Tarihi M 1200’lü yıllara kadar dayanan Marmaris Eğe ve Akdeniz bölgesinin kesiştiği noktada olup tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Rodos adası ve Mısır arasındaki ticaret yolunun bağlantı noktası olması sebebiyle antik dönemde önemli bir liman kenti olmuştur. Yeşil alan bakımından oldukça zengin bir yapıya sahip olan Marmaris’te Akdeniz iklimi görülmekte olup tertemiz havası, doğası, doğal güzellikleri, antik kentleri ve mavi bayraklı plajları ile Türkiye’nin en önemli tatil bölgelerinden biridir. Yaz sezonunda ortalama sıcaklık 30 derece olurken en sıcak aylar Temmuz ve Ağustos ayları olarak tespit edilmiştir.
Kış aylarında sakin bir görüntüye sahip olan Marmaris özellikle yaz aylarında nüfusunu ikiye katlayarak yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir.
Marmaris’te tatil yapanların tatillerini daha renkli hale getirmek için her türlü olanak bulunmaktadır. Acentelerin düzenlediği turlar, su sporları, orman ve doğa yürüyüşleri, bisiklet sürme ve antik kentleri ziyaret gibi aktiviteler seçenekler arasında yer almaktadır.
Marmaris’e uzaklıklar
Ankara Marmaris 643 km
Antalya 315 km
Dalaman Marmaris 90 km
Dalaman Havaalanı Marmaris 88 km
Datça Marmaris 75 km
Muğla Marmaris 54 km
İçmeler Marmaris 10 km
İzmir Marmaris 271 km
İstanbul Marmaris 813 km
Köyceğiz Marmaris 57 km
Turunç Marmaris 21 km
Ula Marmaris 41 km
Marmaris’e ne zaman gidilir?
Akdeniz iklimimin görüldüğü Marmaris’te yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçmektedir. Deniz suyu sıcaklığı yüksek olması sebebiyle yılın 7 – 8 ayı denize girilebilmektedir. Marmaris’in yıllık ortalama sıcaklığı 18 derece olurken en sıcak geçen aylar Temmuz ve ağustos aylarıdır.
Sıcak havalarda tatil yapmayı tercih etmeyenlerin Nisan-Mayıs veya Eylül-Ekim ayları içerisinde Marmaris’i ziyaret etmeleri önerilirken aşırı yoğunlukta konaklama sıkıntısı çekmek istemeyenlerin gelmeden önce otel rezervasyonlarını yaptırmaları önerilmektedir.
Marmaris’e nasıl gidilir?
Hava yolu ile Marmaris’e ulaşım
Marmaris’e en yakın havaalanı Dalaman Havaalanı olup Marmaris’e 88 km uzaklıktadır. Özellikle yaz aylarında Dalaman’a düzenlenen uçak sefer sayıları artırıldığından Dalaman ve çevresindeki bölgelere ulaşım oldukça kolaydır. Dalaman havaalanından Marmaris’e HAVAŞ servisleri ile veya araç kiralayarak ulaşmak mümkündür.
Karayolu ile Marmaris’e ulaşım
Türkiye’nin birçok noktasından Marmaris’e direk olarak her gün otobüs seferleri bulunmaktadır. Özellikle yaz aylarında yaşanan yoğunluktan dolayı Marmaris’e otobüsle gitmek isteyenlerin otobüs biletlerini önceden almaları veya rezervasyon yaptırmaları önerilmektedir.
Deniz yolu ile ulaşım
Marmaris’e Bodrum ve Datça’dan düzenli olarak arabalı feribot seferleri düzenlenmektedir. Ayrıca haftada iki gün Bodrum’dan hidrofil seferleri düzenlenmektedir.
Daha azla bilgi almak isteyenler
tel: 0 252 316 10 87 veya www.bodrumexpresslines.com adrese bakabilirler.
Özel araçla Marmaris’e ulaşım
İzmir istikametinden Marmaris’e gelmek isteyenler için İzmir-Aydın otobanını takip etmeleri, İstanbul’dan Marmaris’e gelmek isteyenler İstanbul-Yalova-Balıkesir-Akhisar-Manisa-İzmir-Aydın-Muğla-Marmaris güzergahını takip etmeleri,
Ankara istikametinden Marmaris’e gelmek isteyenler Ankara-Sivrihisar-Emirdağ-Dinar-Honaz-Muğla-Marmaris- güzergahını
Antalya’dan Marmaris’e gelmek isteyenler Antalya-Kemer-Kumluca-Finike-Demre-Kaş-Fethiye-Marmaris istikametini veya Antalya yayla yolu üzerinden Fethiye-Marmaris güzergahını takip etmeleri gerekmektedir.
Marmaris şehir içi ulaşım
Marmaris içinde ulaşım dolmuş, otobüs, taksi veya kiralık araçlarla sağlanmaktadır. Marmaris’e yakın olan tatil beldelerine ve diğer yerlere ulaşım Marmaris otogarından kalkan otobüslerle sağlanmaktadır. Marmaris’ten çevrede bulunan tatil yerlerine gitmek isteyenler için yaz aylarında gece 02:00’a kadar dolmuş bulunmaktadır.
Marmaris’te konaklayanların yakındaki bölgeleri keşfetmek, kısa yürüyüş gezintileri yapmak ve bisiklet kullanmak da seçenekler arasında yer almaktadır.
Özellikle Marmaris içmeler sahil şeridi, Gökova sahil şeridi, Hisarönü, Orhaniye, Selimiye sahil şeridi ve Bozburun sahil şeridinde bisiklet kullanmak isteyenler için uygun alanlar bulunmaktadır.
Marmaris konaklama
Marmaris de konaklamak isteyenler için her türlü bütçeye uygun birçok konaklama seçeneği bulunmaktadır. Seçenekler arasında 4 ve 5 yıldızlı her şey dahil oteller, butik oteller, apart oteller, pansiyonlar, kiralık daireler ve kiralık villalar bulunmaktadır. Marmaris merkezdeki oteller genellikle sahil şeridinde olup Marmaris çevresinde bulunan Armutalan, İçmeler, Siteler, Uzunyalı ve Turunç bölgeleri de konaklamak isteyenler için farklı seçenekler sunmaktadır.
Haziran ve Eylül ayları içerisindeki yoğunluktan dolayı Marmaris’te tatil yapmak isteyenlerin önceden rezervasyon yaptırmaları önerilmektedir.
Marmaris önemli telefon numaraları
Ambulans 112
Belediye 0252412 10 05
Hastane 0252412 10 29
İtfaiye 110
Jandarma 156
Marmaris Belediyesi 0252412 33 04
Marmaris Devlet hastanesi 0252412 10 29
Marmaris Kaymakamlığı 0252412 10 01
Marmaris Polis Karakolu 0252412 18 72
Polis 155
Trafik polisi 154
Turizm danışma bürosu 0252412 10 35
Yangın ihbar 177
Marmaris’te ne yenir?
Turizminde etkisiyle Marmaris’te bulunan restoranlarda dünya mutfaklarından farklı lezzetler servis edilmektedir. Yöreye ait yemekler arasında zeytinyağlılar, deniz ürünleri ve sebze yemekleri ön plana çıkmaktadır. Türk mutfağına ait yemeklerin de servis edildiği Marmaris’te her türlü bütçeye uygun restoranlar bulunmaktadır.
Özellikle deniz ürünleri yemekleri her restoranda servis edilirken, Marmaris yöresine ait yemekler arasında Dutmeç çorbası, Döş dolması, Sebzeli çıntar kavurması, Ekşili biber, Keşkek tavsiye edilen yemekler arasında bulunmaktadır. Restoranların büyük çoğunluğu sahil kenarında ve Marmaris kalesi çevresinde konumlanmıştır.
Marmaris Alışveriş
Türkiye’deki diğer turizm bölgelerinde olduğu gibi Marmaris’te de her bütçeye uygun alışveriş seçenekleri bulunmaktadır. Özellikle, deri ürünleri, mücevher, halı ve tekstil ürünlerinde farklı markalarda birçok mağaza bulunmaktadır.
Her türlü ürünün satıldığı Marmaris’te alışveriş için tercih edilen yerlerin başında Eski Bedesten olarak da bilinen Büyük Kapalı Çarşısı gelmektedir. Marmaris’in tam merkezinde bulunan kapalı çarşı her gün açık olup çarşı içinde her türlü ürünü bulmak mümkündür. Tarihi yapısı ile dikkat çeken Bedesten çarşısı içerisinde 32 dükkânın yanı sıra kafeler ve restoranlarda bulunmaktadır. Ayrıca Marmaris marina bölgesinde bulunan dükkanlarda alışveriş için tercih edilen noktalar arasında yer almaktadır.
Marmaris yöresine ait ürün satın almak isteyenler için Marmaris balı ve turunç reçeli önerilmektedir.
Marmaris Semt Pazarları
Marmaris’te haftanın farklı günlerinde farklı yerlerde semt pazarları kurulmaktadır. Pazarlarda yöresel ürünlerden, taze sebze meyve, hediyelik eşyadan, tekstil ürünlerine, yazlık giyim ürünlerinden kışlık giyim ürünlerine kadar her türlü ürünü bulmak mümkündür.
Marmaris’te kurulan pazarlar arasında her perşembe günleri Marmaris Perşembe pazarı, her Çarşamba İçmelerde kurulan İçmeler pazarı, Beldibi beldesinde her pazar günü kurulan pazarlar bulunmaktadır. Sabahın erken saatlerinde kurulan pazar akşam saatlerinde sona ermektedir.
Bültenimize abone olmak ister misiniz?
Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..
Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz