Unesco tarafından barış kenti seçilen Antakya ve çevresinde görülmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Bu noktalar arasında
Eski Antakya evleri, Habib-i Neccar Camii, Antakya uzun çarşı, Hatay arkeoloji müzesi, Antakya Atatürk parkı, St. Pierre Kilisesi, Antakya kalesi, Aziz Simeon Manastırı, Hıdırbey Musa Ağacı, Titus Tüneli, Beşikli mağara, Samandağ sahili, Vakıflı köyü, Harbiye ve Arsuz bulunmaktadır.
Antakya’yı gezmeye geleceklerin en az 4 gün ayırmaları önerilmektedir.
Eski Antakya Evleri
Son yıllarda yapılan yenileme çalışmaları sonucunda muhteşem bir güzelliğe kavuşturulan eski Antakya evleri sıkça ziyaret edilen noktalar arasında yer almaktadır. Osmanlı dönemi mimarisinin ve klasik Hıristiyan mimarisinin görüldüğü Eski Antakya evleri özellikle süslemeleri göze çarparken daracık sokaklarda gezenler kendilerini zaman içinde bir yolculukta bulmaktadırlar. Araç trafiğine kapalı olan sokaklarda gezmek eski evlerin resimlerini çekmek küçük ve şirin restoran ve kafelerinde mola verip bir şeyler yemek kesinlikle tavsiye edilmektedir.
Türkiye’nin en uzun sahili Samandağ sahili
Türkiye’nin en uzun sahili olan Samandağ sahili 14 km uzunluğa sahiptir. Halka açık bir plaj konumunda olan sahil aynı zamanda Chelonia Mydas ve Caretta Caretta kaplumbağalarına da ev sahipliği yapmaktadır. Sahil boyunca özellikle Çevlik mahallesinde konaklamak isteyenler için pansiyonlar bulunmaktadır.
Antakya uzun çarşı
Antakya Uzun çarşısı belki de dünyada örneği çok az olan çarşılardan biridir. Antakya’nın merkezinde yer alan çarşı her gün binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Çarşı içerisinde her türlü ürünü bulmak oldukça kolay olduğu gibi farklı mesleklere ait küçük işletmeleri de yine burada görmek mümkündür. Uzun çarşı içerisinde altın ürünlerin satıldığı kuyumcular çarşısı, baharatların satıldığı küçük bir sokak, ayakkabılar çarşısı, gıda ürünlerinin satıldığı bir bölüm restoranların bulunduğu bir bölüm gibi farklı bölümler bulunmaktadır. Antakya köprübaşına oldukça yakın bir yerde konumlanmış olup her gün açıktır. Antakya’ya gelenlerin Uzun çarşıyı kesinlikle ziyaret etmeleri önerilmektedir.
Hatay arkeoloji müzesi
Dünya’nın en büyük mozaik müzesi, para koleksiyonu yönünden ikinci olan Hatay arkeoloji müzesinde Antakya ve çevresinde yapılan kazılarda ortaya çıkan çeşitli dönemlere ve medeniyetlere ait mozaik eserler, heykeller, lahit mezarlar, altın paralar, topraktan çanaklar, mermerden yapılmış heykellerin yanı sıra toplamda 40 bine yakın eser farklı odalarda ve salonlarda sergilenmektedir. Müze içerisinde ayrıca sergi salonları, kütüphane, toplantı ve gösteri salonları, çocuk eğitim atölyeleri ve kafeterya bulunmaktadır.
1948 yılında Antakya şehir merkezinde açılan müze 2014 yılında yeni binasına taşınmıştır.
Hatay arkeoloji müzesi toplamda 53 bin metre kare büyüklüğe sahip olup Türkiye’nin en büyük müzeleri arasında gösterilmektedir. Giriş ücretli olan müzeye müze kart sahipleri ücretsiz olarak girebilmektedir.
Müze açılış saatleri:
2 Ekim 14 Nisan 08:30 ile 17:00
15 Nisan 1 Ekim 08:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Adres:
Maşuklu Mah. Atatürk caddesi / Antakya
Tel: 0326 225 10 60 / 66
epost: [email protected]
Tıbbi ve Aromatik bitkiler müzesi
Türkiye’de yetişen endemik bitki türünün %10 Hatay’da yetişmektedir. Sadece Hatay’da yetişen bitkileri tanıtmak, doğa ve çevre konusunda farkındalık yaratmak amacıyla 2012 yılında Türkiye’nin ilk tıbbi ve Aromatik bitkiler müzesi Hatay’da açılmıştır. Ücretsiz olarak gezilebilen müzede toplamda 280 farklı bitki türü sergilenmektedir.
Müze adresi:
Şehitler mahallesi
Ayyıldız sk. No:8
Antakya Atatürk parkı
Antakya’nın kuruluşundan bu yana var olan park Asi nehrinin kenarında yer alıp Antakyalıların yaz kış uğrak noktaları arasında yer almaktadır. Özellikle yaz sıcaklarında parkta bulunan kafeler serinlemek isteyenler ve arkadaşları ile vakit geçirmek isteyenler tarafından ziyaret edilmektedir. Park Antakya merkezde yer alıp girişler ücretsizdir.
Antakya Kalesi
M.Ö 300 yıllarında Büyük İskender’in generallerinden 1. Nikator tarafından kurulan Antakya kalesinden günümüze çok azı ulaşmıştır. Kale Seleukos’lar, Romalılar, Bizanslılar, Haçlılar, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından kullanılmıştır. 12 km uzunluğunda surlara sahip olan kalenin 360 adet kuleden oluştuğu tahmin edilmektedir. Müthiş Antakya manzarasının görüldüğü kaleye giriş ücretsiz olup girişler Antakya-Altınözü karayolu üzerinden sağlanmaktadır. Sadece özel araçlarla ulaşımın sağlandığı kaleye teleferikle çıkmak için çalışmalar devam etmektedir.
Aziz Simeon Manastırı
Günümüze sadece kalıntıları ulaşan Manastır Antakya-Samandağ yolu üzerinde Antakya’ya 19 km uzaklıkta bulunmaktadır. Stilit tarikatı kurucusu Saint Simeon müritleri tarafından 420 metre yükseklikteki bir tepe üzerinde kurulmuş olan manastır ziyaretçilerine aynı zamanda müthiş bir manzara sunmaktadır. 1500 yıllık tarihe sahip olan manastıra ulaşım Antakya – Samandağ yolu üzerinden özel araçlarla sağlanmaktadır.
Hıdırbey Musa Ağacı
Yaz aylarında sıkça ziyaret edilen noktalar arasında yer alan Hıdırbey köyü özellikle 3 bin yaşında olduğu tahmin edilen Musa ağacı ile ziyaretçilerini kendisine çekmektedir. Boyu ve çapı 20 metre olan ağacın bulunduğu alan çevresinde ziyaretçiler için oturma yerleri olup yaz sıcaklarında dileyenler buz gibi suya ayaklarını sokarak serinleyebilmektedir. Özikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrayan ağaç hakkında farklı efsaneler yörede yaşayanlar tarafından anlatılmaktadır. Antakya’ya 35 km uzaklıkta bulunan bu alana özel araçla ulaşma imkânın bulunduğu gibi Antakya’dan kalkan Hıdırbey dolmuşları ile de ulaşım sağlanmaktadır.
Titus Tüneli
Roma imparatoru Vespasian tarafından sel sularının taşkınlarından korunmak amacıyla M.S 69 yılında yapımına başlanan tünel M.S 81 yılında imparator Vespasianın oğlu Titus tarafından bitirilmiştir. Seleukeia antik şehrini sel baskınlarından korumak için dağların ve kayaların oyulmasıyla yapılan tünelin uzunluğu 130 metre olup 6 metre genişliğe ve 7 metre yüksekliğe sahiptir. Açık alanla beraber Titus tünelinin toplam uzunluğu 1380 metredir. Roma dönemine ait mühendislik harikası bu yapının inşasında köleler ve paralı askerler çalıştırılmıştır.
Özel araçları ile tüneli görmeye gitmek isteyenlerin Antakya – Samandağ karayolu üzerinden Çevlik’e gitmeleri gerekmektedir. Aracı olmayanlar ise Antakya’dan Samandağ’ına dolmuşlarla gelip yine buradan farklı bir dolmuşla Çevlik mahallesine gelerek tüneli ziyaret edebilirler.
Titus tüneli Samandağ’ına 7 km uzaklıkta bulunan Çevlik mahallesinde olup ücretli olarak ziyaret edilirken müze kart sahipleri ücretsiz olarak ziyaret edebilmektedir.
Ziyaret saatleri:
15 Nisan – 2 Ekim 08:30 ile 19:00
3 Ekim 14 Nisan 08:30 ile 17:30 saatleri arasında ziyaret edilmektedir.
Beşikli Mağara
Roma dönemine ait mezarların bulunduğu mağarada toplamda 12 adet kaya mezarı bulunmaktadır. Titus tünelinin hemen yanında yer alan Beşikli mağara daha önceden bu bölgede var olan Seleukeia Pieria antik kentinin en önemli tarihi eserleri arasında yer almaktadır. Tamamen kayaların oyulması sonucunda oluşturulan mezarların kimlere ait olduğu kesin olarak bilinmemekte olup mezarlıkların kralın veya önemli komutanlara ait olabileceği tahmin edilmektedir.
Beşikli mağara ziyaret saatleri:
15 Nisan 2 ekim 08:30 ile 19:00
3 Ekim 14 Nisan 08:30 ile 17:00 saatleri arasında ücretli olarak müze kart sahipleri ücretsiz olarak ziyaret edebilmektedir.
Vakıflı köyü
Antakya merkeze 27 km uzaklıkta yer alan Vakıflı köyü Türkiye’nin tek Ermeni köyüdür. Yüzyıllardır barış ve huzur içerisinde yaşayan Vakıflı köyü 200 kişilik bir nüfusa sahiptir. Köyde yaşayan insanlar yapmış oldukları el işi ürünlerini ve yörede yetişen gıda ürünlerini kendi tezgâhlarında ziyaretçilerin beğenisine sunmaktadırlar.
Harbiye
Antik çağda adı Defne olan Harbiye, Antakya şehir merkezine 7 km uzaklıktadır. Seleukos döneminde oldukça büyük bir kent olan Defne zaman içinde meydana gelen depremlerden sonra yok olmuştur. Günümüzde özellikle yaz sıcaklarında sık ziyaret edilen yeşillikler arasında kaynak suların oluşturduğu küçük şelalelerin aktığı su sesi eşliğinde restoranlarında yemek yenilip dinlenildiği bir merkez olmuştur. Konaklamak isteyenler için tesislerin bulunduğu Harbiye’ye Antakya merkezden kalkan dolmuşlarla da ulaşım sağlanmaktadır.
Arsuz
Daha çok İskenderun’a yakın bir noktada deniz kenarında kurulu olan Arsuz yaz kış sakin bir tatil yapmak isteyenlerin uğrak noktaları arasına yer almaktadır. Tatil yapmak için her türlü imkânın bulunduğu Arsuz henüz keşfedilmemiş olmasından dolayı oldukça sakin bir tatil anlayışı sunmaktadır. Antakya’ya 85 km uzaklıkta olan Arsuz’ da tatil yapmak isteyenler için özel araçla gitme imkânı olduğu gibi Antakya ve İskenderun’dan kalkan dolmuşlarla da gitme imkânı bulunmaktadır.
Tertemiz denizi, doğası ve her türlü bütçeye uygun konaklama seçenekleri ile Arsuz sakin bir tatil yapmak isteyenlerin aradığı her şeyi sunmaktadır.
Bültenimize abone olmak ister misiniz?
Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..
Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz