Türkiye’nin Aydın iline bağlı önemli Turizm merkezlerinden olan Kuşadası yaz aylarında yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Öyle ki 110 bin olan nüfusu yaz aylarında 1 milyona kadar yaklaşmaktadır. Cruise gemilerinin de uğrak noktası ve gözdesi olan Kuşadası yaz aylarında onlarca yolcu gemisi tarafından ziyaret edilmektedir.
Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kuşadası İyonyalılar tarafından kurulup Neopolis adı ile anılırken Cenevizliler zamanında Scala Nuaova Bizans çağında ise Ania olarak adlandırılmıştır. 1413 yılında Osmanlı imparatorluğuna katılan Kuşadası 1919-1921 yılları arasında İtalyanlar ve Yunan ordusu tarafından işgal edilmiş olup 7 Eylül 1922 yılında işgalden kurtarılmıştır.
Yazları sıcak ve kurak geçen Kuşadası’nda en soğuk geçen ay 8 derece ile ocak ayı olurken en sıcak aylar 32 ve 36 derece sıcaklık ile temmuz ve ağustos aylarıdır. Sıcak havalarda tatil yapmaktan hoşlanmayanların nisan-mayıs veya eylül-ekim ayları arasında tatile gelmeleri önerilmektedir. Dünya çapında tanınan Kuşadası Antik kentlere olan yakınlığı, tertemiz ve mavi bayraklı plajları, doğayla iç içe oluşu ve ulaşım kolaylığı ile tatil yeri olarak seçilmesinde önemli bir etken oluşturmaktadır. Kuşadası’nda tatil yapmak isteyenlerin önceden rezervasyon yaptırmaları önerilmektedir.
Kuşadası uzaklıklar
Aydın Kuşadası 71 km
Bodrum Kuşadası 160 km
Çeşme Kuşadası 157 km
Efes Kuşadası 25 km
İzmir Kuşadası 90 km
İzmir havaalanı Kuşadası 65 km
Milas havaalanı Kuşadası 121 km
Selçuk Kuşadası 21 km
Kuşadası’na nasıl gidilir:
Havayolu ile ulaşım:
Kuşadası’na en yakın havaalanı 65 km uzaklıktaki İzmir’de bulunmaktadır. Havaalanından HAVAŞ servisleri ile İzmir otogarına geçip buradan otobüslerle Kuşadası’na gidilebileceği gibi havaalanından bazı havayolu şirketlerinin direk olarak Kuşadası’na servisleri bulunmaktadır. Havaalanından taksiler ile veya araba kiralayarak da Kuşadası’na ulaşım imkânı bulunmaktadır.
Karayolu ile ulaşım:
Kuşadası’na yaz ve kış aylarında Türkiye’nin her yerinden otobüs bulunmakta olup özellikle yaz aylarında Kuşadası’na direk olarak otobüs bulmak oldukça kolaydır. Direk Kuşadası’na otobüs bulamayanlar Söke’ye, Selçuk’a veya Aydın’a gelip buradan dolmuşlarla kolaylıkla Kuşadası’na ulaşabilirler.
İzmir yönünden özel araçları ile Kuşadası’na gelmek isteyenler İzmir-Torbalı-Selçuk-Kuşadası istikametini Muğla yönünden gelenlerin Muğla-Yatağan-Aydın-Söke-Kuşadası istikametini takip etmeleri gerekmektedir.
Kuşadası şehir içi ulaşım
Kuşadası içindeki ve çevresinde bulunan noktalara ulaşım otobüs, minibüs, taksi, araç kiralama ve bisiklet kiralayarak sağlanmaktadır.
Kuşadası konaklama
Her bütçeye hitap eden konaklama seçenekleri bulunan Kuşadası’nda konaklama noktaları Kuşadası merkezde, Kadınlar plajı çevresinde ve Soğucak bölgelerinde toplanmıştır. Konaklama seçenekleri arasında her şey dahil oteller, büyük aileler için apart oteller, oda kahvaltı çalışan oteller, kiralık daire veya villalar, mandalina bahçeleri arasında butik oteller ve pansiyonlar yer almaktadır. Yaz aylarında konaklamak isteyenlerin en az üç ay önceden rezervasyon yaptırmaları önerilmektedir.
Kuşadası’nda ne yenir?
Turistik bir bölge olduğu için dünya mutfaklarından her türlü lezzeti Kuşadası’nda bulmak oldukça kolaydır. Mandalina bahçeleri arasında bulunan restoranlar Türk ve dünya mutfaklarından farklı yemeklerin yanı sıra Kuşadası’na ait yöresel yemekleri de menülerinde bulundurmaktadırlar. Yöreye ait olan ve tavsiye edilen yemekler arasında zeytinyağlı yemekler, zeytin yağlı börülce, mezeler, tarhana, kulak çorbası, keşkek, etli nohut, acılı güveç, patlıcan ve biber kızartması, tandır kebabı ve bölgede yetişen otlardan yapılmış olan ot kavurması bulunurken yöreye ait tatlılar arasında zerde, irmik helvası, lokma ve incir uyutması bulunmaktadır.
Kuşadası alışveriş
Alış-veriş merkezleri, dükkânlar, restoranlar ve kafeler Kuşadası’nda Sağlık caddesi, İnönü bulvarı, Kahraman caddesi ve Hayrettin caddesi üzerinde toplanmıştır. Her türlü ürünün satıldığı dükkanlarda Kuşadası’na ait ürün almak isteyenler için yöre halkı tarafından yapılan turunç, narenciye ve incir reçellerinden almaları önerilmektedir.
Kuşadası çarşısında görülecek ve gezilecek noktalar arasında Kale Kapısı, Kaleiçi, Kaleiçi Camisi ve Balıkhane bulunmaktadır.
Eski Çarşı (Old Town Bazaar)
İngiliz ve İrlanda barlarıyla ünlü Eski çarşı özellikle akşam saatlerinde alışveriş yapmak isteyenler tarafından ziyaret edilmektedir. Her türlü ürünün bulunabildiği çarşıdaki dükkanlar sabah erkenden açılıp gece geç saatlere kadar açık tutulmaktadır.
Kuşadası gece hayatı
Kuşadası’nda gece eğlencelerinin yoğun olarak yaşandığı noktalar arasında Kuşadası barlar sokağı ve Kaleiçi barlar sokağı ön plana çıkmaktadır. Her iki noktada da sayısızca bar ve gece kulübü ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Akşam üzeri güneş batışını izlemek veya gece yürüyüşleri için Kuşadası sahil kenarı veya Gazibeğendi Tepesi tavsiye edilen noktalar arasında yer almaktadır.
Bültenimize abone olmak ister misiniz?
Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..
Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz