Şehir içinde ve şehir dışında bulunan 8500 yıllık tarihi eserleri, müzeleri, doğal güzelliği, ulaşım kolaylığı, her yıl düzenlenen festivalleri, plajları, farklı aktivite yapabilme seçenekleri ve kaplıca turizmi ile İzmir her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir.
İzmir’de gezilecek örülecek yerler denilince ilk akla gelenler arasında İzmir Saat Kulesi, Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Kızlarağası Hanı, Asansör, Agora, Havra sokağı, Hükümet konağı, Cumhuriyet meydanı, Kadifekale, İzmir Atatürk müzesi, İzmir Arkeoloji müzesi ve İzmir Etnografya müzesi bulunmaktadır.
İzmir Saat Kulesi
İzmir’in simgesi haline gelen saat kulesi Konak meydanında yer almaktadır. Saat kulesi Osmanlı padişahlarından 2. Abdülhamit’in anısına İzmir Valisi Kıbrıslı Kamil Paşa’nın emriyle 1901 yılında inşa edilmiştir. Saat kulesinin gövdesi beyaz mermerden diğer bölümleri ise kesme taştan inşa edilmiştir. Kule 25 metre yüksekliğe sahip olup sekizgen ve dört katlı olarak inşa edilmiştir. Kule üzerinde bulunan saati alman imparatoru 2. Wilhelm hediye etmiştir. Saat sadece bir defa 1974 yılında meydana gelen 5,2 şiddetindeki depremde 02:04’de durmuş ve 2 yıl içinde onarılarak eski görünümüne kavuşturulmuştur.
İzmir’in Yunan ordusu tarafından işgal edilmesine tepki olarak ilk kurşunun da burada atılmasından dolayı ilk kurşun anıtı da yine burada yer almaktadır.
Tarihi Kemeraltı Çarşısı
Oldukça geniş bir alana yayılmış olan Kemeraltı çarşısı dünyanın en eski Pazar yerlerinden birisi olarak gösterilmektedir. Kurulduğu ilk yıllarda daha çok demirci dükkânlarının bulunduğu çarşıda günümüzde onlarca farklı ürünün satıldığı dükkânlar bulunmaktadır. Oldukça uygun fiyata satılan ürünler arasında hediyelik eşya dükkânları, el işi ürünleri satan dükkânlar, kuyumcu dükkânları, tekstil ürünleri satan dükkânlar ve daha birçok farklı ürün satan yüzlerce dükkân bulunmaktadır.
Çarşı içerisinde aynı zamanda farklı dinlere ait ibadet alanlarının yanı sıra, hanlar, hamamlar, eski İzmir evleri ile birlikte yaklaşık 2 bine yakın tarihi tescilli bina bulunmaktadır.
Kızlarağası Hanı
İnşası 1744 yılında tamamlanan Kızlarağası hanı Kemeraltı Çarşısında yer almaktadır. Uzun yürüyüşlerden sonra mola verip dinlenmek, yeme ve içme ihtiyacını karşılamak için uyun alanların bulunduğu han içerisinde farklı yüzyıllarda yaptırılmış pek çok camide bulunmaktadır.
Tarihi Asansör
İzmir’in Karataş semtinde bulunan Tarihi Asansör iki semt arasındaki mesafeyi kısaltmak ve birbirine bağlamak için inşa edilmiştir. İlk inşa edildiğinde buharla çalışan asansör daha sonraki yıllarda bir tane daha inşa edilerek elektrikle çalışır hale dönüştürülmüştür. Tarihi asansör en son olarak 1992 yılında İzmir büyükşehir belediyesi tarafından restore edilerek İzmirlilerin hizmetine sunulmuştur. Muhteşem bir İzmir manzarası görmek ve özellikle gün batımında İzmir’in fotoğraflarını çekmek isteyenlerin kesinlikle buraya uğraması önerilmektedir. Tarihi asansör etrafında bulunan restoran ve kafeler ziyaretçilerine yeme içme hizmeti vermektedir.
Tarihi Asansöre gitmek isteyenler için Konak’tan Balçova, Narlıdere ve Fahrettin Altay yönüne iden belediye otobüslerini kullanarak Asansör durağında inip kısa bir yürüyüşten sonra Asansöre ulaşabilirler. Konak meydanından 2 km uzaklıkta bulunan Tarihi asansöre 25 dakikalık bir yürüyüşle de ulaşmak mümkündür.
Giriş ücretsiz olan Asansör sabah 08:00 ile gece 00:00 saatleri arasında ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Tarihi asansörü araçları ile ziyaret edenler için ücretsiz otopark hizmeti verilmektedir.
Pasaport iskelesi ve Cumhuriyet Meydanı
İzmir’in simge yapılarından olan Pasaport Vapur İskelesi, gezinti yaparken mola verip dinlenmek İzmir Körfezi manzarası eşliğinde sıcak ve soğuk içecekler içmek veya bir şeyler yemek için kesinlikle tavsiye edilmektedir. Pasaport iskelesinden Karşıyaka, Bostanlı, Göztepe, Bayraklı ve Alsancak’a vapurla yolcu taşımacılığı da yapılmaktadır. Akşam yürüyüşü yapmak ve gün batımı fotoğrafları çekmek isteyenler de buraya sıkça uğramaktadır.
Pasaport iskelesinin hemen yakınında yer alan Cumhuriyet Meydanı ise İzmir’de düzenlenen resmi törenlerin yapıldığı bir meydandır.
İzmir Kordon boyu
Cumhuriyet meydanından başlayarak İzmir limanına kadar uzanan sahil şeridi İzmir Kordon olarak adlandırılmaktadır. Kordon boyunca bisiklet yolları, parklar, dinlenmek için kafeler, restoranlar yaz kış ziyaretçilerine hizmet vermektedir.
İzmir körfezi manzarası eşliğinde akşam yürüyüşü yapmak isteyenlerin kesinlikle buraya gelmeleri önerilmektedir. Gündoğdu meydanı ve Atatürk müzesi de yine kordonda görülecek noktalar arasında yer almaktadır.
Kıbrıs Şehitleri Caddesi
İzmir Alsancak Kordon’un arka tarafında kalan Kıbrıs Şehitleri caddesi İzmir’in en haraketli noktalarından biridir. Eğlence mekânlarından, restoranlara, kahvaltı salonlarına, otellere farklı ürünlerin satıldığı dükkânlar ve daha birçok mağaza ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Kıbrıs şehitleri caddesini ziyaret edenlerin kesinlikle bisiklet kiralayıp gezmeleri önerilmektedir.
Kıbrıs şehitleri caddesine gitmek isteyenler tramvayı kullanabilecekleri gibi 90- 121 ve 581 numaralı belediye otobüslerini kullanarak da gidebilirler.
Kadifekale
186 metre yüksekliğindeki bir tepe üzerine kurulmuş olan kale M.Ö 4. yüzyılda Büyük İskender’in emriyle Generali Lysimachos tarafından kurulmuştur. Kale çevresinde Roma dönemine ait sur duvarlarının yanı sıra Bizans döneminden kalma bir sarnıç ve mescit kalıntıları görülebilmektedir. Antik çağda kalenin 6 km uzunluğunda ve 25 metre yüksekliğinde duvara sahip olup 23 kulesi ve 3 büyük kapısı olduğu tespit edilmiştir. Zaman içinde hasara uğrayan kale Osmanlılar döneminde onarılıp eklemeler yapılmıştır.
Agora Ören yeri
M.Ö 4. yüzyılda kurulmuş olan Agora İzmir’in Namazgah semtinde Kemeraltı Çarşısına çok yakın bir noktada bulunmaktadır. Agora ören yerini İzmir’e gelenlerin kesinlikle görmesi önerilmektedir. Dikdörtgen planlı ve üç katlı inşa edilen Agoranın kuzeyinde adalet sarayı olarak hizmet vermiş bazilika bulunmaktadır. Agora 1927 yılında yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan eserler İzmir Arkeoloji müzesinde ve İzmir Tarih ve Sanat Müzesinde sergilenmektedir.
Agoranın alt katına inildiğinde 2400 yıldır durmadan akan su çeşmesi görülmektedir. Çeşmenin bulunduğu alan, kemerlerle çevrelenmiş sokaklara açıldığı gibi yine çeşme çevresinde çeşitli yazıtlar bulunmaktadır. Konak meydanına oldukça yakın bir noktada bulunan Agora ören yerine yürüyerek veya dolmuşlarla ulaşmak oldukça kolaydır.
Agora ziyaret saatleri 15 nisan 2 ekim 08:00 ile 19:00
3 ekim 14 nisan 08:30 ile 17:30 saatleri arasında ziyaret edilirken müze kart sahipleri ücretsiz ziyaret edebilmektedir.
İzmir Arkeoloji Müzesi
1927 yılında farklı bir noktada açılan müze yapılan arkeolojik kazılarda çıkan eserlerin getirilmesiyle daha büyük bir alana ihtiyaç duyulması neticesinde 1984 yılında şu anki bulunduğu noktaya taşınmıştır. 3 katlı inşa edilen müzede İzmir ve çevresinde yapılan kazılarda bulunan ve antik kentlerden getirilen tarihi eserler kronolojik bir sırayla sergilenmektedir.
Çeşitli dönemlere ait sergilenen önemli eserler arasında M.Ö 3000 yılına ait seramik buluntuları, altından, gümüşten ve bronzdan yapılmış farklı türdeki eşyalar, altın sikkeler, Demeter heykeli, heykel başları, mermer Kore heykeli, bronz atlet heykeli, lahitler, kabartma heykeller, pişmiş toprak lahitleri ve daha birçok eser sergilenmektedir. Müze Konak’ta Baribaba parkı içinde bulunmaktadır. Müze ziyaret saatleri:
1 Nisan – 1 Ekim 08:00 ile 19:00
2 Ekim – 31 Mart 08:30 ile 17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Müze kart sahipleri müzeyi ücretsiz olarak gezebilmektedirler.
İzmir Etnografya Müzesi
Tarihi bir bina içerisinde yer alan müze içerisinde 19. yüzyılda İzmir ve çevresinde yaşayan Türklerin yaşantılarını, örf ve adetlerini betimleyen eserler sergilenmektedir. Müze içerisinde ayrıca el işi örnekleri, kumaş basmada kullanılan aletler, halıcılık, kilimcilik ile ilgili birçok ürün sergilenmektedir.
İzmir Tarih ve Sanat Müzesi
2004 yılında açılan müze Taş eserler bölümü, Seramik eserler bölümü ve Kıymetli eserler bölümü olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır.
Taş eserler bölümünde İzmir ve çevresinde yapılan kazılarda bulunan heykeller, yazıtlar, sunaklar, taştan eserler, Homeros’a ait olduğu düşünülen heykel ve kabartmalar sergilenmektedir.
*Seramik eserler bölümünde antik kentlerde ve arkeolojik kazılarda bulunan bazı eserler ve seramik parçaları sergilenmektedir.
*Kıymetli eserler bölümünde çeşitli dönemlere ait kandiller, camdan eserler, Bronz eserler ve daha birçok eser yanında hazine odasında çeşitli eserler sergilenmektedir.
Müze Kültürpark Fuar alanında olup gitmek isteyenler metro ile kolaylıkla ulaşabilirler.
Müze ziyaret saatleri
15 Nisan 2 Ekim 08:00 ile 19:00 saatleri arasında
3 Ekim 14 Nisan 08:30 ile 17:30 saatleri arasında ziyaret edilmektedir. Müze kart sahipleri müzeyi ücretsiz olarak gezebilirler.
İzmir Kadın Müzesi
Konak’ta bulunan müze içerisinde sergilenen eserlerin çoğu Türk tarihine damga vurmuş kadınlarla ilgilidir. 3 katlı olan müze içerisinde resimler, gazete küpürleri, tablolar, İzmir ve Türkiye genelinde yapılan kazılarda bulunan kadın temalı heykeller, gelinlikler, kadın motifli mozaik eserler daha birçok eser sergilenmektedir. İzmir Anafartalar caddesinde bulunan müze ücretsiz olarak gezilebilmektedir.
İzmir Mask Müzesi
Dünyanın çeşitli yerlerinden toplanan maskelerin sergilendiği müze Kıbrıs şehitleri caddesinde yer almaktadır. Avustralya’da oborjinlerin kullandığı maskelerden Afrika’da kabilelerinin kullandığı maskelere kadar birçok maskenin yanı sıra birçok ünlüye ait maskeler sergilenmektedir.
2011 yılında açılan müze Kıbrıs şehitleri caddesi üzerinde olup Pazar ve Pazartesi günleri haricinde saat 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilmektedir.
İzmir Atatürk Evi ve Müzesi
1978 yılında açılan müze içerisinde Atatürk ve Atatürk’le ilgili eşyalar sergilenmektedir. Müze içerisinde Atatürk’ün Kurtuluş savaşının planını komutanlarla değerlendirirken yapılmış bal mumu heykelinin yanı sıra Atatürk’ün kullandığı eşyalar, Atatürk’ün banyosu, yatak odası, çalışma odası, yemek odası ve daha birçok eşya sergilenmektedir.
Gündoğdu meydanına yakın bir yerde bulunan müze Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 08:30 ile 17:30 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.
İzmir Doğal Yaşam Parkı (Kültürpark)
Türkiye’nin ilk hayvanat bahçesi olarak 1937 yılında Kültür parkında 18 dönümlük arazi üzerine kurulmuştur. Son olarak 2008 yılında İzmir Büyük Şehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla büyüklüğü 425 dönüme çıkarılarak Avrupa’nın en büyük doğal yaşam alanı haline getirilmiştir.
8500 metre kareye yakın büyüklükte oluşturulmuş gölünde bulunduğu park oldukça büyük bir alana kurulmuştur. Parkta 150’ye yakın farklı türden 1500 hayvan 3000 ağaç ve 250 farklı bitki türü yaşamaktadır. Park aynı zamanda nesli tükenmekte olan hayvan ve bitkilere ev sahipliği yapmakta olup çoğalmalarına katkı sağlamaktadır. Kuşların barındığı İzmir kuş cenneti de buraya sadece 2 km uzaklıktadır. Parkta her yıl eylül ayı ortasında Türkiye’nin en geniş kapsamlı fuarı da düzenlenmektedir.
Bültenimize abone olmak ister misiniz?
Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..
Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz