Antalya ve çevresinde yaklaşık olarak 500 farklı mağara bulunmaktadır. Bu mağaraların bir kısmı turizme açık olup bir kısmı açılmayı beklemektedir. Antalya’daki mağaralardan birkaç tanesi arkeolojik bakımdan dünyaca tanınan mağaralar arasında yer almaktadır.
Altınbeşik Mağarası
Antalya’nın Akseki ilçesine bağlı Ürünlü köyü yakınlarında bulunan Altınbeşik mağarası bir obruk mağara olup 1966 yılında keşfedilmiştir. Oldukça büyük bir yapıya sahip olan Altınbeşik Mağarasında halen keşfedilmemiş bölgeler de bulunmaktadır. Türkiye’nin en büyük Avrupa’nın üçüncü büyük yeraltı gölüne sahip olan doğa harikası mağaraya kayıklarla girilmekte olup mağara içerisinde kayıkla gezinti hizmeti ücretsiz olarak verilmektedir.
Mağaranın giriş kısmı 125 metre uzunluğunda yeraltı gölü ile kaplı olup Mağaranın toplam uzunluğu ise 2200 metredir. Mağaranın en yüksek noktası ise 101 metre olup mağara içerisinde bulunan gölün derinliği bazı noktalarda 15 metreyi bulmaktadır. Doğa ve keşif meraklılarının kesinlikle görmesi gereken bu mağara içerisinde bolca sarkıtlar ve dikitlerin yanında ayrıca gölün sonunda 45 metre yüksekliğinde bir traverten de bulunmaktadır. İsteyenler bu traverten üzerinden ikinci kata çıkıp oradan 125 metre uzunluğundaki gölü de görebilmektedirler. Mağara, travertenler ve yarıklarla kaplı olup havası rutubetli ve ortalama 16-18 derece sıcaklığa sahiptir. Mağaraya giriş ücretli olup gölde yüzmek kesinlikle yasaktır. Kış ve ilkbaharda mağara tamamen su dolduğu için Mağara yaz ve sonbahar ayalarında girişe uygundur.
Altınbeşik mağarası Antalya’ya 167 km, Alanya’ya 139 km uzaklıkta yer almaktadır. Mağarayı ziyaret etmek isteyenler iki farklı güzergahtan mağaraya gidebilirler. Bunlardan ilki olan D695 Konya Manavgat karayolu üzerinden Ürünlü köyüne gidebilirler. İkinci yol ise Manavgat büyük şelale yolundan Dikmen yayla alan üzerinden Ürünlü köyüne gidebilirler.
Beldibi Mağarası
Beldibi Mağarası Antalya – Kemer sahil yolunun 40. Kilometresinde Çamdağ tünelinin hemen çıkışında yer almaktadır. Mağaraya gitmek isteyenler özel araçları veya Kemer dolmuşlarını kullanabilirler. Deniz sahilinden 25 metre yükseklikte bulunan bu mağara sığınak şeklinde olup doğal tahribatlarla birçok tabakası yok olup gitmiştir. Turizme açık olan mağara içerisinde yapılan kazılarda Mezolitik döneme ait çakmaktaşı ve aletler ele geçirilmiştir. Ayrıca mağara duvarlarında şematize insan, dağ keçisi ve geyik resimleri bulunmaktadır.
1956 yılında keşfedilen mağara içerisinde bilimsel kazılar 1959 da başlamış ve 1970 yılına kadar sürmüştür. Buluntular arasında beyaz kalker ve deniz hayvanı kabukları, çanak çömlek parçaları ve çakmak taşından bol miktarda aletler bulunmuştur. Bu aletler arasında saplı bıçaklar, ok uçları, orak ve bıçaklar dikkati çekmektedir.
Kocain Mağarası
1919 yılında keşfedilen mağara Türkiye’nin en geniş ağızlı mağarasıdır. Mağaranın giriş ağzı 20 metre yüksekliğinde ve 75 metre genişliğindedir. Toplam uzunluğu 633 metreyi bulan mağaranın tavan yüksekliği bazı noktalarda 80 metreye kadar ulaşmaktadır. Mağara içerisinde bulunan dev dikitlerin çapı sekiz metreyi yüksekliği ise elli beş metreyi bulmakta olup sarkıt ve kar beyazı oluşumları ile görülmesi gereken doğa harikaları arasında yer almaktadır.
Okunabilen mağara yazıtlarından anlaşıldığına göre mağaranın dinsel bir işlev de gördüğü anlaşılmaktadır. Kocain mağarası Antalya’ya 45 km uzaklıkta olup mağarayı ziyaret etmek isteyenler Antalya-Burdur karayolu üzerinden önce Ekşili köyüne daha sonra da Ahırtaş köyü üzerinden mağaraya ulaşabilirler.
Karain Mağarası
Antalya’ya 30 km uzaklıkta bulunan Yağca köyü sınırları içerisinde bulunan mağara Türkiye’nin en büyük doğal mağaraları arasında yer almaktadır. Karain mağarası denizden 450 metre yükseklikte olup mağarası insanlık tarihinin başlangıcından itibaren birçok çağda yerleşim alanı ve tapınak olarak kullanıldığı anlaşılmıştır. Mağara içerisinde yapılan kazılarda bulunan arkeolojik buluntuların bir kısmı Antalya müzesinde bir kısmı ise mağaranın yakınındaki Karain müzesinde sergilenmektedir. Ayrıca mağara içerisindeki buluntulardan bölgenin günümüzden beş yüz bin yıl öncesine kadar yerleşim merkezi olarak kullanıldığı tespit edilmiştir.
Karain mağarasını görmek isteyenlerin Antalya-Burdur arası çalışan dolmuşlarla Yağca köyüne gitmeleri gerekmektedir. Yağca köyüne ulaşanlar kısa bir yürüyüşle mağaraya ulaşabilirler. Mağara girişi ücretli olup öğrencilere indirim yapılmaktadır.
Geyik bayırı Mağarası
Antalya’ya 26 km uzaklıktaki Geyik bayırı köyünde bulunan mağaraya köyden beş dakikalık bir yürüyüşten sonra ulaşılmaktadır. Mağaranın uzunluğu 120 metreyi mağara içerisindeki bazı noktalardaki derinlik ise yedi metreyi bulmaktadır. Yaz aylarında mağara içerisindeki hava serin, kış aylarında ise ılık bir yapıya sahiptir.
Konakaltı Mağarası
Antalya Atatürk parkının denize inen Falezli kıyısındadır. Mağaraya karadan ulaşma imkânı bulunmadığı için mağaraya gidişler için deniz yolu kullanılmaktadır. Mağaranın denizle bağlantısı olduğu için deniz mağarası olarak da adlandırılmaktadır.
Mağaranın girişi deniz seviyesinden üç metre yüksekte olup mağaranın toplam uzunluğu 60 metreyi bulmaktadır. Bir kısmı sular altında olup mağara içerisinde travertenler, sarkıtlar, dikitler ve sütunlar oldukça güzel bir görüntü ortaya çıkarmaktadır.
Küçükdipsiz Mağarası
Toplam uzunluğu 74 metre olan mağaranın en derin noktası 27,5 metredir. Mağaranın sonuna doğru travertenler sarkıt ve dikitler bulunmaktadır. Kuru olan mağarada yaz aylarındaki sıcaklık dışarıya göre birkaç derece daha serindir.
Büyük Dipsiz Mağarası
Antalya limanının batısında Tünek Tepenin 3 km güneybatısında yer almaktadır. 40 metre uzunluğundaki bu mağaranın en derin noktası 29 metredir. Kuru bir mağara olan Büyük dipsiz mağarası yaz aylarında oldukça serin bir havaya sahiptir.
Papazkayası Mağarası
Antalya şehir kulübünün arka bahçesinden denize inen merdivenlerin kenarında denizden 20 metre yüksekliktedir. Uzunluğu 149 metre olan mağara içerisinde herhangi bir su veya su birikintisi bulunmamakta olup mağara içerisinde az da olsa sarkıt ve dikitler bulunmaktadır.
Derya Mağarası
Antalya Konyaaltı caddesi ile deniz kıyısı arasında bulunan Atatürk Parkının içerisinde bulunmaktadır. 124 metre uzunluğundaki bu mağaranın en derin noktası 36 metredir. Mağaranın güney kısmı denizin içerisinde olduğu için deniz mağarası da denilmektedir. Mağaranın denizde olan kesimleri yarı tuzlu deniz suları ile kaplıdır.
Tilkiler Mağarası
Manavgat’ta bulunan mağara 6815 metre uzunluğunda olup Türkiye’nin en uzun 3. Büyük mağarasıdır. 1976 yılında keşfedilen mağara Oymapınar barajının 4 km kuzey batısında yer almaktadır. İlkbahar aylarında mağara içerisindeki su seviyesi yükselmektedir. Macera ve doğa severlerin ziyaret ettiği mağara Manavgat’a bağlı Tilkiler köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır.
Bültenimize abone olmak ister misiniz?
Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..
Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz