Son yıllarda yabancı turistlerinde yoğun ilgi gösterdiği Alaçatı, taş evleri, begonvillerin ve
sardunyaların süslediği sokakları ile ziyaretçilerine muhteşem bir tatil yaşatmaktadır. Antik dönemde Agrillia, Alatsata olarak bilinen kent Osmanlılar döneminde Alacaat olarak adlandırılmış ve günümüze Alaçatı olarak gelmiştir. 8 bin kişilik nüfusa sahip olan Alaçatı yaz aylarında bu sayıyı 50 bine çıkartmaktadır. Her yıl ziyaretçi sayısını artıran Alaçatı renkli sokakları, butik otelleri, eğlence mekânları ve farklı türdeki dükkânları ile ziyaretçilerine kendisine hayran bırakmaktadır.
Alaçatı’ya nasıl gidilir?
İzmir havalimanına 85 İzmir’e 75 km uzaklıkta olan Alaçatı’ya gitmek isteyenler İzmir havalimanından servisler ile ilk olarak Çeşmeye oradan da Alaçatı’ya dolmuşlarla kolaylıkla ulaşabilirler. İzmir otogarından 141 numaralı perondan kalkan yine Çeşme minibüslerini kullanarak da Alaçatı’ya ulaşım sağlanmaktadır.
Alaçatı konaklama
Her türlü konaklama seçeneklerine sahip olan Alaçatı’da butik oteller ön plana çıkmaktadır. Alaçatı merkezde bulunan butik otellerin yanı sıra kiralık daire ve villalarda konaklama seçenekleri arasında yer almaktadır. Özellikle yaz aylarında aşırı talepten dolayı Alaçatı’ya gelmek isteyenlerin yerlerini önceden ayırtmaları önerilmektedir. Alaçatı’da konaklama yeri bulamayanlar için Alaçatı’nın çevresinde bulunan Ilıca, Çeşme ve Çiftlik bölgeleri konaklama fırsatları sunmaktadır.
Alaçatı’da ne yenir?
Ev yapımı reçelleri ile meşhur olan Alaçatı’da sabah kahvaltısı ön plana çıkarken yörede yetişen
zeytinler, çeşitli otlardan yapılan kahvaltılık salatalar, yöreye ait peynir çeşitleri ve gözleme, sabah kahvaltısında yenilen yiyecekler arasında yer almaktadır. Yöreye ait diğer lezzetler arasında mezelerin tadına bakılması önerilmektedir.
Alaçatı çarşısı ve sokakları
Alışveriş yapmak isteyenler için oldukça renkli bir çarşıya sahip olan Alaçatı’da her türlü ürün
kolaylıkla bulunmaktadır. Hem gündüz hem de gece oldukça hareketli olan Alaçatı çarşısında yöresel kıyafetler, takı eşyaları ve el yapımı hediyelik eşyalar ön plana çıkmaktadır. Vakti olanların sabah ve akşam saatlerinde renkli Alaçatı sokaklarında dolaşmaları ve küçük kafe ve restoranlarda oturup vakit geçirmeleri önerilmektedir.
Alaçatı taş yel değirmenleri
Rüzgâr enerjisinden yararlanarak buğdaydan un elde etmek için 1850’li yıllarda inşa edilen yel
değirmenleri Alaçatı’nın ortasında bulunan küçük bir tepe üzerine bulunmaktadırlar. Özellikle
günbatımı fotoğrafı çekmek isteyenlerin sıkça ziyaret ettiği alanda restoran ve kafelerde
ziyaretçilerine hizmet vermektedir.
Alaçatı ot festivali
Alaçatı’da yetişen ve şifalı olduğuna inanılan otların sergilendiği ve satıldığı festival her yıl Mart ayının sonunda yoğun bir katılımla düzenlenmektedir. Oldukça renkli görüntülere sahne olan festival kapsamında yörede yetişen farklı türdeki otlar sergilenmekte, etkinlikler, yarışmalar düzenlenirken otlarla yapılan yemeklerde katılımcıların beğenisine sunulmaktadır.
Alaçatı Pazarı
Sebze ve meyvelerin haricinde, giyim ürünlerinin, baharatların ev yapımı reçellerin ve daha birçok ürünün satıldığı Alaçatı pazarı her cumartesi günü geniş bir alanda kurulmaktadır. Yörede yetiştirilen sebze ve meyvelerin yanı sıra baharatlar, reçeller, el yapımı hediyelik eşyalar ve daha birçok farklı ürün bulunmaktadır.
Alaçatı Plajları
Denize kıyısı olmayan Alaçatı’da denize girmek, güneşlenmek ve denizin tadını çıkarmak isteyenler için yakın noktalarda birçok plaj bulunmaktadır. Plajlarda şezlong, tuvalet duş-kabin hizmetinin yanı sıra yeme içme ihtiyacını karşılayan tesisler de bulunmaktadır.
Delikli koy
Kalabalıktan uzak sessiz ve sakin bir şekilde denizin keyfini çıkarmak isteyenler için Delikli koy bulunmaz bir fırsat sunmaktadır. Çakıl taşları ile kaplı plajda herhangi bir işletme bulunmadığı için ziyaretçilerin yanlarına yiyecek ve içecek almaları önerilmektedir. Kamp yapmak isteyenler için de koy etrafında uyun alanlar bulunmaktadır.
Alaçatı’ya 7,5 km uzaklıkta olan koya otobüs veya dolmuş bulunmadığı için özel araçla ulaşım sağlanmaktadır.
Çark Plajı
Konum itibariyle oldukça fazla rüzgâr alan Çark plajı özellikle sörf tutkunları için mükemmel bir fırsat sunmaktadır. İsteyenler plaj kenarında bulunan sörf okullarından ekipman kiralayıp sörf yapabildikleri gibi dileyenler için rüzgar sörfü kursları da verilmektedir. Deniz ve kumsalın tadını çıkarırken aynı zamanda sörf yapanları da izleyerek Çark plajında farklı bir gün geçirmek mümkündür.
Plaja özel araçlarla gidilebildiği gibi Alaçatı-Çeşme minibüslerini de kullanarak gitmek de mümkündür.
Bültenimize abone olmak ister misiniz?
Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..
Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz