Finike şehir merkezine 4 km uzaklıkta Finike ovasında bulunan Liymra antik kenti Tocak dağının güney eteğindeki sulak bir alan içerisine kurulmuştur. Likya dilinde adı Zemuri olan Limyra’nın MÖ 5. Yüzyıldan bu yana var olduğu ve bir dönem Likya birliğine başkentlik de ettiği bilinmektedir.
Portakal bahçelerinin içerinden geçilerek ulaşılan antik kent Limyra, Likya Bölgesinin en çok kaya mezarına sahip kentlerinden biridir. Antik kentte 400’ü aşkın kaya mezarı yer almakta ve çoğu mezar Likya dilinde yazılmış kitabeleriyle ismen bilinmektedir. Kurulduğu yıllarda bir liman kenti olan Liymra antik kenti bugün denizden 6 km içeride kalmıştır.
Sekizinci ve dokuzuncu yüzyıllarda Arap akınları sonrasında terk edilen antik kentin en kuzeyinde yer alan akropol, kuzeyde bir iç kale ile aşağı kaleden oluşmaktadır. Aşağı kalede, sur, sarnıçlar, Bizans kilisesi ve Perikle Heroonu yer alır. Akropolün düzlüğe ulaştığı yerde Turunçova-Kumluca karayolunun hemen kenarında, orijinali Hellenistik döneme ait olan, MS 141 yılında büyük bir onarım geçiren tiyatro binası yer alır. Ayrıca tiyatronun üzerinde bulunan mezar anıtının kitabesinden Xatabura’ya ait olduğu anlaşılmaktadır. Kabartmalarla süslü bu anıt mezar MÖ 350 tarihlidir. Tiyatronun biraz ilerisinde ve arkasındaki yamaçta ve tepesinde Xatabura anıt mezarı, yamaç evler ve kaya mezarları, akropol ve akrapol kilisesi, Perikle Heronu (Anıtı), surlar bulunmaktadır. Bu eserleri görmek için tepeye tırmanmak gerekmektedir.
Yolun alt kısmında ise çok büyük bir sütun başı vardır. Bu kısımda yer alan önemli bir yapı ise İmparator Augustus’un manevi oğlu Gaius Caesar’ın MS 4. yüzyılda yapılmış olan anıtsal mezarıdır. Bu eser Gaius Caesar’ın Kudüs’ten Roma’ya dönerken Limyra Antik Kentinde ölmesi nedeni ile inşa edilmiştir. 1970 yılında bu yana süren antik kazı çalışmalarında bulunan eserler bugün Antalya
müzesinde sergilenmektedir.
Liymra Antik kenti ziyaret saatleri
15 Nisan ile 2 Ekim tarihlerinde 08:30 ile 19:30
3 Ekim ile 14 Nisan tarihlerinde 08:30 ile 17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Giriş ücretli olan Antik kenti müze kart sahipleri ücretsiz gezebilmektedir.
Bültenimize abone olmak ister misiniz?
Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..
Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz