Efes Antik Kenti


İlk kurulduğu yıllarda bir liman kenti olan Efes antik kenti bugün denizden 6,5 km içerde kalmıştır. Oldukça zengin bir tarihe sahip olan Efes’in ilk kuruluş yılı M.Ö 6000 bin yıllarına kadar dayanmaktadır. Son yıllarda Efes ve çevresinde yapılan araştırma ve kazı çalışmalarında Tunç çağına ve Hititliler dönemine ait yerleşim alanları saptanmış olup Hititliler döneminde kentin adının Apasas olduğu anlaşılmıştır.



İlk yerleşimin yerinin kalenin de bulunduğu Ayasuluk tepesine yapılan şehir M.Ö 560 yılında Artemis tapınağının çevresine taşınmış olup bugünkü Efes antik kenti Büyük İskender’in generallerinden Lysimakhos tarafından M.Ö 300 yıllarında kurulmuştur.     

Toplamda 8 km karelik bir alana yayılmış olan Antik kent Tarih öncesi Efes (M.Ö 334), Helenistik Efes (M.Ö 3. ve 1. yüzyıl), Roma dönemi Efes ve Bizans dönemi Efes (M.Ö 4. ve 14. yüzyıl) olmak üzere dört farklı dönemde incelenmektedir. Hellenistik ve Roma döneminde en görkemli dönemini yaşayan kent 200 bin kişilik nüfusu ile de Asya eyaletine başkentlik etmiştir. Antik kent toplamda 4 defa yer değiştirmiş olup Bizans döneminde ilk kurulduğu yer olan Selçuk’taki Ayasuluk tepesine geri taşınmıştır.

Antik dünyanın önemli merkezlerinden biri olan Efes tarih boyunca en iyi kentsel planlama, kentleşme, mimarlık, din merkezi, ticaret, bilim, sanat ve kültür alanlarında her zaman önemli rol oynamış, liman kenti oluşu nedeniyle doğu ile batı arasında kapı görevi görmüştür. Efes antik kenti tarihte tamamen taştan yapılan ilk şehir olma özelliğini de taşımaktadır.   

Efes antik kentinde gezilebilen yapılar arasında görkemli şehir kapıları, anıtsal yapılar, hamam, ders ve imparatorluk salonları, Roma dönemine ait tuvaletler, evlere su sağlayan çeşmeler, ticaret ve alışverişin yapıldığı alanlar, kütüphaneler, kiliseler, siyasi ve dini tören meydanları, şehrin önemli kişilerine ait evler gezip görülebilmektedir.           

Efes’i antik çağlarda önemli kılan etkenlerden biri de Artemis kültürünün en büyük tapınağına sahip olmasıdır. Antik kent bünyesinde bulunan Artemis tapınağı dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilmekte olup Ayasuluk tepesi, Çukuriçi höyüğü, Efes antik kenti ve Meryem Ana Evi’nden oluşan dört bölge UNESCO dünya mirası listesinde yer almaktadır.    
%15’i ortaya çıkartılan Efes antik kentinde, antik kazı ve çalışmaları ilk olarak 1869 yılında başlamış olup 1. ve 2. dünya savaşlarında kesintiye uğramışsa da 1954 yılında tekrar başlatılmış olan çalışmalar halen devam etmektedir. 


Efes Antik kenti nerededir?


Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen Efes, İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunmaktadır.


Efes uzaklıklar:
Aydın Efes-55 km
Aydın Çıldır Havaalanı Efes-62km
İzmir Efes-85 km
İzmir Havaalanı Efes-64 km
Kuşadası Efes-19 km
Milas Havaalanı Efes-137 km
Selçuk Efes-4 km
Söke Efes-40 km
Şirince Efes-11 km


Efes’e nasıl gidilir?
Havayolu ile ulaşım:
Efes antik kentine havayolu aracılığıyla gelmek isteyenler için en yakın havaalanları Aydın ve İzmir’de bulunan hava alanlarıdır. Kolayca ulaşmak için genellikle İzmir’deki havaalanı kullanılmaktadır. Havaalanına gelenler banliyö treni ile direk Selçuk’a gidebildikleri gibi, HAVAŞ servisleri veya taksilerle İzmir otogarına gelip buradan dolmuşlarla Efes antik kentine kolaylıkla ulaşabilirler. Otogardan Selçuk’a ilk otobüs sabah 07:00’de olup son otobüs 21:00’da gitmektedir.   

Karayolu ile ulaşım:

Efes Antik kentine ulaşım İzmir’den ya da Kuşadası’ndan kalkan Selçuk dolmuşları ile sağlanmaktadır. Uzak noktalardan Efes’e gelmek isteyenler biletlerini Selçuk’a almaları gerekmektedir. Selçuk’a geldikten sonra otogardan Efes antik kentine dolmuş bulmak oldukça kolaydır.

İzmir istikametinden özel araçları ile Efes’e gelmek isteyenlerin İzmir-Torbalı-Selçuk-Efes antik kenti güzergâhını takip etmeleri Bodrum istikametinden gelenlerin Bodrum-Milas-Söke-Kuşadası-Efes antik kenti istikametini takip etmeleri gerekmektedir.  

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<


Trenle ulaşım :


Basmane tren istasyonundan kalkan Denizli treni Selçuk istasyonundan geçmektedir.
İzmir-Selçuk Tren hareket saatleri 07:45, 09:00, 11:25, 13:30, 15:35, 16:45, 18:25, 19:25
Selçuk-İzmir Tren hareket saatleri 06:50, 07:40, 09:09, 11:51, 16:06, 1:06, 20:55,19:42
Trenle ulaşım yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir.

İzban banliyö treni ile İzmir Tepeköy durağından Selçuk’a sefer düzenlenmektedir. Banliyö hareket saatleri: 06:40, 07:40, 09:00, 10:30, 11:40, 13:00, 14:10, 15:50, 17:10, 18:10, 19:20, 20:55, 21:50, 23:15 yolculuk yaklaşık olarak 25 dakika sürmektedir.   



Efes’e ne zaman gidilir?
Yılın her ayı gezilebilen ve zengin bir tarihe sahip olan Efes özellikle yaz aylarında ziyaretçi sayısını artırmaktadır. Akdeniz ikliminin görüldüğü Efes’i gezmek isteyenlerin yaz sıcaklarını dikkate almaları önerilmektedir. Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında hava sıcaklığı 35 derecenin üstüne çıktığı Efes’i gezenlerin sıcaklardan etkilenmemeleri için yanlarına su, güneş kremi, güneş gözlüğü, şapka, yürüyüş ayakkabısı ve uygun elbise almaları önerilmektedir.      
Sıcak havalarda gezmekten hoşlanmayanların Nisan-Mayıs veya Eylül-Ekim aylarında Efes’i gezmeleri önerilmektedir. 

Efes en güzel nasıl gezilir?


Dünyanın en büyük antik kentlerinden biri olan Efes’i gezmek isteyenler için 2 gün zaman ayırmaları önerilmektedir. 
Efes antik kentinin rehber eşliğinde gezilmesi gezinin daha zevkli geçmesini sağlayacaktır. Rehber eşliğinde gezemeyenler için girişte bulunan danışmadan kitapçık almaları önerilmektedir. İsteyenler için yine danışmada kiralık olarak sesli kulaklık sistemi bulunmaktadır.

Yaz aylarında Efes’i gezmeye gelenlerin hava sıcaklığının, taş ve mermerlerden yansıyan güneş ışıklarıyla birlikte fazlaca hissedeceklerini bu yüzden yanlarına içecek su almaları, kaygan zemin ve patika yollar çok olduğu için uygun ayakkabı da giyilmesi önerilmektedir.

İki girişi olan antik kente aşağı kapıdan girenlerin sürekli olarak hafif yokuş çıkmaları gerekmektedir.  Yokuş çıkmaktan hoşlanmayanların kentin doğu kapısı olan Magnesia kapısından girmeleri önerilmektedir.     

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Efes konaklama


Efes’e te konaklamak isteyenler için konaklama tesisleri Selçuk’ta ve Şirince’de bulunmaktadır. Son yıllarda Selçuk’ta ve Şirince’de her türlü bütçeye uygun birçok konaklama tesisleri açılarak turizme kazandırılmıştır. Selçuk merkezde konaklamak istemeyip dağ manzaralı bir otelde konaklamak isteyenler için Şirince önerilmektedir. Konaklama seçenekleri arasında butik oteller, apart oteller, beş yıldızlı oteller, kiralık daireler, kiralık villalar ve pansiyonlar bulunmaktadır. 

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<


Efes’te ne yenir?
Efes’i gezmeye gelenlerin karınlarını doyurmak için uğradıkları en yakın restoranlar Selçuk’ta bulunmaktadır. Zeytinyağlı yemeklerin ve ot kavurmalarının ön plana çıktığı Selçuk’taki restoranlarda servis edilen yemekler arasında vejetaryenler için sebze yemekleri, kebaplar, deniz ürünlerinden sütlü balık, sardalye buğulaması, midye dolması, midye tava ayrıca et yemekleri, pide ve çöp şiş bulunmaktadır.  

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<< >>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Bültenimize abone olmak ister misiniz?

Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..

Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz

Önceki İçerikBelek Plajları
Sonraki İçerikBelekte Hayat

İstanbul

İstanbul dünyanın en eski ve zengin bir tarihe sahip şehiri

Kapadokya

Kapadokya isminin en eski tarihi MÖ 6....

Antalya

Antalya tarihçesiBirçok devletin hakimiyeti altına girmiş olan Antalya’yı Bergama karalı Attalos’un kurduğu...

■Mersin alışveriş

Mersin’de tatil yapanların dönerken aldıkları ürünler arasında en çok hediyelik eşyalar ön plana çıkmaktadır. Satılan ürünler arasında...

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bunlar da ilginizi çekebilirÖNERİLER