Selçuklu Medresesi
Sultan Alâeddin Keykubat tarafından 1232 yılında bu günkü adıyla Obaköy mahallesinde bir tepe üzerinde yaptırılmıştır. Selçuklu Medresesinin batı cephesindeki girişi Selçuklu motifleri ile süslü OLUP medrese bir avlu, her iki yan tarafa dizilmiş altı oda ve bir eyvandan oluşmaktadır. Medresenin iç kapısındaki oymalar Selçuklu el sanatının ve Selçuklu eğitim kurumlarının örneğini ziyaretçilerine göstermektedir.
Andızlı Emir Bedrüddin Camisi
Adını hemen yanındaki andız ağacından alan cami 1277 yılında Yalılar Emiri Emir-ül Haç Zade Bedrüddin Ömer tarafından yaptırılmıştır. Tophane Mahallesinde bulunan cami 1970 yılındaki yenileme çalışmaları sonrasında bugünkü görünümüne kavuşmuştur. Eski yapıdan günümüze avlu, giriş kapısı, üç kitabe ve minarenin bir bölümü kalmıştır. Selçuklu döneminin özgün mimari özelliklerini taşıyan caminin 1725 yılında onarım gördüğünü belirten birde kitabesi bulunmaktadır.
Caminin minaresi kesme taştan yapılmış olup diğer minarelere göre daha kısa yapılmıştır. Selçuklulara ait birçok özelliği birden taşıyan en eski cami olma özelliğini de taşıyan caminin minberinde Selçuklu oymacılık sanatının en güzel örneklerini de görmek mümkündür. Camiyi ziyaret etmek isteyenler Kızılkule’nin yanından aşağı kapı yolunu kullanmaları gerekmektedir.
Akşebe Sultan Mescidi
Mescit Alâeddin Keykubat’ın Alanya Kalesi’ndeki ilk kumandanı Akşebe Sultan tarafından 1230 yılında yaptırılmıştır. Akşebe Sultan Mescidi kale içerisinde bedestenin batısından geçilerek Süleymaniye Camisi’nin 100 metre kadar ilerisinde bulunmaktadır. Dışı kesme taş, içi ve kubbesi tuğla örülü yapı, kare planlı iki odadan oluşmaktadır. Odalardan biri mescit, diğeri Akşebe Sultanın ve kime ait olduğu bilinmeyen üç mezarının bulunduğu türbedir.
Mescidin birkaç metre uzağında moloz taştan kaide üzerinde kırmızı tuğla ile örülmüş silindirik minaresi bulunmaktadır. Şerefe kısmında sonlanan minare bu yapısıyla ilginç bir görüntüye sahiptir.
Tophane Mescidi
19.yy Osmanlı yapısı olan mescit yerel ustalar ve geleneksel yapım teknikleri kullanarak yenileme ve bakım çalışmaları sonucunda bugünkü görüntüsüne kavuşmuştur. Yapının üst kat tavan kaplamaları ve kapısı Alanya’nın geleneksel yapılarında kullanılan sedir ve karaçamdan yapılmıştır.
Gemili Mescit
Alanya Kalesi’ndeki 13.yy Selçuklu dönemine ait yapılarından birisi olan mescit yığma yapım tekniği ile moloz taş ve tuğla kullanılarak üzeri kubbe ile örtülü kare planlı tek katlı olarak inşa edilmiştir. Yapının iç mekân duvarlarında füzen ve kazıma tekniği ile yapılmış, Alanya’nın denizcilik tarihine ışık tutan yaklaşık 170 adet gemi graffitisi bulunmaktadır.
>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<Bültenimize abone olmak ister misiniz?
Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..
Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz