İznik ve İznik Çinisi
Uzunluğu 4970 metre olan ve 114 burçlu surlarla çevrili olan İznik adeta bir açık hava müzesi görünümündedir. Geçmişi M.Ö 258 yılına kadar dayanan İznik kalesinin dört kapısı bulunmaktadır. Üzerlerinde kabartma, frizler ve yazıtlar bulunan Lefke kapısı ve İstanbul kapısı kesinlikle görülmesi önerilmektedir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan İznik aynı zamanda Selçuklu Türk’lerine de başkentlik yapmıştır.
Muhteşem bir tarihe ve doğaya sahip olan İznik aynı zamanda yürüyüş yapmak ve kamp yapmak isteyenlerin de uğrak noktaları arasında yer almaktadır.
Merinos Parkı
Osmangazi’de bulunan park Kültür parktan sonra Bursa’nın en büyük kent parkıdır. 252,500 metrekare yeşil alana sahip olan park içerisinde 81 farklı türde 2500 ağaç, 11,600 bitki, bir adet suni göl, süs havuzları, 1000 adetlik otopark, 2 km yürüyüş yolu, 3 km koşu yolu, 5 km bisiklet yolu, çocuk oyun alanları, Atatürk kongre ve kültür merkezi, kafeterya ve restoranlar bulunmaktadır.
Bursa’nın tarihi alanlarına sadece 2,5 km uzaklıkta bulunan park yaz sıcaklarında mola vermek için oldukça uygundur.
İznik Çini
İznik denilince ilk akla çini gelmektedir. İlk olarak 15. yüzyılda yapılmaya başlanan İznik çinileri 16 ve 17. yüzyılda en parlak günlerini yaşamıştır. 18. yüzyılda kaybolma noktasına gelen İznik Çinisi 1980 yılında tekrar eski günlerine dönerek tüm dünyada tanınır hale gelmiştir.
İznik’te üretilen çiniler her dönem camilerde, hanlarda, hamamlarda, müzelerde ve konakların süslemelerinde kullanılmıştır. Bugün dünyanın birçok ülkesine İznik’ten çiniler ihraç edilmektedir.
İznik Dikilitaş
İznik merkeze 7 km uzaklıktaki Elbeyli köyünde bulunan yapı MS 1. yüzyılda dikilmiştir. 12 metre yüksekliğinde olan anıt üst üste 5 taş mermerden oluşmasından dolayı 5 taş olarak da bilinmektedir. Yapının günümüze ulaşamayan 6. Taş mermerin üzerinde tanrıça veya bir hayvan heykelinin olduğu tahmin edilmektedir.
İznik Arkeoloji müzesi
1960 yılında açılan müze içerisinde Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalma eserler ve yapılan arkeolojik kazılarda bulunan lahitler, mezar taşları, bölgenin simgesi olan seramik ve çini örneklerinin yanı sıra birçok tarihi eser sergilenmektedir.
Müze pazartesi günleri hariç her gün ziyaret edilebilmektedir.
Bültenimize abone olmak ister misiniz?
Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..
Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz