Alara Han:
Alanya’nın 35 km kuzeybatısında Alanya- Manavgat sınırında bulunan Alara han adını Alara çayından almaktadır. Yapı 1231 yılında, ticaret kervanlarının seyahatini kolaylaştırmak amacıyla Selçuklu sultanı Alâeddin Keykubat tarafından 2000 m² ik bir alanda tamamen kesme taşlardan yapılmıştır.
Özelliğinden hiçbir şey kaybetmeyen hanın kale girişinde bulunan güneş saati dikkati çekerken görülebilecek diğer eserler arasında nöbetçi kulübesi, bugün bile tüm özelliğini koruyan çeşmesi, mescidi, hayvanlar için yapılmış konaklama alanları ve hamamı bulunmaktadır.
Yenileme çalışmalarından sonra ziyarete açılan Han ücret karşılığında ziyaret edilirken ziyaretçiler için ücretsiz park alanı bulunmaktadır.
Şarapsa Hanı:
Alanya’nın 15 kilometre batısında Serapsu deresi kıyısında yer alan Şarapsa Hanı yaklaşık 15 metre en ve 70 metre boyunda olup toplamda 850 metrekare alan üzerine kurulmuştur. 1236-1246 yılları arasında Selçuklu Sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından tarihi İpek Yolu üzerinde kervansaray olarak hizmet vermesi için yaptırılmıştır.
Cephe duvarları
birçok ek duvarla takviye edilen hanın üzerinde kale burçlarında bulunan türden
dışardan girilmesi mümkün olmayacak şekilde mazgallar bulunan hanın
gerektiğinde kale gibi kullanılmak üzere yapıldığını göstermektedir.
Karğı Han:
Alanya’nın batısında, Kargı Çayı’nın kuzeyine düşen hanın Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Akdeniz ile İç Anadolu’yu birbirine bağlayan yol üzerindeki Kesikbel mevkiinde kervansaray olarak kullanıldığı sanılmaktadır. Hanın yapım yılı hakkında bilgi bulunmaktadır.
Bültenimize abone olmak ister misiniz?
Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..
Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz