asd

Syedra Antik Kenti (Alanya)


Tarihi M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanan Syedra Antik Kenti Alanya’nın 23 kilometre doğusunda Mersin yolu üzerinde İshaklı Köyü sınırları içerisinde yer almakta olup 13. yüzyıla kadar varlığını sürdürmüştür. Çevresi surlarla çevrili antik kente giriş, halen ayakta duran görkemli bir anıtsal kapı ile sağlanmaktadır.

Syedra’nın Antik Çağ’daki önemli spor merkezlerinden biri olduğu sportif oyun ve yarışmalarla ilgili bilgiler içeren çok sayıda yazıt kalıntısından anlaşılmaktadır. Syedra ve yöresinde bulunan kitabelerden kentin Roma kalıntısı olduğu anlaşılmaktadır. M.S. 2.yüzyılda Roma’da imparatorluğa karşı çıkan isyanlara bu bölgede de rastlansa da Syedra halkı isyancılara karşı imparatorluktan yana olmuştur. Bu nedenle Roma imparatoru Septimus Severus tarafından bir teşekkür mektubu ile onurlandırılmıştır (M.S 194). Bu mektup mermer üzerine yazılarak Syedra sütunlu caddede halka gösterilmiş günümüzde ise Alanya arkeoloji müzesinde sergilenmektedir.

Antik kent içerisinde en dikkati çeken yapılar arasında sütunlu cadde ön plana çıkmaktadır. Caddenin batı yanı duvarla örülmüş, duvarlara heykel koymak için nişler yapılmış ve taş kaideler konulmuştur. Caddenin diğer yönündeki sütunlar korint başlıklı siyahımsı granitten yapılmıştır. Kentte bulunan bir onur yazıtından burada bir Halk Meclisi ve Senato’nun olduğu (HBOYLHKAIODHMOS) anlaşılmaktadır.

Syedra antik kentindeki yapıların çoğunun tabanının mozaiklerle süslü olduğu görülmekte olup Alanya müzesinde Syedra’dan getirilen bir mozaik, kentte mozaik sanatının ayrı bir yeri olduğunu göstermektedir. Müzede sergilenen Mozaikte mitolojideki üç güzelleri temsil eden üç kız resmi ve Paris’i simgelediği sanılan bir erkek resmi bulunmaktadır.

Antik kentten günümüze ulaşan kalıntılar arasında agora, evler, tiyatro, su sarnıçları, tapınak, akropol ve nekropol, kentin anıtsal giriş kapısı, sütunlu cadde, hamam, mozaikler şehrin içinde muhtemelen su deposu veya sulama sistemi olarak kullanılmış üç havuz bulunmaktadır. Sulama sistemini oluşturan havuzlar halen köylülerce günümüzde de kullanılmakta olup su yakındaki bir mağaranın içinden çıkan kaynaktan sağlanmaktadır.

Bültenimize abone olmak ister misiniz?

Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..

Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz

Önceki İçerikMarmaris Loryma antik kenti
Sonraki İçerikAlanya Eğlence

İstanbul

İstanbul dünyanın en eski ve zengin bir tarihe sahip şehiri

Kapadokya

Kapadokya isminin en eski tarihi MÖ 6....

Antalya

Antalya tarihçesiBirçok devletin hakimiyeti altına girmiş olan Antalya’yı Bergama karalı Attalos’un kurduğu...

■Mersin alışveriş

Mersin’de tatil yapanların dönerken aldıkları ürünler arasında en çok hediyelik eşyalar ön plana çıkmaktadır. Satılan ürünler arasında...

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bunlar da ilginizi çekebilirÖNERİLER