Karadeniz bölgesinin batısında yer alan Kastamonu hem tarihi hem de doğal güzellikleri her mevsim gezilebilen şehirler arasındadır. Hitit imparatorluğu ile tarihi başlayan Kastamonu birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Türk tarihi açısından da oldukça önemli bir yere sahip olan Kastamonu Türkiye’nin kurtuluş savaşı verdiği yıllarda (1920-1922) İstanbul’dan gelen cephanenin Anadolu’ya güvenli bir şekilde sevk edilmesi için oldukça önemli bir nokta olmuştur. Cumhuriyetin ilanından sonra Mustafa Kemal Atatürk 1925 yılında kılık kıyafet devrimini yine Kastamonu’da halka anlatmıştır.
Kastamonu gezilecek yerler
Tarihi güzellikleri kadar doğal güzellikleri ile de bilinen Kastamonu’da görülecek hem tarihi hem de doğal noktalar bulunmaktadır. Özellikle bünyesinde barındırdığı kanyonlarla ve milli parkı ile doğa, yürüyüş, piknik, kamp ve kanyon yürüyüşü severler tarafından sıkça ziyaret edilmektedir.
Kastamonu Kalesi
110 metre yüksekliğinde bir tepe üzerine kurulmuş olan kale 12. Yüzyılda Kommenler tarafından inşa edilmiştir. Yapımına ortaçağ sonlarında başlanan kale üzerinde farklı dönemlere ait mimari izler görülmektedir. Güvenlik amacıyla yapılmış kale üzerinde 15 adet burç ve kule bulunmaktadır. Kale içinde kuşatmalara karşı sığınmak ve dışarıdan erzak ihtiyacını karşılamak için bir geçit bulunmaktadır. Kale en son 2005 yılında tamir ve bakımdan geçirilerek turizme kazandırılmıştır.
Evkaya Mezarları
Kastamonu şehir merkezinde yer alan kaya mezarları 8 metrelik kaya bloğunun oyulmasıyla oluşmuştur. Kaya mezarları hakkında kesin bir bilgi olmasa da bazı kaynaklarda M.Ö 7. Yüzyılın başlarında açık hava tapınağı olarak inşa edildiği belirtilmektedir. Yapının ön cephesinde Potnea Theron(Hayvanlar Hakimesi Tanrıçası) betimlemesi bulunmaktadır.
Küre Dağları milli parkı
37 bin hektarlık geniş bir alana sahip olan Küre dağları milli parkı Azdavay ilçesine bağlı Bahçelievler mahallesinde bulunmaktadır. Park içerisinde doğa yürüyüşü yapmak için alanlar, kaya tırmanışı ve kayak gibi aktivitelerin yapılması için uygun alanların yanı sıra kanyonlar ve mağaralar da bulunmaktadır. Muhteşem bir doğal güzelliğe sahip olan Küre dağları milli parkı yönetilmesi ve çevre düzenlemesi 2012 yılında PAN Park sertifikası alarak Türkiye’nin ilk Avrupa’nın 13. Pan parkı olmuştur. Küre dağlarına ulaşım araç kiralayarak veya özel araçlarla ulaşılmaktadır.
Valla Kanyonu
Küre dağları sınırları içerisinde yer alan doğa harikası Valla kanyonu Kastamonu’ya 100 km Pınarbaşı’na 26 km uzaklıkta olup Muratbaşı köyü sınırları içinde yer almaktadır. 800 ile 1200 metre arasındaki yüksek kayalık uçurumları ile Dünyanın en derin ikinci kanyonu olan Valla kanyonu 12 km uzunluğa sahiptir. Kanyon içinde doğa harikası şelalelerin ve göletlerin yanı sıra doğa fotoğrafı çekmek isteyenler parkurlar bulunup ayrıca rafting severler için de bir parkur da bulunmaktadır. Kanyon geçiş zorluğu bakımından oldukça zorlu olup uygun ekipmanları olmayan ve yanlarında profesyonel rehber bulundurmayanların kanyon geçişlerine izin verilmemektedir.
Horma Kanyonu
Pınarbaşı ilçe merkezine 5 km uzaklıkta bulunan doğa harikası Horma kanyonu Kastamonu sınırları içerisinde bulunan 6 kanyondan biridir. Kanyonun bulunduğu alan içerisinde özel olarak düzenlenmiş doğal yürüyüş alanları ve dinlenme noktaları bulunmaktadır. Kanyonun içinden geçen Zara çayı kanyon sonunda Ilıca şelalesini oluşturmaktadır. Kanyon yürüyüş seveler için, ve doğa fotoğrafı çekmek isteyenler için bulunmaz bir fırsat sunmaktadır. Coğrafik yapısı itibari ile kanyonun içinden geçmek oldukça tehlikeli olup sadece yürümek isteyenler için yürüyüş platformları bulunmaktadır.
4 km uzunluğundaki Horma kanyonuna Pınarbaşı ilçesinden Ilıca şelalesine giden yol üzerinden Küre Dağı Milli parklar kapısından geçerek ulaşılmaktadır.
Çatak Kanyonu ve cam terası
Kastamonu merkeze 90 km uzaklıkta olan kanyon Azdavay ilçesine 7 km uzaklıktadır. Azdavay’dan kanyona 6 km araçla ve 1 km’lik yürüyüş parkurundan yürüyerek gidildikten sonra ulaşılmaktadır.
2017 yılında hizmete açılan ve yaklaşık olarak 450 metre yüksekliğe sahip olan cam terastan kanyonun 7 km’lik bölümünü ve Devrekani çayını izlemek mümkündür. Doğa yürüyüşü ve fotoğraf sanatçılarının bu bölgede en çok uğradıkları alan olan Çatak kanyonuna sabah 09:00 ile 18:00 saatleri arasında küçük bir ücret karşılığında girilmektedir.
Ilıca Şelalesi
Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesine 12 km uzaklıkta Ilıca köyü sınırları içerisinde olan Şelale 15 metre yükseklikten doğal bir göletin içine dökülmektedir. Muhteşem görüntüsü ve bir doğa harikası olan şelale yakınlarında konaklamak isteyenler için tesisler bulunduğu gibi piknik yapmaya elverişli alanlarda bulunmaktadır. Şelale yakınına kadar araçla gidilebilmektedir.
Ilgaz Dağları milli Parkı
1976 yılında milli park ilan edilen Ilgaz dağları müthiş doğası ve manzarası ile yaz aylarında doğaseverlerin kış aylarında ise kayak severlerin sıkça ziyaret ettiği noktalar arasında yer almaktadır. Çankırı ve Kastamonu il sınırları içerisinde yer alan milli park içerisinde onlarca endemik bitki, yüzlerce farklı ağaç türüne ve yabani hayvanlara ev sahipliği yapmaktadır.
Milli park alanı içerisinde doğa yürüyüşleri, fotoğraf turları, botanik turlar, yaban hayatı gözlem turları, kuş gözlemi ve kış ayalarında kayak, snowboard ve kızak yapma imkanı bulunmaktadır. Milli parka gelen ziyaretçilerin yeme içme ve konaklama ihtiyaçları karşılamak için tesisler de bulunmaktadır. Kastamonu’ya yaklaşık 50 km mesafede bulunan Milli parka Kastamonu-Ilgaz karayolu üzerinden ulaşılmaktadır.
Bültenimize abone olmak ister misiniz?
Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..
Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz