Türkiye’nin nüfus bakımından 12. büyük şehri olan Diyarbakır Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. 9 bin yıllık bir tarihe sahip olan Diyarbakır tarih boyunca Asurlular, Urartular, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Eyyubiler ve Osmanlılar gibi medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Köklü tarihin vermiş olduğu etki kentin hem mimarisine hem de farklı kültür ve dinlere de yansımıştır. Volkanik Karadağ’ın eteklerine kurulmuş olan Diyarbakır’ın etrafı 5,5 km uzunluğunda 82 burçlu surlarla çevrilidir. Mardin kapı, Urfa kapısı, Su kapısı ve Harput kapısı olmak üzere Diyarbakır surlarının dört kapısı bulunmaktadır.
Kara iklimine sahip olan Diyarbakır’da yazları aşırı derecede sıcak kışları ise soğuk geçmektedir. Diyarbakır tarihinde ölçülen en yüksek sıcaklık 1937 yılı Temmuz ayında 46,2 derece olarak ölçülmüştür. Diyarbakır’ı gezmek isteyenler için sıcak ve soğuk havaları dikkate almaları önerilmektedir.
Diyarbakır uzaklıklar:
Adana Diyarbakır 701 km
Ankara Diyarbakır 885 km
Alanya Diyarbakır 929 km
Antalya Diyarbakır 1123 km
İstanbul Diyarbakır 1327 km
Diyarbakır’a nasıl gidilir?
Hem karayolu hem de havayolu üzerinden Diyarbakır’a ulaşım oldukça kolaydır. Türkiye’nin her ilinden Diyarbakır’a direk otobüs seferi bulunduğu gibi Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya ve Adana’dan düzenli olarak uçuşlar bulunmaktadır. Otobüs terminali Diyarbakır merkeze 4 km Havaalanı ise 6 km uzaklıktadır. Hem havaalanından hem de otobüs terminalinden Diyarbakır şehir merkezine servislerle veya belediye otobüsleri ile ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır.
Diyarbakır şehir içi ulaşım:
Diyarbakır merkezdeki tarihi alanlara ulaşım yaya olarak yapılabildiği gibi belediye otobüsleri, dolmuşlarla ve minibüslerle de yapılmaktadır. Uzak noktalara ulaşım için taksi ve araç kiralama seçenekleri de bulunmaktadır.
Diyarbakır Konaklama:
Son yıllarda ziyaretçi sayısını artıran Diyarbakır’da her türlü bütçeye uygun konaklama seçenekleri bulunmaktadır. Seçenekler arasında Diyarbakır merkezde ve dışında özel olarak yapılmış otantik binalar, butik oteller, pansiyonlar, kiralık evler, daireler, dört ve beş yıldızlı oteller bulunmaktadır. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında artan ziyaretçi sayısından dolayı Diyarbakır’a gelmek isteyenlerin gelmeden önce konaklama yerlerini ayırtmaları önerilmektedir. Diyarbakır’daki konaklama tesislerinin hepsinde otopark ve internet hizmeti ücretsiz olarak verilmektedir.
Diyarbakır’da ne yenir?
Oldukça zengin bir mutfağa sahip olan Diyarbakır’da her türlü lezzeti bulmak mümkündür. Diyarbakır’da tadına bakılması önerilen lezzetler arasında çiğ köfte, lahmacun, kaburga dolması, keşkek, lebeni, içli köfte, saç tava, meftune, ciğer kebabı, sütlü nuriye ve kadayıf tatlısı bulunmaktadır.
Diyarbakır Alışveriş
Kuyumculuk, ipekçilik, bakırcılık, halıcılık ve el dokumacılığı yönünden çok gelişmiş olan Diyarbakır’da yöreye ait hediyelik ürün satın almak isteyenler için birçok seçenek bulunmaktadır. Bakırdan yapılmış farklı türdeki ürünler, üzeri işlemeli altından ürünler, elde dokunmuş halı kilim ve yolluklar hediyelik eşya seçenekleri arasında yer almaktadır.
Diyarbakır Gece hayatı
Diyarbakır’da gece eğlenmek isteyenler için birçok seçenek bulunmaktadır. Barlar, türkü barlar, otellerin diskoları sıra gecesi düzenleyen restoran ve kafeler seçenekler arasında yer almaktadır.
Bültenimize abone olmak ister misiniz?
Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..
Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz