Eski Alanya Evleri ve Köşkleri

Geleneksel Alanya evi ve Herbaryum

Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ve Alanya Kalesi Alan Başkanlığı Ofisi olarak hizmet gören bu yapı; altında bulunan tarihi hamamı nedeniyle Hamamlı Ev olarak da adlandırılmaktadır.
Yirminci yüzyılın başlarında moloz taş ve bağdadi ahşap sistemle iki katlı olarak inşa edilmiş ve yöreye özgü horasan harcı ve kıtıklı sıva kullanılmış olan bu geleneksel Alanya Evi; sahipleri tarafından Alanya Belediyesi’ne tahsis edildikten sonra aslına uygun olarak yenilenmiştir. 2009’dan bu yana faaliyet gösteren evin içinde orijinal tavan ve dolap örnekleri görülebilmektedir.
Orijinalinde geleneksel Alanya evlerinin özelliği olan depolama hayvan barındırma ve servis mekânlarından oluşan zemin kat, herbaryum olarak hizmet vermektedir. Türkiye’de Belediye bünyesinde kurulan ilk herbaryum özelliğini de taşıyan ev içerisinde Alanya Kalesi flora ve fauna türlerinin incelenmesi çalışması kapsamında Alanya Kalesi ve çevresinde tespit edilen 20 tanesi endemik olmak üzere 322 bitki türü ve 38 kelebek türü sergilemektedir. Tescilli yapının üst katı ve bahçesi ise bütün bir yıl boyunca dönemsel sergilere ev sahipliği yapmaktadır.

Sandık Emini Kayhanlar Evi

Alanya Kalesi Hisariçi Mahallesinde bulunan bu ev geleneksel Alanya evi olup, Alanya Kalesi Geleneksel El Sanatları Merkezi olarak kullanılmak üzere Sandık Emini Kayhanlar Evi ismi ile belediyeye ücretsiz olarak tahsis edilmiştir.
Yapının dış cephe duvarında bulunan kitabeden 1889 yılında yapılmış olduğu anlaşılmaktadır. Dış sofalı plan şeklindeki iki katlı yapının zemin katı ahşap hatıllı moloz taş duvardan yapılmıştır. Taşların çevresi yöreye özgü “çivileme” tekniği olarak adlandırılan tuğla-kiremit kırıkları ile derzlenmiştir. Avlu ve etrafında yer alan mekanlar, diğer Alanya evlerinde olduğu gibi ev halkının ve hayvanlarının barınması aynı zamanda depo amaçlı olarak inşa edilmiştir.

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<


Ömürlü Kemal Atlı Kültür Evi

Alanya Kalesi Hisariçi mahallesinde bulunan ve geleneksel Alanya evi örneklerinden biri olan yapı 19. Yüzyılın son dönemine aittir. Yapıda kullanılan ahşap pencerelerin, kapıların ve dolapların tüm detayları düşünülerek yöreye özgü yapım teknikleri ve özgün bir mimari teknik kullanılarak yerel ustalar tarafından inşa edilmiştir.
Evin zemin katında ipek ve ipek dantelleri hakkında küçük bir sergi bulunmaktadır. Sergide ipeklerin battaniye üretiminde nasıl kullanıldığının örneklerini görülebilirken evin ilk katında farklı ve güzel odaların orijinal hali de görülebilmektedir.
Yerli ve yabancı turist ziyaretine açık olan kültür evine giriş ücretsiz olup ziyaret saatleri sabah 09:30 dan itibaren başlamaktadır.
Kültür evinin adresi;
Hisariçi Mahallesi Kocabaş Sokak
07400 Alanya

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Hasanağalar Konağı

Şekerhane mahallesinde bulunan tescilli konak 1900’lü yılların başında inşa edilmiştir. Konak sahipleri tarafından kültürel amaçlı kullanmak şartıyla Alanya Belediyesine tahsis edilmiştir. Toplam alanı ve yüksekliği açısından Alanya evleri arasında en gösterişlilerden birisi olan Hasanağalar Konağı birçok farklı etkinliğe de ev sahipliği yapmaktadır. Alanya’da bulunan 205 tarihi evden biri olan Hasanağalar Konağı Alanya belediyesi tarafından restore edilmiş ve kültürel amaçlı olarak kullanılmaya başlanmıştır.

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<


Gülefşen Köşkü

Oba Beldesi, Gülefşen mevkiinde yer alan iki katlı köşkün kesin olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü denetiminde olan köşk özellikle yaz aylarında ziyaretçi sayısını artırmaktadır.

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Hasbahçe Köşkü


İki farklı mekândan oluşan köşkün bir kısmı sarnıç olarak kullanıldığından tek bir kısmı görülebilmektedir. Ne zaman inşa edildiği bilinmeyen köşkün içerisinde yer yer renkli zik zak motifler görülmektedir.

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Bültenimize abone olmak ister misiniz?

Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..

Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz

İstanbul

İstanbul dünyanın en eski ve zengin bir tarihe sahip şehiri

Kapadokya

Kapadokya isminin en eski tarihi MÖ 6....

Antalya

Antalya tarihçesiBirçok devletin hakimiyeti altına girmiş olan Antalya’yı Bergama karalı Attalos’un kurduğu...

■Mersin alışveriş

Mersin’de tatil yapanların dönerken aldıkları ürünler arasında en çok hediyelik eşyalar ön plana çıkmaktadır. Satılan ürünler arasında...

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bunlar da ilginizi çekebilirÖNERİLER