Marmaris sadece koyları, ormanları, plajları ve otelleri ile değil aynı zamanda muhteşem tarihi zenginliği ve antik kentleri ile de ön plana çıkmaktadır.
Marmaris bölgesinde birçok antik kent bulunmakta olup bunlar arasında Pyskos, Amos, Bybassos, Kastabos, Syrna, Thyssanos, Phoenix, Kasara, Kedrai, Euthena, Amnistos ve Loryma bulunmaktadır.
Syrna Antik Kenti
Syrna antik kenti Marmaris-Datça arası Bozburun yarımadasındaki Bayır köyünün 2 km kuzey doğusunda bulunan Yoncaağız tepesi üzerine kurulmuştur. Ne zaman kurulduğu hakkında net bir bilgi bulunmayan antik kentin kalıntıları arasında kente ait surlar, yapı temelleri sandık tipi mezar, mezar kapak taşları görülmektedir.
Antik kente gitmek isteyenler ilk olarak Bayır köyüne gelmeleri gerekmektedir. Bayır köyünden kısa mesafeli antik taşlı yolu yürüyerek antik kente ulaşılmaktadır.
Loryma antik kenti
1995 yılında yapılan arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkarılan antik kentin MÖ 7. yüzyılda kurulduğu düşünülmektedir. Antik kentin kalıntıları arasında Akropolis, Sarnıç, Nekropol ve Apollon tapınakları yer almaktadır. Bulunan yazıtlardan akropol içindeki tapınakların Zeus Atabyrios’a adandığı anlaşılmıştır. Antik kentten günümüze ulaşan bir diğer yapı da 120 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğinde olan kaledir. Antik kentin kalıntıları koyun hemen girişindeki alanda toplanmıştır.
Antik kenti gezmek isteyenler için özellikle yaz sezonunda antik kente ulaşım deniz ve kara yoluyla sağlanmaktadır. Antik kente gitmek isteyenler Bozukkale koyuna teknelerle gelip buradan yaklaşık 45 dakikalık bir yürüyüşten sonra antik kente ulaşabilirler. Araçla gitmek isteyenler Söğüt’ten Taşlıca’ya araçla gelip buradan yürüyerek antik kente ulaşabilirler.
Marmaris Kalesi ve Arkeoloji müzesi
MÖ 2 bin yılında yapılan Marmaris kalesi Eğe denizi ve Akdeniz arasında geçişin sağlandığı bir noktada olduğu için eski çağda stratejik bir öneme sahiptir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde yenilenerek genişletilmiştir. Birinci dünya savaşında Fransız donanmasının bombalaması sonucunda zarar gören kale 1989 ve 1990 yılları arasında restore edilerek 1991 yılında müze haline getirilmiştir. Kale içerisinde 2 arkeoloji salonu, bir etnografya salonu, dört sanat galerisi olmak üzere toplamda 18 oda bulunmaktadır.
Marmaris Arkeoloji müzesi Marmaris kalesi içerisinde bulunmakta olup müzede Knidos, Burgazada ve Hisarönü ören yerlerinden bulunan çömlek, cam işi eşyalar, sikke ve süs eşyalarının yanı sıra Osmanlı dönemine ait tarihi eserler sergilenmektedir. Giriş ücretli olan Marmaris kalesine müze kart sahipleri ücretsiz girebilmektedir.
Marmaris kalesi ve Arkeoloji müzesi ziyaret saatleri;
15 Nisan 2 ekim
08:00 ile 19:00 saatleri arasında
3 ekim 14 nisan
08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edilmektedir.
Bültenimize abone olmak ister misiniz?
Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..
Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz