Didim Türkiye’nin Ege bölgesinde Aydın iline bağlı olan bir tatil şehridir. Eski adı Yenihisar olan Didim özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Küçük bir tatil beldesi olmasına rağmen aşırı talepten dolayı yaz aylarında nüfusunu dörde katlamaktadır. Tertemiz plajları, koyları, ulaşım kolaylığı, çevresinde bulunan diğer tatil yerlerine göre daha sakin bir tatil yeri oluşu ve tarihi yerleri Didim’in tatil yeri olarak seçilmesindeki etkenlerin başında gelmektedir. 1967 yılına kadar küçük bir köy olan Didim 1980 yılından itibaren turizmin gelişmesiyle 1991 yılında ilçe olmuştur.
Turizmin gelişmesiyle Didim’e konaklama, yeme-içme ve daha birçok tesis yapılmıştır. Turizmin yanı sıra halkın bir kısmı da geçimini tarımdan veya küçükbaş hayvancılıktan kazanmaktadır. Yetiştirilen tarım ürünleri arasında Buğday, pamuk, incir, çilek ve üzüm bulunmaktadır. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen Didim’in %40’ı orman olduğundan oksijeni bol bir tatil merkezi olarak değerlendirilmektedir.
Tarihi MÖ 800’lere kadar uzanan Didim, birçok medeniyete ve imparatorluğa ev sahipliği yapmıştır. Oldukça zengin bir tarihe sahip olan Didim’de görülecek tarihi alanlar arasında Apollon tapınağı ile birçok kişi tarafından bilinen Didyma, Milet ve Priene antik kentleri bulunmaktadır.
Didim’e ne zaman gidilir?
Akdeniz ikliminin görüldüğü Didim’de yazları sıcak ve kurak kışları ise ılık ve yağışlı olurken yıllık ortalama sıcaklık 18 derece olmaktadır. Yaz aylarında nem oranı oldukça düşük olan Didim’de Temmuz ve Ağustos ayları en sıcak aylar olurken 11 derece ortalama ile Ocak ayı Didim’deki en soğuk aydır. Nisan ayından Kasım ayına kadar Didim’de denize girilmektedir.
Turizm sezonunun açıldığı Nisan ayından itibaren Didim nüfusunda gözle görülür bir artış görülürken Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları Didim’in en yoğun aylarıdır. Sakin bir tatil geçirmek isteyenler için Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim ayları tavsiye edilirken Didim’de konaklamak isteyenlerin önceden rezervasyon yapmaları önerilmektedir.
Didim uzaklıklar
Aydın Didim-100 km
Bodrum Didim-115 km
Dalaman Didim-218 km
İzmir Didim-160 km
Kuşadası Didim-77 km
Marmaris Didim-185 km
Milas Didim-68 km
Muğla Didim-132 km
Selçuk Didim-109-km
Didim’e nasıl gidilir?
Karayolu ile Didim’e ulaşım
İzmir istikametinden özel araçları ile Didim’e gelmek isteyenlerin İzmir-Selçuk-Söke istikametini takip etmeleri gerekirken, Fethiye istikametinden gelenlerin Fethiye-Dalaman- Köyceğiz-Akyaka-Muğla-Milas-Didim istikametini takip etmeleri gerekmektedir.
Şehirler arası otobüsleri kullanarak Didim’e gelmek isteyenler için direk olarak Didim’e seferler düzenlenmektedir. Direk olarak Didim’e otobüs bulamayanlar Aydın merkeze gelip buradan karşılıklı
Didim şehir içi ulaşım
Didim’de tatil yapanların Didim içinde ve Didim çevresinde bulunan yerleşim yerlerine veya tarihi alanlara yapmak istedikleri gezi ve ulaşımlarda kullanabilecekleri birçok seçenek bulunmaktadır. Seçenekler arasında dolmuşlar ilk sırada olup en ucuz ulaşım aracıdır. Sabah 06:30 da çalışmaya başlayan dolmuşlar yaz sezonda gece 02:00’a kadar çalışırken kış aylarında 23:00’a kadar çalışmaktadırlar.
Didim ve çevresini gezmenin bir başka yolu da araba veya bisiklet kiralayarak gezmektir. Bisiklet kullanarak gezmekten hoşlananlar için özel bisiklet yolları ve uzun mesafeli bisiklet rotaları bulunmaktadır.
Didim konaklama
Didim’de konaklamak isteyenler için her türlü bütçeye uygun konaklama seçeneği bulunmaktadır. Seçenekler arasında ultra lüks oteller, 4 ve 5 yıldızlı her şey dahil oteller, butik oteller, apart oteller, pansiyonlar, kiralık daireler ve kiralık villalar bulunmaktadır. Didim merkezdeki oteller genellikle sahil şeridinde olup Altınkum ve Akbük bölgesi de konaklamak için tercih edilen bölgeler arasında yer almaktadır. Otelde konaklamak istemeyenler için Didim ve çevresinde kamp alanları bulunmaktadır.
Haziran ve Eylül ayları içerisindeki yoğunluktan dolayı Didim’de tatil yapmak isteyenlerin önceden rezervasyon yaptırmaları önerilmektedir.
Didim’de ne yenir?
Turizminde etkisiyle Didim’de bulunan restoranlarında dünya mutfaklarından farklı yemek çeşitlerinin yanı sıra deniz ürünleri yemeklerini de bulmak oldukça kolaydır. Eğe ve Akdeniz mutfağının hâkim olduğu Didim’de yöreye ait yemekler arasında zeytinyağlı yemekler, yaprak sarması, deniz börülcesi, zeytinyağlı börülce, semizotu salatası, kabak çiçeği dolması, çaykama, etli nohut yahnisi ve bölgede yetişen otlardan yapılan ot kavurması ve yöreye ait sebze yemekleri ön plana çıkmaktadır. Türk mutfağına ait yemeklerin de servis edildiği Didim’de her türlü bütçeye uygun yemek bulunmaktadır.
Didim’de Kurulan Pazarlar
Yerli ve yabancı turistlerin ve yerel halkın ziyaret ettiği pazarlarda her türlü ürünü kolayca bulmak mümkündür. Yörede yetişen sebze, meyve ve gıda ürünlerinin yanı sıra tekstil ürünleri ve yöreye özgü farklı hediyelik eşyayı Bodrum ve çevresinde kurulan pazarlarda bulmak oldukça kolaydır. Sabah’ın erken saatlerinde açılan pazarlar akşama kadar sürmektedir.
Pazartesi pazarı: Efeler mahallesinde her pazartesi kurulmaktadır.
Yeni mahalle Çarşamba pazarı: Yeni mahallede her çarşamba günü kurulmaktadır.
Cuma Pazarı: Çamlık mahallesinde Esentepe camii yanında kurulmaktadır.
Didim Cumartesi Pazarı: Yeni mahallede her cumartesi günü kurulmaktadır.
Pazar günü (İngiliz pazarı): Altınkum Palabıyık mevkiinde her pazar günü sabah 05:00’da kurulan pazarda yörede yaşayan İngiliz vatandaşlarının ikince el elektronik ve farklı ürünleri sattığı için bu isimle anılmaktadır.
Didim Alışveriş
Didim merkezde ve Altınkum’da yaz aylarında gecenin geç saatlerine kadar açık olan dükkanlarda hediyelik eşyalardan, takı ürünlerine, el işi eşyalara, tekstil eşyalarına kadar her türlü ürünü bulmak mümkündür. Didim çarşısını gezenlere hediye olarak lop incir, lop incir reçeli, yörede yetişen üzümlerden yapılmış köy şarabı, köy ekmeği, salça, reçel ve kurutulmuş otlardan yapılmış baharat almaları önerilmektedir.
Altınkum’da bulunan Didyma alışveriş merkezinde de dünyaca tanınmış birçok markanın ürünlerini de bulmak mümkündür.
Didim gece eğlencesi
Didim’de gece eğlencesi Türkiye’deki diğer tatil yerlerine göre biraz daha sakin bir ortama sahip olmasına rağmen yeteri kadar disko, bar ve gece kulüpleri bulunmaktadır. Canlı müzik yapan barlar, karaoke barları, türkü barları ve meyhaneler gece eğlencesi arayanlar için özellikle yaz aylarında gece geç saatlere kadar hizmet vermektedir. Daha sakin bir gece geçirmek isteyenler ise Altınkum plajı boyunca yürüyüş yapıp deniz kenarında oturarak vakit geçirmektedirler
Didim Önemli Telefonlar
Jandarma 156
Sahil Güvenlik 158
İtfaiye 0256 811 26 60
Belediye 0256 811 21 11
Sağlık ocağı 0256 811 09 95
Bültenimize abone olmak ister misiniz?
Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..
Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz