Perge Antik Kenti ( Serik )

Antalya’nın doğusunda ve Antalya’ya 18 km uzaklıkta bulunan bu kentin M.Ö 7. Yüzyılda kurulduğu bilinmektedir. Akalar tarafından kurulan kent Pamphylia’nın önemli yerleşim yerlerinden biri olmuş Pamphylia bölgesine başkentlik etmiş ve sırasıyla Lidya, Pers, Roma ve Bizans imparatorluklarına ev sahipliği yapmış antik bir kenttir. Deniz kenarında olmadığı için korsanların ve yağmacıların baskısından uzak kalan şehir sosyal ve ekonomik alanda gelişimini sürdürmüş ve günümüze kadar birçok eseri sapasağlam gelmiştir.

Kentteki Roma döneminden kalma kalıntıların arasında tiyatro, stadyum, Roma kapısı ve güney hamamı bulunmaktadır. Antik kent içerisinde bulunan tiyatro sahnesi şarap tanrısı Dionizos’un kabartmalarıyla süslüdür. MS 7. Yüzyılda Arap saldırılarıyla iyice küçülmüş ancak varlığını MS 10. Yüzyıla kadar sürdürmüştür.

Kentin harika mimarisi ve mermer heykeltıraşlığıyla da ünlü olduğu bilinmektedir. Perge antik şehir planının ana hatları ile biri kuzey-güney diğeri doğu-batı doğrultusunda iki ana caddeden oluşmaktadır. Kuzey-Güney doğrultulu sütunlu caddeyi ortasından boylu boyunca kat eden su kanalı ise o döneme ait en önemli eserler arasında yer almaktadır.

Perge antik kentinde de birçok antik kentte olduğu gibi ticari ve politik faaliyetlerin gerçekleştirildiği agorada bulunmaktadır. Agoranın ortasında geniş bir avlu ve çevresinde dükkanlar bulunmakta ve bu dükkanlarda ağırlıklı olarak et ve balık satıldığı anlaşılmaktadır. Dükkanların birinin önünde kasap dükkânı olduğunu ifade eden bıçak şeklinde mermerden bir kabartmaya sahip tabelayı da görmek mümkündür.   
Antik kent içerisinde bulunan harabeler arasında günümüze kadar ulaşan Helenistik dönemine ait olan iki adet kule, dört anıtsal çeşme, iki büyük hamam, sur duvarları, kuleler, kapılar, agora, sütunlu cadde, nekropolis, bazilika, stadyum bulunmakta olup Antik kentte yapılan kazılar sonucunda çıkarılan eserler Antalya müzesinde sergilenmektedir.

Stadyum

Antik kent içerisinde bulunan stadyum dünyanın en iyi antik stadyumlarından birdir. Dikdörtgen planlı bu stadyumun MS 1. yüzyılda inşa edildiği tespit edilmiştir. Stadyumun uzunluğu 234 metre ve genişliği 34 metredir.

Antik tiyatro

Antik kent içerisinde bulunan bir önemli eserde Antik tiyatrodur. 13 bin kişilik bir seyirci kapasitesi olan amfi tiyatro seyirci oturma yerlerinin bulunduğu alan, orkestra ve sahne olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Bulunan kalıntılardan bu tiyatroda Gladyatör ve vahşi hayvan dövüşlerinin de yapıldığı anlaşılmaktadır. Tiyatronun alt tarafında 19 üstünde ise 23 oturma sırası yer almaktadır.


Perge antik kentine giriş ücretli olup müze kart sahipleri ücretsiz olarak ziyaret edebilmektedir. Antik kent yaz aylarında sabah 08:00 ile 19:00 saatleri arasında kış döneminde ise 08:00 ile 17:00 saatleri arasında her gün ziyarete açıktır.
Perge antik kentine gitmek isteyenler Antalya – Alanya güzergahını ve tabelalarını takip ederek kente ulaşabilecekleri gibi Antalya’dan otobüsle gitmek isteyenler AC03 numaralı otobüsle ilk önce Aksu ilçesine giderek oradan da 2 km’lik mesafeyi yürüyerek veya taksi ile gidebilirler.
Özel araçları ile gelen ziyaretçiler için ücretsiz otopark alanı bulunmaktadır.

Bültenimize abone olmak ister misiniz?

Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..

Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz

İstanbul

İstanbul dünyanın en eski ve zengin bir tarihe sahip şehiri

Kapadokya

Kapadokya isminin en eski tarihi MÖ 6....

Antalya

Antalya tarihçesiBirçok devletin hakimiyeti altına girmiş olan Antalya’yı Bergama karalı Attalos’un kurduğu...

■Mersin alışveriş

Mersin’de tatil yapanların dönerken aldıkları ürünler arasında en çok hediyelik eşyalar ön plana çıkmaktadır. Satılan ürünler arasında...

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bunlar da ilginizi çekebilirÖNERİLER