Bodrum’da tatil yapanların görebilecekleri tarihi ve kültürel değeri olan birçok nokta bulunmaktadır. Görülebilecek noktalar arasında sokaklar, plajlar, koylar, müzeler, antik şehirler, festival alanları, kale, sualtı müzesi ve daha birçok nokta bulunmaktadır.
Bodrum Kalesi
15. Yüzyılda inşa edilen kale günümüze kadar gelmiş en sağlam kaleler arasında yer almaktadır. Bodrum merkezde bulunan kale adeta şehrin simgesi olmuş durumdadır. Kale inşa edildiği günden bu yana kilise, cami, hamam ve bir dönem hapishane olarak kullanılmış günümüzde ise müze olarak hizmet vermektedir. Kare şeklinde inşa edilen kalenin 5 tane kulesi bulunmakta olup kulelerin en yükseği 47,50 metre yüksekliğindedir. Kalenin kuşatma altında kalması durumunda su ihtiyacını karşılamak amaçlı kalenin içerisine 14 adet sarnıç inşa edilmiştir. 1960 yılında restore edilen kale günümüzde Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmakta olup bölgedeki batıklardan çıkan eserlerde burada sergilenmektedir. Kaleye giriş ücretli olup müze kart sahipleri ücretsiz gezebilmektedir.
Bodrum kalesi ziyaret saatleri:
15 Nisan – 2 Ekim
08:00 / 19:00
3 Ekim 14 Nisan
08:00 / 17:00
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi
Dünyanın sayılı sualtı arkeoloji müzeleri arasında gösterilen müze Bodrum kalesi içerisinde yer almaktadır. 1965 yılında açılan müze 14 farklı salonda 10 binden fazla eserin sergilendiği dünyanın en zengin koleksiyona sahip müzeleri arasında gösterilmektedir. Dünyanın en büyük İslam cam koleksiyonunun ve batıkların sergilendiği müze içerisinde İngiliz kulesi, Doğu Roma batığı, Türk hamamı, Alman kulesi, Mücevherat salonu, zindan ve dünyanın en eski batığı olan 15 metre uzunluğunda 5 metre genişliğindeki Uluburun batığı müze içerisinde sergilenen önemli eserlerin başında gelmektedir. Uluburun batağından çıkarılanlar arasında 150’den fazla cam külçe, fil dişleri, su aygırı dişleri, vazo ve müzik aleti yapımında kullanılan deve kuşu yumurtaları ve kaplumbağalar, altından yapılmış kadeh, altından fayanslar, kap kaçaklar, yiyecek tohumları ve daha birçok malzeme bulunmaktadır. Müze 1995 yılında İsveç’te düzenlenen Avrupa Müze Forumu Yılın Müzesi ödül töreninde Türkiye’yi temsil etmiş ve Certificate of Special Commendation ödülünü almaya hak kazanmıştır. Giriş ücretli olan müzeye müze kart sahipleri ücretsiz girebilmektedir.
Müze ziyaret saatleri:
15 Nisan 2 Ekim 08:00 ile 19:00 saatleri arasında.
3 Ekim 14 Nisan 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Halikarnas Mozolesi kalıntıları ve açık hava müzesi
Bodrum limanına yakın bir noktada yer alan Halikarnas Mozolesi kalıntıları MÖ 300’lü yıllarda Kraliçe Artemisia’nın ölen eşi Karya kralı Mausolos için inşa ettirdiği anıt mezardır. Dünyanın 7 harikası arasında gösterilen anıt mezarın devasa boyutta olduğu ve 1034 yılındaki büyük depremde yıkıldığı bilinmektedir. Anıt mezardan kalan kabartma eserler, heykeller 19. yüzyılda izinsiz olarak British Museum’a kaçırılmıştır. Podyum, sütunlardan oluşan tapınak, çatı ve heykellerin olduğu dört farklı bölümden oluşmaktadır. Saint Jean şövalyeleri Bodrum’a geldiklerinde mozolenin yıkılmış taşlarından birazını Bodrum kalesinin yapımında kullanmışlar geriye kalan taşlar bugün açık hava müzesi olarak düzenlenen alanda sergilenmektedir. Basit bir mezar olmadığı mimari yapısından anlaşılan Mozelenin içerisinden geçen tünellerin Artemis ve Amfi tiyatroya kadar uzandığı tahmin edilmektedir.
Giriş ücretli ve her gün açık olan Halikarnas mozolesine müze kart sahipleri ücretsiz girebilmektedir.
Ziyaret saatleri:
15 Nisan 2 Ekim 08:00 ile 19:00 saatleri arasında.
3 Ekim 14 Nisan 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Bodrum Antik Tiyatro
MÖ 337 yıllarında yamaca dayalı at nalı planlı olarak Bodrum merkezde Göktepe dağının eteklerine inşa edilmiştir. Roma dönemine ait özelliklerin görüldüğü tiyatro 1960 yılında restore edilmiş olup günümüzde gösteri, festival, organizasyon ve konserlere ev sahipliği yapmaktadır. Bodrum-Turgutreis yolu üzerinde bulunan tiyatro 13 bin kişilik kapasitesi olup 24 saat açık ve ücretsiz bir şekilde gezilebilmektedir.
Myndos Kapısı
MÖ 4. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen kapının kentin giriş kapısı olarak kullanıldığı bilinmektedir. Diktiri olarak da bilinen bu alan şehir surlarını da en önemli kısmını oluşturmaktadır. Sekizer metre yükseklikteki kuleler arasına inşa edilen kapı yakınlarında aynı zamanda Türk mezarlığı, Helenistik ve Roma dönemlerine ait tonozlu mezarlar bulunmaktadır.
Gümbet yakınlarında bulunan Myndos kapısına gitmek isteyenler için Bodrum merkezden dolmuşlar bulunmaktadır.
Bültenimize abone olmak ister misiniz?
Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..
Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz