Kapadokya’da gezilecek bölgelerin başında Göreme, Uçhisar, Ortahisar, Avanos, Ürgüp, Zelve, Mustafapaşa, İbrahimpaşa, Ihlara vadisi, Özkonak yeraltı şehri, Özlüce yeraltı şehri, Tatlarin yeraltı şehri, Kaymaklı yeraltı şehri, Mazı yeraltı şehri, Gaziemir yeraltı şehrinin yanı sıra bir çok farklı nokta gezilecek yerler arasında bulunmaktadır.
Göreme
Kapadokya bölgesindeki en güzel yerlerin başında gelen Göreme’nin ilk yerleşim dönemi Roma dönemine kadar uzanmakta olup MS 4. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar manastır hayatının yaşandığı bir bölge olarak kullanılmıştır. Göreme konum olarak vadilere baktığından dolayı sıcak hava balonlarıyla yapılan turların çoğunluğu buradan başlamaktadır, bu sebepten dolayı Kapadokya’daki kaya otellerinin ve restoranların yoğun olarak bu bölgede konumlandığı görülmektedir.
Göreme ayrıca daracık sokakları, bünyesinde barındırdığı kayalara oyulmuş kiliseleri, müzeleri ile birçok yerli ve yabancı turisti kendisine çekmektedir. Göreme’de görülecek yerler arasında; Zemi vadisi, Güllüdere vadisi, Aşk vadisi, Üç Haçlı kilise, Ayvalı kilise, Görkündere kilisesi, Sarnıç kilisesi, Saklı kilise, El Nazar kilisesi, Sunset Point, Aşıklar tepesi ve Göreme açık hava müzesi yer almaktadır.
Zemi Vadisi
Ürgüp-Nevşehir karayolu üzerinde Uçhisar’ın doğusunda Göreme ile Göreme açık hava müzesi arasında yer almaktadır. Vadi başlangıcı ile Göreme arasında 5600 metrelik yürüyüş yapmaya elverişi yol bulunmasının yanı sıra vadi içerisinde El Nazar kilisesi, Saklı kilise, Karabulut kilise, Sarnıç kilisesi ve Görkündere kilisesi görülecek noktalar arasında bulunmaktadır. Özellikle yaz aylarında vadi içerisinde yürüyüş turları düzenlenmektedir.
Dar bir yapısı olan vadi içerisinde armut, dut, erik, kayısı, fındık gibi meyve ağaçları da bulunmaktadır. Vadi içerisinde yürüyüş yapmak isteyenler için iki farklı rota bulunmaktadır. Birinci rota Ürgüp-Nevşehir yolundan başlayarak Göreme açık hava müzesine doğru eğimli bir yolda yapılmaktadır. İkinci rota ise yine Ürgüp-Nevşehir yolu üzerinden başlayıp eğimli yoldan inilerek Göreme’de sona eren rotadır. Zemi vadisine gitmek isteyenler Nevşehir il merkezinden Uçhisar’a giden toplu taşıma araçlarını kullanarak rahatlıkla gidebilirler.
Kızlar ve Erkekler Manastırı (Göreme Açık Hava Müzesi)
11. Yüzyılda inşa edilen Kızlar ve Erkekler Manastırı Rahibeler ve Rahipler manastırı olarak da bilinmektedir. Göreme Açık Hava müzesinin girişinin sol tarafındaki kayalara oyulmuş yapılardır.
Kızlar manastırı yedi katlı olup sadece iki katı gezilebilmektedir. Yapının ilk katında yemekhane, mutfak, odalar görülürken ikinci katta ise yıkılmış yapılar ve şapel görülebilmektedir. Katlar arasındaki bağlantılar tüneller yardımıyla yapılmakta olup tehlikeli durumlarda tünellerin ağzını kapatmak için sürgü taşları kullanılmıştır. Yapı içerisinde ayrıca Hz. İsa’yı tasvir eden freskleri de duvarlarda görmek mümkündür.
Kızlar Manastırının karşısında yer alan Erkeler manastırı toplamda dört kattan oluşmakta olup meydana gelen deprem ve erozyonlardan dolayı sadece giriş katı ziyarete açılmıştır. Giriş katında bulunan odalarda öğrencilere dini eğitim verildiği bilinmektedir.
El Nazar Kilisesi (Zemi Vadisi)
Duvarlarında Hz. İsa’nın çocukluğu, gençliği ve mucizelerinin resmedildiği kilisenin 11. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Üzüm bağları arasındaki kilise peribacasının içine oyularak yapılmıştır. T planlı ve üç apsisli inşa edilen yapının içerisinde ayrıca zemine oyulmuş mezarlarda bulunmaktadır. Restorasyon çalışmaları sonucunda kilisenin yıkılan bölümleri ve freskler onarılmıştır. Freskler üzerine müjde, ziyaret, doğum, vaftiz Kudüs’e giriş ve Hz. İsa’nın göğe çıkışı resmedilmiştir. Kapadokya’da bulunan diğer kiliselerdeki gibi burada da madalyonlar içerisine aziz tasvirleri yapılmıştır.
Küçük bir ücret karşılığında ziyaret edilen kiliseye gitmek isteyenlerin Göreme açık Hava müzesi yoluna girip tabelaları takip etmeleri gerekmektedir.
Saklı Kilise (Zemi Vadisi)
El Nazar Kilisesine yakın bir noktada bulunan Saklı Kilise dikdörtgen planlı ve üç apsisli olarak inşa edilmiştir. Kapısı genellikle kilitli olan kiliseyi gezmek isteyenlerin görevlilerden yardım istemeleri gerekmektedir. 11. Yüzyılda inşa edilen kilisenin duvarlarında çarmıha geriliş freski, müjde, doğum, Hz. İsa’nın mabede takdimi, Hz. Meryem’in ölümü ve Vaftizci Yahya’nın görevlendirilmesi tasvirleri bulunmaktadır.
Karabulut Kilisesi (Zemi Vadisi)
Kiliseyi ziyaret etmek isteyenler Zemi vadisi içerisinde Babacık Mevki olarak bilinen noktadan yaklaşık olarak 2,5 km yürüdükten sonra kilise önüne gelinmektedir. Patika bir yol ile ulaşılan kilise yürüyüş güzergahı üzerinde bulunmadığı için ancak yürüyüş rehberleri eşliğinde gezilmektedir. Kilisenin 11. Yüzyılda inşa edildiği bilinmektedir.
Sarnıç Kilise (Zemi Vadisi)
11. Yüzyılda inşa edildiği bilinen kilisenin bir dönem sarnıç olarak da kullanıldığı kilise içerisindeki su izlerinden anlaşılmaktadır. Kilise içerisinde doğum, ihanet, Hz. İsa’nın çarmıha gerilişi ve Aziz tasvirleri görülebilmektedir. Tek apsisi olan kilisenin içinde fresklerin sağlamlığı ve zenginliği dikkat çekmektedir. Kilise yürüyüş güzergahı üzerinde olmadığından dolayı yöreyi bilen yürüyüş rehberleri eşliğinde gezilmektedir.
Görkündere Kilisesi (Zemi Vadisi)
El Nazar Kilisesine yakın bir noktada bulunan Görkündere Kilise 11. Yüzyılda inşa edilmiştir. Kapadokya’daki diğer kiliselerle aynı mimari yapıya sahip olan kilise yürüyüş yolu üzerinde olmadığından bölgeyi bilen rehberler eşliğinde gezilmektedir.
Aşk Vadisi
Bağlıdere Vadisi olarak da bilinen Aşk Vadisi Göreme-Uçhisar yolu üzerinde bulunan Örencik’ten başlayıp, Göreme-Avanos yolu üzerinde sonlanan yaklaşık 5 km uzunluğunda bir vadidir. Yürüyüş turları için elverişli bir yapıya sahip olan Aşk Vadisi yaklaşık olarak 5 km yürüyüş parkuruna sahiptir. Üzüm bağları ve meyve bahçeleri arasında bulunan yürüyüş parkuru yaklaşık olarak 2,5 saatte tamamlanmakta ve parkurun iki ayrı girişi bulunmaktadır. Bunlardan biri Göreme-Avanos güzergahından yapılırken diğeri ise Uçhisar-Göreme yolundan yapılmaktadır. Aşk vadisinde yürüyüş yapmak isteyenlerin uygun ayakkabı ve giyecek giymeleri önerilmektedir.
Harika manzarasının yanı sıra üzüm bağları ve farklı şekillerdeki peri bacalarıyla her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Balon turu yapanların uğradığı yerler arasında yer alan Aşk vadisi panoramik olarak en güzel manzarayı ziyaretçilerine sunmaktadır. Aşıklar tepesi adında ayrıca vadinin bir seyir terası da bulunmaktadır. Vadiye gitmek isteyenler özel araçlarıyla veya Göreme’den Uçhisar’a giden otobüsleri kullanabilirler.
Göreme gün doğumu ve batımı izleme veya Aşıklar tepesi
Göreme’de güneşin doğuşunu ve batışını izlemek için tercih edilen en güzel noktalardan biridir. Yürüyerek çıkılan tepe üzerinden güneşin batışına yakın saatlerde kızıl renge bürünen Kapadokya ve gökyüzünün altında oluşan peribacaları siluetleri ziyaretçilere muhteşem bir manzara sunmaktadır. Sabah güneş doğarken havalanan balonların oluşturduğu muhteşem manzarayı da yine aynı noktadan izlemek mümkündür. Tepe üzerinden ayrıca Göreme manzarası, Uçhisar, Çavuşin ve Göreme açık hava müzesi manzarası görülebilmektedir.
Belirli bir noktaya kadar araçla çıkılıp daha sonra yürüyerek çıkılan tepeden Göreme’nin muhteşem resimlerini çekmek isteyenlerin sıkça ziyaret ettiği bu alan özellikle yaz aylarında sabahları ve akşamları oldukça kalabalık olmaktadır. Dileyenler yanlarına sıcak veya soğuk içeceklerini alabilmektedirler.
>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<
Kızlar ve Erkekler Manastırı (Göreme Açık Hava Müzesi)
11. Yüzyılda inşa edilen Kızlar ve Erkekler Manastırı Rahibeler ve Rahipler manastırı olarak da bilinmektedir. Göreme Açık Hava müzesinin girişinin sol tarafındaki kayalara oyulmuş yapılardır.
Kızlar manastırı yedi katlı olup sadece iki katı gezilebilmektedir. Yapının ilk katında yemekhane, mutfak, odalar görülürken ikinci katta ise yıkılmış yapılar ve şapel görülebilmektedir. Katlar arasındaki bağlantılar tüneller yardımıyla yapılmakta olup tehlikeli durumlarda tünellerin ağzını kapatmak için sürgü taşları kullanılmıştır. Yapı içerisinde ayrıca Hz. İsa’yı tasvir eden freskleri de duvarlarda görmek mümkündür.
Kızlar Manastırının karşısında yer alan Erkeler manastırı toplamda dört kattan oluşmakta olup meydana gelen deprem ve erozyonlardan dolayı sadece giriş katı ziyarete açılmıştır. Giriş katında bulunan odalarda öğrencilere dini eğitim verildiği bilinmektedir.
Aziz Basileus Şapeli (Göreme Açık Hava Müzesi)
11. yüzyılda inşa edilen ve Aziz Basileus’a adanmış olan şapel Göreme Açık Hava Müzesinin girişinde bulunmaktadır. 3 apsisi olan şapel dikdörtgen şeklinde inşa edilmiştir. Apsislerde Hz. İsa’nın tasvirleri, iki azize tavsiri ile Aziz George ve Aziz Demetrius tasvirleri bulunmaktadır.
Elmalı Kilise (Göreme Açık Hava Müzesi)
Göreme Açık hava müzesinin en önemli ve görülmesi gereken kiliselerden biri olan Elmalı Kilise Kızlar Manastırını geçtikten hemen sonra sağ tarafta yer almaktadır. Muhteşem mimarisi ve eşsiz süslemeleriyle ön plana çıkan kilise haç planlı olup üç apsisli, dört stünlu ve 9 kubbeli olarak inşa edilmiştir. 11. Yüzyılın sonları ile 12. Yüzyılı başlarında inşa edildiği düşünülen kilise 1990 yılında restore edilmiştir.
Elmalı kilise adını kilise içinde bulunan ve elinde elmaya benzer bir nesne tutan Mikail tasvirden almıştır. Kilise içerisinde ayrıca Hristiyanlık ve Yahudilik dinine ait tasvirler de duvarlara resmedilmiştir. Göreme açık hava müzesi içerisinde kesinlikle görülmesi tavsiye edilen yerlerin başında gelen kilise içerisinde ayrıca Deasis, doğum, üç müneccim tapınması, vaftiz, Lazarus’un diriltilmesi, başkalaşım, Kudüs’e giriş, son akşam yemeği, ihanet, İsa Golgota yolunda, İsa çarmıhta, İsa’nın görülmesi, İsa’nın cehennem inişi, kadınlar boş mezar başında, İsa’nın göğe çıkışı ve Aziz tasvirleri yer almaktadır.
Azize Barbara Şapeli (Göreme Açık Hava Müzesi)
Babası öldürülen Mısırlı Barbara’ya adanan şapel 11. yüzyılda inşa edilmiştir. Elmalı kilisesinin arka tarafında bulunan şapel Göreme’deki diğer şapel ve kiliselerinin tersine duvarlarındaki süslemelerde hiç insan tasviri yoktur. Azize Barbara Şapelinde motifler kırmızı boya ile kaya üzerine resmedilmiştir.
Şapelin kubbesinde çeşitli geometrik motifler, mitolojik hayvanlar, askeri semboller ve farklı motifler yer almaktadır. Şapel içerisinde ayrıca Hz. İsa, At üstünde savaşan Aziz George ile Aziz Theodore tasviri ile Azize Barbara tasvirinin yanında üzerinde dua olduğu düşünülen bir kitabe de bulunmaktadır.
Azize Katerina Şapeli (Göreme Açık Hava Müzesi)
Karanlık Kilise ile Çarıklı Kilise arasında bulunan Şapel 11. Yüzyılda inşa edilmiştir. İçinde 11 mezar bulunan şapelin duvarlarında geometrik süslemeler, İncil’den alınma sahneler ve aziz tasvirleri bulunmaktadır.
Yılanlı Kilise (Göreme Açık Hava Müzesi)
11. Yüzyılda inşa edilen kilise adını Aziz George ile savaşan yılana benzeyen yeşil ejderha tasvirinden almıştır. Dikdörtgen ve beşik tonozlu inşa edilen kilise içerisinde elinde İncil taşıyan Hz. İsa tasviri, Aziz Onesimus, ejderha ile savaşan Aziz George ve Aziz Theodore, haç tutan Helena ve oğlu Konstantin, uzun saçlı ve çıplak bedenli Aziz Onuphrius, Aziz Thomas ve elinde kitapla Aziz Basil tasviri bulunmaktadır.
Yılanlı kilise ile karanlık kilise arasındaki mesafede erzakların saklandığı kiler, mutfak, şırahane, ekmek yapmak için tandır ve içerisinde taştan sıra ve masaların olduğu yaklaşık 50 kişinin yemek yiyebileceği bir yemekhane bulunmaktadır.
Karanlık Kilise (Göreme Açık Hava Müzesi)
İçerisi karanlık olduğu için Karanlık Kilise olarak adlandırılan yapı 11. Yüzyılda inşa edilmiştir. Kilise içerisindeki boyamaların ve tasvirler tahrip olmadan günümüze kadar gelmiştir. Merdivenli bir geçitten geçilerek ulaşılan kilise içerisinde Hristiyanlık ve Yahudilik diniyle ilgili tasvirler bulunmaktadır.
Üç adet kubbesi bulunan kilise4 kolonlu inşa edilmiştir. Kubbelerin birinde Hz. İsa’nın tasviri bulunmaktadır. 1950 yılında geniş bir temizlik çalışmasından ve restorasyondan geçen kilise turizme kazandırılmıştır. Kapadokya’nın en iyi korunan kilisesi olan Yılanlı Kiliseye girmek için ayrı bir bilet almak gerekmektedir.
Çarıklı Kilise (Göreme Açık Hava Müzesi)
Kilise adını girişinde bulunan ve Hz. İsa’nın göğe yükselişini tasvir eden freskin altındaki ayak izlerinden ve oldukça güzel işlenen ayak betimlemelerinden almıştır. 13. Yüzyılın başlarında inşa edilen Çarıklı kilise; Elmalı ve Karanlık kilise ile benzer bir yapıda olsa da Hz. İsa’nın çarmıha gerilişi ve çarmıhtan alınışı tasvirleri, her figürün uzun ve büyük resmedilmesi diğer kiliselerden ayrı kendine has bir görüntü ortaya çıkarmıştır.
Çapraz tonozlu, dört kubbeli ve üç apsisli olarak inşa edilmiştir. Kubbelerin birinde Hz. İsa evrenin efendisi temasıyla resmedilmiştir. Kilise içerisinde ayrıca Melek Mikael, Hz. Meryem, Çocuk İsa, Üç Müneccim, vaftiz, azizler ve birkaç farklı tasvir ve kilisenin altın bir adet yemekhane bulunmaktadır.
Tokalı Kilise (Göreme Açık Hava Müzesi)
Göreme açık hava müzesinin dışında olmasına rağmen aynı biletle de gezilebilen Tokalı kilisesi 10. yüzyılda inşa edilmiş ve dört bölümden oluşmaktadır. Bölgenin en eski ve en büyük kaya kilisesi olan Tokalı kilisesi adını kilise içerisinde bulunan büyük bir kürenin tokaya benzemesinden almıştır.
Kilise içerisinde bulunan tonozlara Hz. İsa’nın hayatından kesitler resmedilmiştir. Kilisenin apsis bölümünün sol tarafında çok kollu Erubin ve Kerubin meleklerinin tasviri bulunmaktadır. En güzel Meryem Ana freksinin görüldüğü kilise içerisinde ayrıca Zekeriya peygamberin öldürülmesi, Hz. İsa’nın ve Vaftizci Yahya’nın buluşması, kör adamın iyileşmesi, Hz. İsa’nın göğe yükselmesi tasvirleri ile birlikte farklı tasvirler mükemmel güzellikte görülmektedir. Kırmızı ve mavi renklerin hakim olduğu kilise süslemelerinde farklı olarak koyu mavi renk ön plana çıkmaktadır.
Bültenimize abone olmak ister misiniz?
Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..
Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz