Kapadokya

Kapadokya isminin en eski tarihi MÖ 6. Yüzyılın sonlarından kaldığı tahmin edilmektedir. Pers dilinde Güzel Atlar ülkesi anlamına gelen Kapadokya Erciyes dağı, Hasan dağı ve Güllü dağının püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların, milyonlarca yıl boyunca yağmurların ve rüzgarların aşındırması sonucunda oluşmuştur.

İlk Kapadokyalılar, inançlarından dolayı saklanmak zorunda kalmışlar ve bu bölgeyi keşfederek buraya yerleşmişlerdir. Kapadokya çevresinde bulunan toprakların verimliliği, kayaların kolayca oyulup ev ve sığınak yapılabilmesi, insanların dinlerini özgürce ve güvenli bir şekilde yaşama istemeleri insanların bu bölgeye yerleşmesinde etkin rol oynamıştır. Ihlara vadisi, kiliseler ve gizli yerleşim yerleriyle bu olguya en büyük örnektir.
 
Dünyanın başka hiçbir yerinde bu yoğunlukta görülemeyen doğa harikası bu güzellikleri barındıran bölgede yeraltı şehirleri, kayalara oyulmuş kiliseler, farklı şekillerdeki peri bacaları, kayadan evler, kaya içine oyularak yapılan oteller, farklı boyutta ve şekilde vadiler bulunmaktadır. Çok geniş bir bölgeye yayılan alan Nevşehir, Aksaray, Kırşehir, Niğde ve Kayseri illeri sınırları içinde bulunmaktadır. Geniş coğrafyaya yayılmış olan Kapadokya’yı gezmek isteyen ziyaretçilerin en az 3 gün ayırması önerilmektedir. Her bölgenin farklı dokusu ve tarihi olan Kapadokya yaz kış rahatlıkla gezilebilmektedir.
Dünya çapında birçok gazete ve dergiye haber olan Kapadokya Times Gazetesinin seçtiği dünyanın 25 harikası listesine 5. Sıradan girmiştir. Dünya’da başka bir örneği olmayan bu coğrafyayı UNESCO dünya kültür mirası listesine eklemiştir. 


Kapadokya’ya uzaklıklar: 


Adana                               Kapadokya   287  km
Aksaray                            Kapadokya   91     km
Ankara                              Kapadokya   305  km
Antalya                             Kapadokya   538  km
Antalya havaalanı         Kapadokya   545  km
Alanya                              Kapadokya   510  km
Belek                                 Kapadokya   507  km
Bodrum                            Kapadokya   853  km
İstanbul                            Kapadokya   755  km
İzmir                                  Kapadokya   777  km
Kayseri                             Kapadokya   81     km
Kırşehir                             Kapadokya   91     km
Manavgat                        Kapadokya   465  km
Marmaris                         Kapadokya   789  km
Niğde                                Kapadokya   82     km
Side                                   Kapadokya   480  km



Kapadokya’ya nasıl gidilir?


Kapadokya’ya karayolu ile ulaşım için Türkiye’nin her yerinden otobüs bulmak mümkündür. Özel araçları olmayanlar zorluk çekmeden kolaylıkla otobüslerle Kapadokya’ya gelebilmektedirler. Yaz aylarında Kapadokya’ya gitmek isteyenlerin otobüs firmalarından önceden rezervasyon yaptırılması önerilmektedir.

Tren yolunu kullanarak gelmek isteyenler trenle ilk olarak Kayseri’ye gelmeleri gerekmektedir. Ankara’dan ve Adana’dan Kayseri’ye her gün iki sefer yataklı vagonu olan trenlerle seferler düzenlenmektedir. Ankara’dan 7 saat Adana’dan 6 saat süren tren yolculuğundan sonra rahatlıkla otobüs ile Kapadokya’ya geçme imkânı bulunmaktadır. Trenle Kapadokya’ya gitmek isteyenlerin biletlerini önceden almaları önerilmektedir.

Havayolunu kullanarak Kapadokya’ya gelmek isteyenler Kayseri havaalanını veya Nevşehir havaalanını kullanmaları daha sonra otobüs veya servislerle Kapadokya’ya geçmeleri gerekmektedir. Kayseri ve Nevşehir havaalanında bulunan hava yolu şirketlerinin veya özel şirketlerin dolmuş servisleri de şehirlerarası otobüs terminallerine veya direk Kapadokya’ya servis hizmeti de vermektedir.
İstanbul’dan her gün direk olarak Kayseri’ye uçuşların yanı sıra Çarşamba, Cuma ve Pazar günleri de Nevşehir’e uçuşlar bulunmaktadır. İstanbul’dan Kayseri veya Nevşehir uçuşu yaklaşık olarak 80 dakika sürmektedir.

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<


Kapadokya İçi Ulaşım


Kapadokya merkezde konaklayanlar için Kapadokya’da ulaşım oldukça kolay olup yürüyerek herhangi bir yerden bir yere gitmek çarşı ve sokakları gezmek oldukça kolaydır. Kapadokya’da konaklayanların ilk olarak kendilerine yakın noktaların neler olduğunu bilmesi ulaşımlarının daha kolay ve hızlı olmasını sağlayacaktır. Yürümekten hoşlanmayanlar için dağ bisikleti ve ATV aracı kiralayarak gezmek de seçenekler arasında yer almaktadır.

Kapadokya turizm bölgesi olmasına rağmen toplu taşıma ağı fazla gelişmemiştir. İlçeler arası çalışan otobüs ve dolmuş ile ulaşım kısmen sağlansa da görülecek yerlerin çokluğu nedeniyle dolmuş ve otobüsler bazen bu yerlerin çok uzağından geçmekte veya o bölgeye uğramamaktadırlar. Ayrıca harekât saatlerinin çok sık olmadığı da dikkate alınmalıdır. Sağlıklı bir ulaşım için özel araçla gezme, araç kiralama, motor veya ATV aracı kiralama veya taksiler de seçenekler arasında yer almaktadır.


Kapadokya iklim


Türkiye’nin iç Anadolu bölgesinde bulunan Kapadokya bulunduğu coğrafik konumdan dolayı yaz ayları oldukça sıcak ve kurak geçerken, kış ayları soğuk ve karlı geçmektedir. Karasal iklimin görüldüğü Kapadokya’da yağmur çok az görülmektedir.
Temmuz ve ağustos ayları içerisinde Kapadokya’yı ziyaret etmek isteyenleri oldukça sıcak bir hava beklediğini unutmamaları ve ona göre tedbir almaları, kış aylarında ani sıcaklık değişikliklerine, kar yağışına, soğuğa ve rüzgâra maruz kalınacağı unutulmamalı ve ona göre giyinilmesi önerilmektedir.  

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Kapadokya’ya ne zaman gidilir? 


Karasal iklimin görüldüğü Kapadokya’ya gitmek için en uygun mevsim İlkbaharda Nisan-Mayıs ayları ile sonbaharda Ekim-Kasım aylarıdır. Geniş bir alana yayılmış olan Kapadokya’yı gezmek isteyenlerin havaların çok soğuk ve sıcak olmadığı bahar ayında gezilerini yapmaları önerilmektedir. Ziyaretçilerin yazları aşırı sıcak kışları ise çok soğuk olan Kapadokya iklimini göz önüne alarak gezilerini gerçekleştirmeleri gezilerinin daha zevkli geçmesini sağlayacaktır.

Kış ayı içerisinde ayrı bir güzelliğe bürünen Kapadokya özellikle karlar altın ziyaretçilerine muhteşem manzara sunmaktadır. Kış ayı içerinde Kapadokya’yı ziyaret edeceklerin buzlanmadan ve soğuk havadan etkilenmemeleri için sıkı giyinerek tedbirlerini almaları gerekmektedir. 

Kapadokya Konaklama


Geniş bir bölgeye yayıldığı için farklı bölgelerde her türlü bütçeye uygun konaklama seçeneğini bulunan Kapadokya’da Ürgüp, Göreme, Uçhisar, Ortahisar ve Avanos konaklamak için ön plana çıkmaktadır. Otel, Motel, Pansiyonlar, Mağara oteller, Apart oteller, Beş yıldızlı oteller, konaklama hizmeti vermektedir.  

Özellikle balayı çiftlerinin yoğun ilgi gösterdiği Kapadokya da konaklamak isteyenlerin önceden rezervasyon yaptırması ulaşım sorunun yaşanmaması için merkeze yakın otellerde konaklaması önerilmektedir.      

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<


Kapadokya Gece Hayatı


Türkiye’deki diğer turizm bölgelerine göre Kapadokya’da gece hayatı daha sakin geçmektedir. Otellerin ve gece kulüplerinin barlarında her türlü eğlence anlayışını bulmanın mümkün olduğu Kapadokya’da Türk gecesi eğlencesi de farklı bir seçenek olarak misafirlere sunulmaktadır. Türk gecesi genellikle Kapadokya’ya özgü bir şekilde dizayn edilmiş mağara restoranlarda düzenlenmektedir. Gecede Türk mutfağından farklı lezzetler ikram edildiği gibi gece boyunca dansöz, folklor gösterisi ve halaylar Türk müziği eşliğinde katılımcılara sunularak unutulmaz bir gece geçirmeleri sağlanmaktadır.

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Kapadokya’da çevrilen filmler


Coğrafik yapısı ve eşsiz manzarası ve dünyada örneği bulunmayan peribacaları ile Kapadokya birçok filme konu olmuş ve birçok film burada çevrilmiştir. Ayrıca Kapadokya’nın yaz ve kış manzaralı resimleri ve video gösterileri uluslararası birçok film ve resim festivalinden ödül almıştır.

1983 yılında İtalyan-Türk yapımı il Mondo di yor filmi
1989 yılında bilim kurgu filmi Slipstream
2011 yılında Hayalet sürücü: İntikam ruhu filmi
Pier Paolo Pasolini filmi Medea

Kapadokya’da çevrilen filmler arasında yer almaktadır.

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Kapadokya’da ne yenir?


Kapadokya mutfağına genellikle etli yemekler hakimdir. Bölgede küçük baş hayvancılık yaygın olduğundan yemeklerde bolca koyun ve kuzu eti görülürken etli yemek sevmeyenler için sebze yemekleri ve vejetaryen yemekleri de yöre restoranlarında bulmak mümkündür.    
Kapadokya restoranlarında servis edilen yemeklerin en başında testi kebabı gelmektedir. Sebze ile birlikte koyun veya dana etinin karışımı ile yapılan bu yemek yöreye özgü bir seremoni ile servis edilmektedir. Toprak testinin müşterinin önünde kırılmasıyla pirinç pilavı eşliğinde servis edilen testi kebabını Kapadokya’da hemen hemen bütün restoranlarda bulmak mümkündür. Özellikle Türk gecelerinde ve turistik gezilerde gelen misafirlere ikram edilen testi kebabı ile yöre halkı gurur duymaktadır. Bazı restoranlar pişmesi biraz uzun süren testi kebabı siparişini önceden almaktadırlar Kapadokya’da tadına bakılması önerilenler arasında yaprak sarma, dolaz, tandır kebabı, testi kebabı, saç tava, düğün çorbası, çömlekte kuru fasulye veya nohut, köftür ve kuru kaymak bulunmaktadır.  

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Kapadokya Alışveriş


Daha çok hediyelik eşyaların ön plana çıktığı Kapadokya’da her türlü bütçeye uygun hediyelik eşya bulmak mümkündür. En çok satılan hediyelik eşyalar arasında peribacası figürleri, hediyelik balonlar, mıknatıslı küçük ve büyük boyda Kapadokya resimleri, takılar, çiniler, çanaklar, çömlekler, kilim ve halılar bulunmaktadır.
Kapadokya bölgesinde bulunan birçok çanak, çömlek atölyesini ziyaret etmek orada yapılan ürünleri yerinde nasıl yapıldığını görmek ve satın almak da mümkündür. İsteyenler çömlek tezgahında çömlek yapımının nasıl yapıldığını deneyebilmektedir.
Halı ve kilim dokumacılığı bölgenin diğer geçim kaynakları arasında yer almaktadır. Dileyenler halı, kilim atölyelerine giderek orada kilim halı dokumacılığını yakından görebilmekte sergi salonlarından beğendikleri ürünleri satın alabilmektedirler. Özellikle Avanos kilimleri yerli ve yabancı turistler tarafından talep edilen ürün olarak ön plana çıkmaktadır.   

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<


Kapadokya’ya gideceklere tavsiyeler


Coğrafik konumu itibariyle ani hava değişiklikleri görülen Kapadokya’da özellikle akşamları hava biraz serin olduğu için ziyaretçilerin yanlarına fazladan uzun kollu giyecek almaları önerilmektedir.
Kapadokya bölgesinde bulunan birçok ören yerlerini ucuza ziyaret etmek için müze kart edinmeleri tavsiye edilmektedir.
Kapadokya bölgesine gelmeden önce bölgede yapılan veya yapılacak olan kültür, sanat ve fuar etkinliklerinin tarihini öğrenmek.
Oldukça büyük bir coğrafyaya yayılan Kapadokya’yı gezmek hem zamandan kazanmak hem de birçok farklı yeri görmek için özel araçla gitmek veya oradan araç kiralamak.         

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Kapadokya Yoga


Açık havada yoga yapmak isteyenler için Kapadokya bulunmaz bir fırsat sunmaktadır. Özellikle son yıllarda Kapadokya’da açık havada yoga yapanların sayısında gözle görülür bir artış görülürken Kapadokya’da bireysel olarak açık havada yoga yapmak için herhangi bir tura katılmanız gerekmemektedir, sadece yoga malzemelerinizi alıp hoşunuza giden bir manzara eşliğinde yoganızı yapabilirsiniz. 
Guruplarla birlikte eğitmen eşliğinde yoga yapmak isteyenler için de seçenekler bulunmaktadır. Yoga okullarının dönem içinde Kapadokya da düzenlediği yoga kamplarına katılarak isteyenler gurup halinde yoga yapabilmekte veya yoga kurslarına katılabilmektedirler.
Dileyenler için güneşin doğuşunda veya batışında, vadi yürüyüşü etkinliği ve yoga, bisiklet turu ve yoğa etkinlikleri de düzenlenmektedir.   

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Kapadokya Şarabı


Bağcılığa uygun verimli topraklarından dolayı tarih boyunca Kapadokya’da şarap üreticiliği yapılmıştır. Özellikle Nevşehir’in Ürgüp ilçesindeki bağlarda yetişen ve yörede Emir üzümü olarak bilinen üzümden üretilen şaraplar Kapadokya’yı ziyaret eden yerli ve yabancı turistler tarafından çokça talep edilen şaraplar arasında yer almaktadır.
Kapadokya bölgesinde öne çıkan birkaç şarap evi de bulunmaktadır. Bu şarap evlerinin uluslararası şarapçılık yarışmalarında altın ve gümüş madalya kazanmış ayrıca Türkiye’nin en iyi beyaz şarap üreticisi ödülünü de almışlardır. Kapadokya’yı ziyaret edenler şarapların tadına ücretsiz bakarak fabrikaları yine ücretsiz gezebilmektedirler.

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Kapadokya Mapping Show


Mapping şov bölgenin oluşum tarihinin üç boyutlu resimler ve haritalarla anlatıldığı görsel şov olarak adlandırılmaktadır. Hava karardıktan sonra açık havada Zelve ’de bulunan peribacalarına yansıtılarak yapılan Mapping şov yaklaşık olarak 30 dakika sürmektedir. Profesyonel olarak hazırlanan bu şova katılanlar bölge hakkındaki bilgilere, peribacalarının nasıl oluştuğu zaman içinde geçirdiği evreleri tek tek görerek bölge hakkında bilgi almaktadırlar. Yaz aylarında talep doğrultusunda her gün gerçekleştirilen bu aktivite ücretli olup katılmak isteyenlerin önceden rezervasyon yaptırmaları gerekmektedir.   

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Kapadokyadan yapmadan dönmeyin


Dünyada başka bir örneği olmayan ve insan hayatında belki de bir defa bu coğrafyaya gelenlerin unutulmaz bir tatil ve güzel anılarla ayrılmaları için yapmaları önerilen birçok farklı aktivite ve görülmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Kapadokya’ya gelip;
*Gün doğumunda havalanan rengarenk balonları izlemeden,
*Balon ile Kapadokya’yı havadan görmeden,
*Kızılçukur vadisinde güneşin batışını izlemeden,
*Cappadox festivaline katılmadan,
*Kapadokya bisiklet festivaline katılmadan,
*Kapadokya’da bulunan saç müzesini görmeden, 
*Ürgüp bağ bozumu festivaline katılmadan,
*Kapadokya bisiklet festivaline katılıp peribacaları ile yan yana vadilerin içinde pedal çevirmeden, 
*Kapadokya yürüyüş turlarından birine katılmadan,
*At turuna katılıp peribacaları arasından at ile geçmeden,
*Görebileceğiniz kadar Kapadokya’yı görüp gezmeden,
*Kapadokya’da testi kebabı yemeden, kesinlikle dönmeyin

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Kapadokya Yeraltı Şehirleri

Volkanik yapısından dolayı kolayca oyularak şekil verilebilen taş kayalardan oluşan bölgede korunma hem de barınma amaçlı 150 ye yakın yeraltı şehri bulunmaktadır. Bunlardan 36 tanesi yeraltı şehri olarak değer...

Kapadokya'da Hayat

Kapadokya Yoga  


Açık havada yoga yapmak isteyenler için Kapadokya bulunmaz bir fırsat sunmaktadır. Özellikle son yıllarda Kapadokya’da açık havada yoga...

Kapadokya Yürüyüş Rotaları

Kapadokya doğada yürüyüş yapmayı sevenler için muhteşem bir fırsat sunmaktadır. Birçok yürüyüş rotası bulunan Kapadokya’da öne çıkan parkurlar ve mesafeleri şöyledir:
Çavuşin-Aktepe-Kızılçukur-Güllüdere 9,6 km

Bültenimize abone olmak ister misiniz?

Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..

Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz

Önceki İçerikAlanya
Sonraki İçerikİstanbul

İstanbul

İstanbul dünyanın en eski ve zengin bir tarihe sahip şehiri

Kapadokya

Kapadokya isminin en eski tarihi MÖ 6....

Antalya

Antalya tarihçesiBirçok devletin hakimiyeti altına girmiş olan Antalya’yı Bergama karalı Attalos’un kurduğu...

■Mersin alışveriş

Mersin’de tatil yapanların dönerken aldıkları ürünler arasında en çok hediyelik eşyalar ön plana çıkmaktadır. Satılan ürünler arasında...

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bunlar da ilginizi çekebilirÖNERİLER