“Dünya ve Türkiye tarihi için oldukça önemli bir yere sahip olan Çanakkale’de görülmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Bu noktalar arasında tarihin ilk çağlarından günümüze kadar olan süreçte önemli bir yere sahip olan tarihi kentler, alanlar ve doğa harikaları bulunmaktadır. M.Ö 1200 yıllarından başlayan tarihi ile Çanakkale’yi doya doya gezmek isteyenlerin 3 gün ayırmaları önerilmektedir.
Aynalı Çarşı
1890 yılında yaptırılan çarşı Gelibolu savaşında bombalama sonucunda oldukça büyük bir zarar görmüştür. 1967 yılında onarılarak tekrardan hizmete açılan çarşı günümüzde yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği noktalar arasında yer almaktadır. Küçük ama şirin olan bu tarihi çarşıda hediyelik eşyalar satılmaktadır.
Çanakkale Kordon
Birçok kafe, restoran ve çay bahçesinin bulunduğu kordon sabah ve akşam yürüyüşleri veya Gelibolu manzarasına karşı özellikle ilkbahar ve yaz aylarında oturup bir şeyler içmek için en çok tercih edilen yerlerin başında gelmektedir. Fotoğraf çekmek isteyenlerin özellikle akşam güneş batımında kordonda olmaları önerilmektedir.
Çanakkale Saat Kulesi
Şehir merkezinde bulunan saat kulesi 1896 yılında inşa edilmiş olup 20 metre yüksekliğe sahiptir. 5 kattan oluşan kulenin en alt katında bir çeşme bulunmaktadır.
Çanakkale Seramik Müzesi
1905 yılında hamam olarak inşa edilen tarihi yapı Çanakkale Belediyesinin yaptığı restorasyonla 2013 yılında Seramik müzesine dönüştürülmüştür. Dünyaca ünlü Çanakkale seramiklerinin geçmişten günümüze kadar değişiminin anlatıldığı müzede seramik sergileri ve çeşitli etkinliklerde düzenlenmektedir. Müze içerisinde ziyaretçilerin seramik sanatını ücretsiz denemeleri için ayrıca bir atölye bulunmaktadır.
1 Eylül 31 Mart 09:00 ile 17:00 saatleri arasında 1 Nisan 31 ağustos sabah 09:00 ile 19:00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebilmektedir.
Adres: Cevatpaşa Mahallesi, Kaya sk. 33-35
Çanakkale deniz müzesi
Kesinlikle görülmesi tavsiye edilen müzede Osmanlı ve Türk tarihi için çok önemli eserler, belgeler, fotoğraflar ve resim sergileri bulunmaktadır. Çanakkale savaşlarında oldukça önemli bir rol oynayan Nusret mayın gemisi kesinlikle görülmesi önerilmektedir. Bu müzeye bağlı olarak da Çimenlik kalesinde 16 Türk devletine ait bayraklar, silahlar, savaşlarda kullanılan araç ve gerekler sergilenmektedir.
Çanakkale deniz müzesi her gün açık olup hafta içi sabah 09:00 ile 17:00 arasında hafta sonları ise sabah 10:00 ile 16:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
Adres: Fevzipaşa Mahallesi
Çanakkale Arkeoloji Müzesi
Kuruluş tarihi 1911 yılına kadar dayanan müze Çanakkale ve çevresindeki antik kentlerden getirilen eserlerin korunması amacıyla oluşturulmuştur. 1936 yılında onarılan bir kilisede sergilenen müzenin eserleri 1984 yılında ziyarete açılan yeni binasında sergilenmeye başlamıştır.
Geniş bir bahçesi ve iç içe geçmiş yedi salondan oluşan müze içerisinde Frank Calvert koleksiyonu, Troia antik kenti buluntuları, Beşiktepe’den çıkarılan buluntular, Roma dönemine ait eserler, Troias ve Mysia antik kentlerinden getirilen mezar stelleri ve M.Ö 7. ve 2. yüzyıla ait eserler sergilenmektedir.
Çanakkale Kent Müzesi
Yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen binanın ilk iki katının 1800’lü yıllara 3. Katın ise Cumhuriyet döneminde inşa edildiği düşünülmektedir. Bina içerisinde Çanakkale savaşlarına tanıklık etmiş kişilerin hatıraları, Çanakkale savaşına ait objeler sergilenmektedir. Çarşı caddesi ile Fetvane sokağın birleştiği küçük meydanda yer alan bina yenileme ve bakım çalışmalarından sonra 6 Mart 2009 yılında ziyarete açılmıştır.
Büyük Anafarta köyü Özay Gündoğan Müzesi
Özay Gündoğan’ın bireysel çabaları sonucunda oluşturulan müze kesinlikle görülmesi gereken müzeler arasındadır. Müze içerisinde Çanakkale savaşlarında askerlerin kullandığı malzemelerin yanı sıra yıllar sonra savaş alanlarında bulunan eserler sergilenmektedir.
Babakale
Küçük bir balıkçı kasabası olan Babakale adını Osmanlı döneminden kalmış olan kaleden almaktadır. 1723-26 yılları arasında Kaptan-ı Derya Kaymakam Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilen kale içerisinde hamam, Ulucami ve çeşmeler bulunmaktadır. Baba kale aynı zamanda el yapımı bıçakları ile de ünlüdür.
Truva atı
Bradd Pitt’in oynadığı Truva (Troy) filmde kullanılan at 2004 yılından buyana Çanakkale kordonda ücretsiz olarak sergilenmektedir.
Truva Müzesi
2013 yılında yapımına başlanan müze 10 Ekim 2018 yılında açılmıştır. UNESCO dünya mirası listesinde olan Truva antik kenti anısı için yapılan müze içerisinde çok etkileyici rölyefler görenleri büyülemektedir. Rölyeflerde antik kentin ilk yerleşim yılından Truva savaşına kadar birçok dönem işlenmiştir.
Bozcaada
Türkiye’nin üçüncü büyük adası olan Bozcaada Çanakkale boğazı girişinde yer almaktadır. Karaya 6 km uzaklıkta olan ada sakin bir tatil yapmak isteyenler için tertemiz kumluk plajları, pansiyon ve otelleri ile ziyaretçilerini beklemektedir. Adaya ulaşım Çanakkale-Bozcaada arası yapılan feribotlarla sağlanmaktadır.
Bültenimize abone olmak ister misiniz?
Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..
Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz