem de arama yapabilirler. Türkiye için telefon kodu 0090'dır. Yurt dışı hattınızla Türkiye’den bir numarayı arayacaksanız ilk olarak 0090’ı ve ardından arayacağınız kişinin telefon numarasını tuşlamanız gerekmektedir. Telefon numarasındaki ilk numara sıfırsa numarayı ilk sıfır olmadan tuşlamanız gerekmektedir. Türkiye’den yurt dışı aramaları içinde ilk olarak arayacağınız ülkenin kodunu tuşlamanız gerekmektedir. Uluslararası arama kodlarını dileyenler internette bulabilirler.
İçme Suyu
Türkiye'deki musluk suyu klorlu olduğundan şişe su tüketilmesi önerilmektedir. Musluk suları diş fırçalarken veya temizlik yaparken rahatlıkla kullanılmaktadır. Yemek pişirmek ve sıcak içecekler için, kaynattığınız sürece musluk suyunun kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Birçok otel de veya tesiste musluk suyunun içilip içilemeyeceği hakkında uyarı yazısı da bulunmaktadır.
Sigara
Her ne kadar Türkiye’de sigara kullanımı yaygın olsa da halka açık olan çok yerde, taksilerde, feribotlarda, trenlerde, alışveriş merkezlerinde, kafelerde, barlarda ve restoranlarda sigara içmek yasaktır. Sigara yasağına rağmen, bazı restoran ve barların dış mekan teraslarında sigara içenler için alanlar bulunmaktadır.
Din
Türk nüfusunun %99'u Müslüman olup diğer dinlerden olan insanlara karşı oldukça hoşgörülüdür. Müslüman olmayanlar namaz kılınmadığı sürece camilere rahatlıkla girebilmektedir. Camileri ziyaret ayakkabılarını çıkarmaları ziyaret süreleri boyunca omuzlarınızı ve dizlerinizi örtmeleri ayrıca kadınların başlarını da örtmeleri gerekmektedir.
Hava
Türkiye'nin kuzeyi ve güneyi arasındaki uzaklık birkaç yüz kilometre ve kıyılarla dağlar arasındaki rakım binlerce metre olduğundan iklimi oldukça çeşitlidir. Genel olarak kış ayları oldukça ılık ve yağışlı geçer fakat dağlarda kar görülmektedir. Sezonun en yoğun zamanı olan Temmuz-Ağustos aylarında ortalama sıcaklık 36 ° C'dir, ancak sıcaklık 40°C'den fazla hissedilmektedir. Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim aylarında sıcaklıklar daha düşük olup nadiren 30°C'yi geçmektedir. Eylül ve Ekim aylarındaysa deniz hala ılık olup rahatlıkla denize girilmektedir.
Müzik
Türk pop müziği her geçen gün dünya çapında popüler hale gelmektedir. En ünlü ve tanınmış şarkıcılar arasında Tarkan Eurovision şarkı yarışmasına katılan Hadise ve Sertab Erener bulunmaktadır. Sertab Erener, 2003 yılında Eurovision şarkı yarışmasını kazanarak dünya çapında tanınır hale gelmiştir.
Alışveriş
Canlılığıyla turistleri kendine çeken birçok pazar, market ve mağaza ziyaretçilerine hizmet
vermektedir.
En önemli hediyelik eşyalar:
- Nargile içmiyor olsanız bile, hoş duran ve dekorasyon olarak da kullanılabilen nargileler.
- Hem altın hem de gümüşten yapılmış, eşsiz şekillerde ve değerli taşlardan yapılan mücevherler en
çok satılalar arasında yer almaktadır.
- Nazar boncuğu da nazarı uzak tuttuğu için popüler hediyelik eşyalar arasında yer almaktadır.
- Seramik, çömlek, porselen ve farklı bölgelerden getirilen camlar.
- Ayakkabı, el çantası, ceket vb. gibi kaliteli deri eşyaları da uygun bir fiyata alabilirsiniz. Ayrıca
imitasyon tasarım çantalar, satımı yasal olmasa da oldukça rağbet gören hediyelikler arasında yer
almaktadır.
- El dokuması kumaşlar ve nakışlar çok popüler olup oldukça kalitelidir.
- Her yerde baklava, lokum, marmelat, baharat, çay, zeytinyağı, kuru meyve ve fındık gibi yerel
lezzetler bulabilirsiniz.
- Halı biraz daha pahalı bir eşya olup en güzel halılar yumuşak ipek Hereke halılarıdır.
- Aynı zamanda moda da Türkiye’de oldukça gelişmiştir. Bazı büyük markaların tasarımcıları
Türkiye'de kıyafetlerini üretip aynı zamanda satmaktadırlar.
Yemek
En kolay yemek bulabileceğiniz yerler lokantalardır. Önceden pişirilmiş yiyecekleri olan basit, iyi ve ucuz restoranlar olup restoranların çoğunda genellikle alkol satılmamaktadır. Yerel halkın yemek için nereye gittiğini ve insanların en çok nerelerde yediğini araştırmanız önerilmektedir ki buralarda yemekler genellikle lezzetli ve taze olur.
Elektrik
Avrupa’da olduğu gibi güç kaynağı 220 volt ve iki yuvarlak pimli fiş kullanılır. Uluslararası veya kıtasal bir adaptör getirmek iyi bir fikir olabilir.
Açılış Saatleri
Bankalar normalde pazartesiden cumaya 08.30 - 12.00 ve 13.30 - 17.00 saatleri arasında açıktır. Bazı
büyük bankalar cumartesi sabahları da açık olup öğle yemeğinde kapanmazlar. Genellikle bankada bir
sıra numarası almanız gerekmektedir. ATM'ler 7 gün 24 saat açıktır.
Postaneler genellikle pazartesiden cumartesiye 09.00 - 17.00 veya 08.00 - 18.00 saatleri arasında
açıktır. Ancak, gece yarısına kadar açık olan postaneler de bulunmaktadır.
Dükkanların çoğu, pazartesiden cumartesiye kadar sabah 10.00 akşam 18.00 saatleri arasında açık
olup alışveriş merkezleri, yemek alanları ve mağazalar genellikle daha uzun süre açık kalır.
Müzeler genellikle pazartesi ya da salı hariç her gün sabah 9.00’dan akşam 17.00'e kadar açıktır.
Güncel çalışma saatleri için internetten kontrol etmeniz önerilir.
Zaman Farkı
Türkiye yıl boyunca gün ışığından yararlanmak için yaz saati uygulamasına sahiptir. Bu da İngiltere ve Türkiye arasındaki zaman farkının yaz aylarında (Mart - Ekim arası) iki saat olduğu ve Birleşik Krallığı’n yerel standart zamana sahip olduğu süreçte (Ekim - Mart arası) üç saat olduğu anlamına gelir. Bu süre boyunca Türkiye 3 saat ileridedir.