Burdur il sınırları içerisinde yer alan Sagalassos Antik kenti, Ağlasun ilçesine 7 km Antalya’ya 115 Isparta’ya 41 km uzaklıkta antik çağda Pisidia olarak bilinen bölgede yer almaktadır. Dağlık bir alanın hemen yanında yer alan antik kentte ilk yerleşimin M.Ö bin yıl öncesine kadar dayandığı bilinmektedir. Antik kent tarih boyunca Frigler, Lidyalılar, Persler, Helenistik dönem, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılara ev sahipliği yapmıştır.
Antik kentin yapıları çok iyi korunarak günümüze kadar ulaşmıştır. Muhteşem bir mimari yapısına sahip olan Antik kentin teraslı yapısı en çok dikkat çeken yapıdır. Segalassos antik kentini mimarisinin yanı sıra özel kılan bir diğer yanı ise Antik çağda yaklaşık olarak bin yıl boyunca en uzun seramik üretim merkezi oluşudur.
Antik kentin dik yamaçlar üzerine kurulma sebepleri arasında güvenlik kaygısı, Su kaynaklarının çokluğu, Seramik başta olmak üzere barınma amaçlı ürünlerin yapımına elverişli kaynakların bulunması, maden takalarının çokluğu gibi sebepler ön plana çıkmaktadır.
Dünyanın en yüksek rakımlı 9 bin kişilik tiyatrosu, agorası, hamamları, tapınakları, sütunlu caddesi, kent villası, su kanalları, çeşmeleri, muhteşem mimarisi ve birçok yapısı ile antik kent kesinlikle görülmesi önerilmektedir. Sagalassos Antik kentinden çıkan birçok eser korunmak amacıyla Burdur müzesinde sergilenmektedir.
Özel araçlarla ulaşımın sağlandığı antik kent yaz döneminde 09:00 ile 19:00 Kış döneminde 08:30 ile 17:30 arasında ücretli olarak, müze kart sahipleri ise ücretsiz olarak ziyaret edebilmektedir.
Bültenimize abone olmak ister misiniz?
Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..
Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz