Diyarbakır’da Gezilecek Yerler


Birçok kültüre ev sahipliği yapan Diyarbakır’da görülecek gezilecek birçok nokta bulunmaktadır. Görülecek noktalar arasında şehir merkezinde ve dışında kaleler, köprüler, camiler, müzeler, han ve kervansaraylar bulunmaktadır.

Deliller Hanı


Hüsrev Paşa Hanı adıyla anılan yapı 1527 yılında Diyarbakır Valisi Hüsrev paşa tarafından yaptırılmıştır. İki katlı olan han yeniden düzenlendikten sonra 120 yataklı bir otel olarak ve 300 kişilik restoranı ile hizmet vermektedir.


Hasanpaşa Hanı


Üzerindeki kitabenden Osmanlı valilerinden Vezirzade Hasan Paşa tarafından 1572-1573 yılları arasında yaptırıldığı anlaşılmıştır. Ulu caminin karşısında yer alan Hasanpaşa Hanı Diyarbakır’ın ikinci büyük hanı olup içerisinde kafe, restoran, hediyelik eşya, kitapçı ve antikacı dükkânları ile ziyaretçilerine hizmet vermektedir.   

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<


Sülüklü Han


Sülüklü han ismini içerisinde bulunan kuyudan çıkan sülüklerden almaktadır. 1683 yılında Mahmut Çelebi ve kız kardeşi Atike Hatun tarafından yaptırılan han en son 2010 yılında bakım ve yenileme çalışmalarından geçirilerek bugünkü görünümüne kavuşmuştur. Kurtuluş savaşı döneminde süvari birliklerinin karargâhı olarak da kullanılan han günümüzde turistik amaçlı kullanılmaktadır.   

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Diyarbakır Kalesi


Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan yapı İç kale ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Çin seddinden sonra dünyadaki ikinci büyük uzun ve geniş savunma duvarı olarak kabul edilen kalenin ya...

Ulucami (Diyarbakır)



Anadolu’nun en eski camilerinden olan Ulucami kara taştan yapılmış mimarisi ile duvarlarına işlenmiş farklı uygarlıklara ait kitabesi dikkat çekmektedir. Farklı dönemlerde inşa edilmiş yapı topluluğund...

Behram Paşa Camii ( Diyarbakir )

Süslü minberi ve kesme taştan yapılmış mimarisi ile dikkat çeken Behram Paşa Cami 1572 yılında Diyarbakır valisi Behram Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Tek kubbesi olan caminin giriş kapısının üzerindeki s�...

Dört Ayaklı Minare (Diyarbakır)

Balıkçılarbaşı semtinde yer alan Şeyh Mutahhar Camii’nin minaresi olan dört ayaklı minare taş sütun üzerine dört köşeli olarak inşa edilmiştir. Dört İslam mezhebini simgeleyen minare Anadolu’nun tek dört ayaklı minaresi o...

Meryemana Kilisesi (Diyarbakır)


3. yüzyıldan kalma olan Meryemana kilisesi Sur ilçesi Lale bey mahallesinde yer almaktadır. Ortodoks Süryanilerine ait olan kilise Roma dönemine ait mimari yapısı ile dikkat çekmektedir. Dört avlu, divanhane ve di...


Mesudiye Medresesi


Ulu caminin kuzeyinde ona bitişik olarak inşa edilen Mesudiye medresesi şehrin ilk büyük medresesi olma özelliğini taşımaktadır. Üzerinde bulunan kitabenden yapımına 1194 yılında başlandığı anlaşılmaktadır. Motifleri ve kitabeleriyle dikkati çeken medresenin en önemli mimari yapısı ise meydana gelecek çökme veya kaymayı tespit için medresenin avlusuna yerleştirilmiş olan döner taş sütunlardır. Kesme taştan iki katlı inşa edilen medrese Anadolu’nun ilk üniversitesi olarak da bilinmektedir.  

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<


Arkeoloji Müzesi


İlk olarak 1934 yılında Zinciriye Medresesinde açılan müze 1985 yılında şu anki binasına taşınmıştır. Geniş bir alan üzerine kurulu olan müze içerisinde Neolitik çağdan, Eski Tunç, Asur, Urartu, Roma, Bizans, Artuklu, Selçuklu, Akkoyunlu ve Osmanlı devletlerine ait eserler sergilenmektedir. Müze içerisinde ayrıca konferans salonu ve fotoğraf atölyeleri bulunmaktadır.

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<


Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi


Türk edebiyatının önemli isimlerinden Cahit Sıtkı Tarancı’nın 1910 yılında doğduğu bu ev 1973 yılında Kültür Bakanlığı tarafından satın alınarak müze haline getirilmiştir. Camii Kebir mahallesinde bulunan Müze içerisinde Cahit Sıtkı Tarancı’nın eşyaları, şiirleri, mektupları ve yazmış olduğu kitaplar sergilenmektedir. 

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<


Ziya Gökalp Müzesi


Diyarbakırlı yazar Ziya Gökalp’in 1876’da doğup büyüdüğü bu ev 1956 yılında müze haline getirilmiştir. 1806 yılında bazalt taştan 2 katlı olarak inşa edilen ev ilginç mimarisi ile de dikkat çekmektedir. Müze içerisinde Gökalp’in eşyaları, fotoğrafları, kitapları ve yöresel etnografik eserler sergilenmektedir.

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<


Malabadi Köprüsü


40,86 metre kemer açıklığı ile dünyanın en geniş kemerli taş köprüsü olma özelliğini taşıyan Malabadi köprüsü Artuklular döneminde Timurtaş Bin-i İlgazi tarafından 1147 yılında inşa ettirilmiştir. Genişliği 7 metre uzunluğu 150 metre su seviyesinden yüksekliği 19 metre olan Malabadi köprüsü 1989 yılında Silvan belediyesi tarafından tamir edilerek yenilenmiştir.   Mühendislik harikası olan köprünün üzerindeki nişlerde insan, hayvan ve güneş motifleri dikkati çekerken köprünün iki yanında köprü nöbetçileri ve kervan yolcuları için barınak ve odalar inşa edilmiştir.   

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Bültenimize abone olmak ister misiniz?

Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..

Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz

Önceki İçerikDiyarbakır
Sonraki İçerikGaziantep Rehberi

İstanbul

İstanbul dünyanın en eski ve zengin bir tarihe sahip şehiri

Kapadokya

Kapadokya isminin en eski tarihi MÖ 6....

Antalya

Antalya tarihçesiBirçok devletin hakimiyeti altına girmiş olan Antalya’yı Bergama karalı Attalos’un kurduğu...

■Mersin alışveriş

Mersin’de tatil yapanların dönerken aldıkları ürünler arasında en çok hediyelik eşyalar ön plana çıkmaktadır. Satılan ürünler arasında...

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bunlar da ilginizi çekebilirÖNERİLER