Ayvalık Rehberi

Dört mevsim tatil yapma imkânı bulunan Ayvalık, özellikle yerli turistlerin tercih ettiği tatil bölgeleri arasındadır. Tarih boyunca Misya, Hitit, Frig, Lidya, Roma, Doğu Roma ve 14. Yüzyılda da Osmanlı imparatorluğu hâkimiyeti altına girmiştir. 29 Mayıs 1919 yılında Yunanlılar tarafından işgal edilmişse de 1923 yılında kurtarılmıştır.

Yirmiden fazla adanın çevrelediği Ayvalık en büyüğü olan Alibey adasına (Cunda) oldukça yakın bir noktadadır. Ayvalık ve Cunda adası Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü ile birbirine bağlanmaktadır.
Ayvalık müthiş doğası, mavi bayraklı plajları ve denizi ile de gelenleri kendisine hayran bırakmaktadır.  Akdeniz ikliminin görüldüğü Ayvalık’ta özellikle Temmuz ve Ağustos ayı oldukça sıcak geçmekte olup yine Temmuz ve Ağustos ayları Ayvalık’ta denize girilecek en uygun aylardır. Ayvalık ekonomisini büyük ölçüde zeytincilik oluştursa da pamuk, mandalina, çam fıstığı, üzüm ve bal da Ayvalık’ta yetiştirilmektedir.  


Ayvalık uzaklıklar
Balıkesir-Ayvalık : 128  km
Balıkesir Koca Seyit Hava Limanı-Ayvalık : 40 km
Bodrum- Ayvalık : 384  km
Çanakkale-Ayvalık :144  km
Çeşme-Ayvalık : 263  km
Edremit -Ayvalık: 48     km
İstanbul-Ayvalık : 423  km
İzmir-Ayvalık : 167  km
İzmir hava limanı-Ayvalık: 182  km
Kuşadası – Ayvalık:  243 km
Marmaris-Ayvalık : 567  km

Ayvalık’a uçak ile ulaşım
Ayvalık’a uçakla gelmek isteyenlerin kullanabileceği hava limanı 48 km uzaklıktaki Balıkesir Koca Seyit Havalimanıdır. Özellikle yaz aylarında Türkiye’nin farklı illerinden direk uçuşlar bulunmaktadır. Havalimanından Ayvalık’a bazı uçak firmalarının ücretsiz servisi bulunmakta olup taksi ve araç kiralayarak da Ayvalık’a ulaşım sağlanmaktadır.


Ayvalık’a otobüs ile ulaşım
Türkiye’nin her yerinden özellikle yaz aylarında Ayvalık’a otobüs bulmak oldukça kolaydır. Yerli turistlerin en çok tercih ettiği tatil yerleri arasında yer alan Ayvalık’a ulaşım için yaz aylarında ek otobüs seferleri düzenlenmektedir.


Ayvalık’a özel araçla ulaşım
Marmaris üzerinden Ayvalık’a gelmek isteyenlerin E87 karayolu üzerinden Marmaris-Muğla-Çine-Aydın-İzmir-Menemen-Aliağa-Dikili-Ayvalık güzergâhını kullanmaları gerekmektedir.
İstanbul üzerinden Ayvalık’a gelmek isteyenlerin E881 numaralı yoldan İstanbul-Gemlik-Bursa-Susurluk-Balıkesir-Edremit- Ayvalık istikametini kullanmaları gerekmektedir.  


Ayvalık’a vapurla ulaşım
İstanbul Yenikapı’dan Bandırma’ya kadar arabalı vapuru kullanıp oradan da Ayvalık’a ulaşım sağlanmaktadır. 

Ayvalık Konaklama
Ayvalık merkez, Cunda adası ve Sarımsaklı bölgeleri Ayvalık’ta konaklama için en çok tercih edilen bölgeler arasında yer almaktadır. Butik otellerin ön plana çıktığı Ayvalık’ta her türlü bütçeye uygun konaklama seçenekleri bulunmaktadır. Konaklama seçenekleri arasında apar oteller, kiralık daireler, kiralık villalar ve pansiyonlar bulunmaktadır.


Ayvalık Şehir içi ulaşım
Ayvalık’ta şehir içi ulaşım minibüs ve otobüslerle sağlanmaktadır. Yürüyerek birçok noktaya ulaşma imkânı bulunan Ayvalık’ta bisiklet kiralayarak da ulaşım sağlanmaktadır. 8 km uzaklıktaki Cunda adasına dileyenler için her gün 06:30 ile 00:30 saatleri arasında dolmuş bulunurken yine Sarımsaklı plajına da gece geç saatlere kadar dolmuş bulunmaktadır.   

Ayvalık’ta ne yenir?
Eğe ve Akdeniz mutfağının görüldüğü Ayvalık’ta özellikle zeytinyağlılar ön plana çıkmaktadır. Bölgede yetişen otlardan yapılan ısırgan otu salatası, cibez otu salatası, deniz börülcesi, hindiba salatası, turp otu salatası ve sarımsaklı radika Ayvalık sofralarında görülmektedir.
Ayvalık’ta önerilen diğer tatlar arasında Ayvalık tostu, Ada köftesi, Balıklı bamya, Nohutlu bakaloros, kuzu etli marasa, kuzu etli arapsaçı, keşkek, saçaklı mantı, kabak çiçeği dolması, küllü kalburabastısı, üzüm koruğu suyu, yörede yetişen otlardan yapılan salatalar, deniz ürünleri ve mezelerinin tadına bakılması tavsiye edilmektedir. Tavsiye edilen tatlılar arasında ise Kemalpaşa tatlısı, lor tatlısı, buzlu badem, sakızlı muhallebi, höşmerim tatlısı yer almaktadır.

Ayvalık Gece eğlencesi


Türkiye’deki diğer tatil beldelerine göre daha sakin bir eğlence anlayışı olan Ayvalık’ta gece kulüpleri, barlar, diskolar ve canlı müzik yapan barlar tatilcilere hizmet vermektedir. Sarımsaklı bölgesindeki eğlence mekânları yaz aylarında sabahın ilk ışıklarına kadar hizmet vermektedir.  

Ayvalık Gezilecek ve Görülecek Yerler

Tertemiz doğa...

Ayvalık Plajları

Temiz ve berrak bir denize...

Ayvalık’ta Yapılabilecek Aktivite ve Turlar

Tatillerini daha renkli hale getir...

Ayvalık Alış Veriş

Ayvalık denince ilk akla gelen Zeytin, Zeytinyağı...

 

Bültenimize abone olmak ister misiniz?

Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..

Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz

Önceki İçerikDemre Plajları
Sonraki İçerikDidim

İstanbul

İstanbul dünyanın en eski ve zengin bir tarihe sahip şehiri

Kapadokya

Kapadokya isminin en eski tarihi MÖ 6....

Antalya

Antalya tarihçesiBirçok devletin hakimiyeti altına girmiş olan Antalya’yı Bergama karalı Attalos’un kurduğu...

■Mersin alışveriş

Mersin’de tatil yapanların dönerken aldıkları ürünler arasında en çok hediyelik eşyalar ön plana çıkmaktadır. Satılan ürünler arasında...

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bunlar da ilginizi çekebilirÖNERİLER