Mardin

Kendine özgü mimari yapısı farklı dinlerdeki insanların bir arada hoşgörü içinde yaşadığı, tarihi binaları, kervansarayları, enfes mutfağı, yan yana olan camileri ve kiliseleri ile Mardin ziyaretçilerini adeta zamanda yolculuğa çıkarmaktadır. 800 bin nüfusu ile Türkiye’nin 26. kalabalık şehri olan Mardin aynı zamanda Suriye ile sınır komşusudur. Köklü bir tarihe sahip olan şehir tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Dinlerin ve dillerin şehri olarak da bilinen Mardin’de kültürel zenginlik olarak görülen Türkler, Kürtler, Süryaniler, Hıristiyanlar, Araplar ve Ezidiler yüz yıllardır bir arada kardeşçe yaşamaktadırlar.    

Dicle nehrine yakınlığından dolayı şehrin ekonomisinin büyük kısmı tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Sadece Türkiye’ye değil dünyanın birçok ülkesine de Mardin’de yetiştirilen tarım ürünleri yollanmaktadır. Türkiye’nin kurtuluş savaşı verdiği (1919-1922) yılları arasında Fransızlar ve İngilizler tarafından işgal edilmek istenen Mardin yöre halkının direniş ve tepkisi sonucu işgal edilememiştir.  

Karasal ve Akdeniz ikliminin görüldüğü Mardin’de yaz ayları oldukça sıcak geçerken kış ayları oldukça soğuk geçmektedir. Yılın en sıcak ayı 30-35 derece sıcaklıkla Temmuz ayı olurken en soğuk ayı ise 1 ile 3 derece arasında değişen sıcaklıkla Ocak ayıdır. Mardin’i gezmeye gelecek olanların hava durumunu göz önünde bulundurmaları önerilmektedir.


Mardin’e Uzaklıklar:

Adana Mardin 533 km
Ankara Mardin 995 km
Alanya Mardin 955 km
Antalya Mardin 1153 km
Diyarbakır Mardin 90 km
Gaziantep Mardin 324 km
İstanbul Mardin 1448 km
İzmir Mardin 1429 km
Şanlıurfa Mardin 200 km



Mardin’e nasıl gidilir?


*Havayolu ile Mardin’e ulaşım:
Mardin’e havayolu ile ulaşım şehrin 20 km dışında bulunan Mardin havaalanı ile sağlanmaktadır. 1999 yılından bu yana açık olan Mardin havaalanına İstanbul, Ankara, İzmir ve talepler doğrultusunda başka illerden de uçak seferleri düzenlenmektedir. Havaalanından şehir merkezine servislerle veya taksilerle ulaşım sağlanmaktadır.


Karayolu ile Mardin’e ulaşım


Türkiye’nin her yerinden Mardin’e direk olarak onlarca otobüs seferleri düzenlenmektedir. Oldukça işlek bir otobüs terminaline sahip olan Mardin’den Türkiye’nin her noktasına otobüsle ulaşım imkanı bulunmaktadır.


Mardin şehir içi ulaşım


Ziyaretçi sayısı her geçen gün artan Mardin’de şehir içi ulaşım özel halk otobüsleri ve minibüslerle sağlanmaktadır. Birçok tarihi alan şehir merkezinde olduğundan dolayı yürüyerek de gezilebilmektedir. Ulaşım ödemelerinde toplu taşıma kartının yanı sıra nakit ödemede kullanılmaktadır. 


Mardin Konaklama


Mardin konaklamak isteyenler için her türlü bütçeye uygun seçenek sunmaktadır. Şehir merkezinde bulunan otellerin dışında şehir dışında konaklamak isteyenler içinde otel seçenekleri bulunmaktadır. Şehir merkezindeki konaklama tesisleri arasında beş yıldızlı oteller, butik oteller, kiralık daireler, yarım pansiyon oteller, pansiyonlar ve moteller yer almaktadır.    Mardin’de konaklama seçenekleri arasında restore edilmiş taş evler ve butik otellerde yer almaktadır.


Mardin’de ne yenir?


Köklü bir tarihe sahip olması ve birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olmasının etkisi Mardin mutfaklarına da yansımıştır. Yöreye özgü baharatlarla hazırlanan yemekler tadına bakanların ağzında unutulmaz bir tat bırakmaktadır.
Mardin’i ziyaret edenlerin tadına bakması önerilen yöresel yemekler arasında genadir çorbası, lebeniye çorbası, işkembe dolması (kibbe), irok, dobo, soğan kebabı, firkiye, sembusek, ikbebet ve kaburga dolması bulunmaktadır.   

Mardin Gece eğlencesi


Mardin’de gece eğlencesi için canlı müzik yapan barlar ve türkü barlar ön plana çıkmaktadır. Mardin sıra gecesi düzenleyen barlar ve restoranlarda diğer seçenekler arasında yer almaktadır. Daha sakin bir akşam geçirmek isteyenler için Mardin manzaralı kafeler tercihler arasında yer almaktadır.    

Mardin Alışveriş


Mardin’i gezenlerin geri dönüşlerinde yanlarına aldıkları hediyelik eşyalar arasında farklı kokulardaki bıttım sabunu, Mardin temalı mıknatıslı resimler, mardin leblebisi, badem şekeri, kahve ve cevizli sucuk bulunmaktadır. 

*Revaklı Çarşı:
Mardinde Sipahiler ve Tellaklar olarak da bilinen çarşıda Mardin yöresine ait el yapımı hediyeliş eşyalar satılmaktadır.

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Mardin’de Gezilecek Yerler

Oldukça zengin bir tarihe sahip olan Mardin’de tarihi camileri, kervansarayları, konakları, kiliseleri ile gezilecek ve görülecek birçok nokta bulunmaktadır. Vakti olanların Mardin gezisi için 3 gün zaman ayırmaları önerilmektedi...

Mardin Festivaller


Tarihi kent Mardin’de yılın belirli ayları içerisinde farklı festivaller düzenlenmektedir. Festivaller hakkındaki tüm detaylar festivalden önce internete yayınlanmaktadır.