Mardin’de Gezilecek Yerler

Oldukça zengin bir tarihe sahip olan Mardin’de tarihi camileri, kervansarayları, konakları, kiliseleri ile gezilecek ve görülecek birçok nokta bulunmaktadır. Vakti olanların Mardin gezisi için 3 gün zaman ayırmaları önerilmektedir.

Tarihi Mardin evleri


Mazı dağının güney yamaçlarına kurulan Mardin evleri şehrin tarihi dokusunu ve kültürünü yansıtırken aynı zamanda müthiş görüntüsü ile her zaman ilgi odağı olmuştur. Mardin ve çevresinde çıkartılan sarı kalker taşından yapılan evlerin özelliği yaz aylarında serin kış aylarında ise sıcak olmasıdır. Mardin evlerini gezmek isteyenler Midyat otobüslerini veya taksileri kullanarak bölgeye ulaşarak gezebilirler.  

Mardin Kalesi


Adeta bir Kartal yuvası görünümünde olan Mardin Kalesinin ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmese de 1600 yıllık bir tarihe sahip olduğu tahmin edilmektedir. Kayalar üzerine inşa edilen kale muhteşem bir manzaraya sahiptir. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan kale ziyarete kapalı olup turizme kazandırma çalışmaları sürmektedir.    
Kaleyi yakından görmek ve muhteşem Mardin manzarası tepeden izlemek ve harika resimler çekmek isteyenler kalenin hemen altında bulunan Zinciriye medresesine gitmeleri önerilmektedir. 

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Mardin Ulu Camii


Artuklular döneminde yapılan cami Mardin’in en eski camisi ve simgesi olarak görülmektedir. 1176 yılına kadar dayanan tarihi, minaresi ve kubbesi ile görenleri kendisine hayran bıraktıran Ulu cami minarede bulunan kitabeye göre 2. Kutbüddin İlgazi tarafından yapılmıştır. İlk yapıldığı dönemde 2 minaresi olan caminin minareleri yıkılmış şu anki ayakta olan minaresi ise 1888-1889 yıllarında yapılmış ve üzerine cennetle müjdelenen 10 sahabenin ismi yazılmıştır. Sarı kesme taş duvarlara sahip olan cami dikdörtgen bir yapıya sahip olup cami üzerinde Selçuklu, Artuklu, Akkoyunlu ve Osmanlı dönemlerine ait 16 adet kitabenin yanı sıra küçük bir avlu ve şadırvanı da bulunmaktadır.

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Deyrulzafaran Manastırı (Mardin)

Süryani vatandaşlar tarafından dini merkez ve okul olarak kullanılan Manastır Mardin merkeze 5 km uzaklıktadır. Manastır rengini inşasında kullanılan safran çiçeklerinden almaktadır. Girişinde 52 adet Süryani patriğinin mezarı ...

Zinciriye Medresesi (Mardin)

Artuklu sultanı Melik Necmettin İsa tarafından 1385 yılında yaptırılan Zinciriye medresesi Mardin kalesinin hemen altında yer almaktadır. İki kattan oluşan medrese muhteşem bir Mardin manzarasına sahip olup medrese bünyesinde avlu,...

Kırklar (Mor Behnam) Kilisesi

Mor Behnam ve kız kardeşi Saro adına 569 yılında yapılan kilise Mardin merkezde 1. cadde de yer almaktadır. Günümüzde Ortodoks kilisesi olarak kullanılan kilise Süryani halkın dini merkezi olarak da kullanılmaktadır. 3 adet giriş...

Kasımiye Medresesi (Mardin)

Mardin’deki en büyük yapılar arasında yer alan Kasımiye Medresesi yapımına 12. Yüzyılda Artuklular döneminde başlanmış 15. yüzyılda Akkoyunlu Sultanı Cihangir’in oğlu Sultan Kasım tarafından tamamlanmıştır. Medrese oda ...

Dara Antik Kenti ( Mardin )

Mardin’e 30 km uzaklıktaki Oğuz köyünde bulunan Dara antik kenti 505 yılında doğu sınırını savunma amaçlı askeri üs şeklinde İmparator Anastasius tarafından kurulmuştur. 4 km uzunluğunda surlarla çevrili olan antik kent iç...

Mardin Müzesi


Mardin müzesinin kullanıldığı bina 1895 yılında inşa edilmiştir. Dönem içinde dini merkez, askeri üs, sağlık ocağı ve karakol olarak kullanılan bina 1995 yılında müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. Müze içerisinde Pers, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait Etnografik ve Arkeolojik eserler, koleksiyonlar ve Mardin yöresindeki kazılarda ortaya çıkarılan tablet, silindir, altın, gümüş ve bakır sikkelerin yanı sıra birçok eser sergilenmektedir.
Pazartesi günleri kapalı olan müze 15 Nisandan 2 Ekime kadar olan süre içerisinde 08:00-19:00 saatleri arasında 3 Ekim 14 Nisan tarihleri arasında 08:00-17:00 saatleri arasında ücretli olarak ziyaret edilirken müze kart sahipleri ve 65 yaş üstünde olanlar ücretsiz olarak ziyaret edebilmektedir. Şar mahallesinde olan müzeye belediye otobüsleri ile veya yürüyerek ulaşılmaktadır.

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi


Müzenin bulunduğu bina ilk olarak askeri amaçlı sonraları vergi dairesi olarak kullanılmış 2007 yılındaki yenileme çalışmaları yapılarak 2009 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. İki kattan oluşan müzenin ilk katında resim, fotoğraf, ebru sanatına ait eserlerin sergilendiği Dilek Sabancı sanat galerisi bulunurken ikinci katında ise Mardin’i anlatan kitaplar, fotoğraflar, kent tarihine ait eserler ve Mardin yöresine ait eserlerin sergilendiği Sabancı Kent müzesi yer almaktadır. Pazartesi günleri kapalı olan müze haftanın her günü saat 08:00 ile 17:00 saatleri arasında küçük bir ücret karşılığında gezilebilmektedir.     
Adres:
Gül mahallesi 1. Cadde Cumhuriyet Alanı Merkez / Mardin


>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Surur Hanı


Osmanlı imparatorluğu tarafından 17 ve 18. Yüzyıllarda yapıldığı bilinen Surur Hanı Mardin merkezde yer almaktadır. İki katlı dikdörtgen biçimli inşa edilen han günümüzde kafe ve hediyelik eşya satan dükkânlara hizmet vermektedir.


>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Bültenimize abone olmak ister misiniz?

Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..

Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz

Önceki İçerikMardin
Sonraki İçerikMardin Festivaller

İstanbul

İstanbul dünyanın en eski ve zengin bir tarihe sahip şehiri

Kapadokya

Kapadokya isminin en eski tarihi MÖ 6....

Antalya

Antalya tarihçesiBirçok devletin hakimiyeti altına girmiş olan Antalya’yı Bergama karalı Attalos’un kurduğu...

■Mersin alışveriş

Mersin’de tatil yapanların dönerken aldıkları ürünler arasında en çok hediyelik eşyalar ön plana çıkmaktadır. Satılan ürünler arasında...

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bunlar da ilginizi çekebilirÖNERİLER