Phaselis Antik Kenti ( Kemer )

Kemer’e yaklaşık olarak 14 km uzaklıkta olan Phaselis antik kentinin M.Ö 7. Yüz yılda kurulduğu bilinmektedir. Kurulduğu dönemden itibaren birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Phaselis kenti bir dönem korsanların egemenliği altında da kalmıştır.
Perslere, Romalılara da ev sahipliği yapmış olan kent 1158 yılında Selçukluların egemenliği altına girmiştir. Alanya ve Antalya limanlarının önem kazanmasıyla Phaselis kenti 13. Yüzyılda tamamen terk edilmiş ve zaman içerisinde meydana gelen deprem ve diğer doğal felaketler neticesinde neredeyse yok olma derecesine gelmiştir. Günümüzdeki mevcut kalıntılar kentin 3 limanı 1981 ve 1984 yılları arasındaki yapılan kazı çalışmaları neticesinde ortaya çıkarılmıştır.

Kent içerisinde Güney Limanı, Kuzey Limanı, Savaş Limanı veya Korunmuş Liman olmak üzere dört adet liman bulunmaktadır. Şehir içerisinde ayrıca 24 metre genişliğinde çok güzel bir cadde, bu caddenin güney ucunda Hadrian kapısı ve caddenin her iki yanında gezinti yolları ve dükkanlar bulunmaktadır. Antik kent içerisinde ayrıca Hamamlar, Agora ve Tiyatro gibi yapılar da  bulunmaktadır. Phaselis antik kenti sahip olduğu konum, doğası, tertemiz koyları denizi ve plajları ile ziyaretçilerine muhteşem bir görüntü vermektedir.  
 


Phaselis ziyaret saatleri:
Phaselis antik kenti haftanın her günü ziyarete açık olup yaz aylarında 08:00 ile 19:00 saatleri arasında kış aylarında ise 08:00 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Giriş ücretli olan Antik Kentte müze kart geçerlidir.


Phaselis antik kentine nasıl gidilir:
Kemer’e 14 Antalya’ya 52 km uzaklıkta olan Phaselis antik kentine Antalya otobüs terminalinden Kemer’den ve Tekirova’dan dolmuş bulmak mümkündür. Özel araçla Antalya istikametinden gelenlerin Antalya- Kumluca yolunu ve tabelaları takip ederek Phaselis antik kentine ulaşabilirler. Gişelerden geçerek aracınızı antik kente yakın bir alana park ederek gezinize başlayabilirsiniz.    

Phaselis antik kentine uzaklıklar:
Alanya            Phaselis  190  km
Antalya          Phaselis  52     km
Belek              Phaselis  65    km
Bodrum         Phaselis  465  km
Fethiye          Phaselis  232  km
Finike             Phaselis  86    km
Kemer            Phaselis  14     km  
Manavgat     Phaselis  85    km
Side                 Phaselis   77    km



Phaselis antin kentinde görülecek yerler:
Nekropoller:
Phaselis’te kent surlarının dışında antik yol boyunca uzanan, Batı nekropolis, Kuzeydoğu nekropolis ve  Kuzeybatı nekropolis olmak üzere 3 farklı nekropolis alanı bulunmaktadır.


Batı Nekropolü:
Yan yana yerleştirilmiş 33 adet lahidin tespit edildiği bu alandaki kazılar halen devam etmektedir. Bulunan mezarların kime ait olduğu konusu hakkında bir bilgi bulunmadığı gibi lahitler üzerinde de herhangi bir yazıta veya resme rastlanmamıştır.


Kuzeybatı Nekropolü:
Kuzeybatı Nekropol alanı antik kentin ikinci büyük gömü alanıdır. Alanda toplam 105 adet mezar tespit edilmiştir. Zaman içinde meydana gelen depremlerden ve son yıllardaki yapılan yol çalışmalarından dolayı birçok mezarın kaybolduğu birçoğunun da yerinin değiştiği ve tahrip edildiği tespit edilmiştir.


Kuzeydoğu Nekropolü:
Bu alanda bulunan mezarların bir bölümünün dalgaların aşındırmasıyla denize çökmüş olduğu gözlenmektedir. Mezarların yapısı ve şekli diğer mezarlardan farklı bir şekildedir. Nekropol alanındaki araştırma ve kazı çalışmaları devam etmektedir. 


Akropolis:
8,5 hektarlık bir alanı kaplayan Akropolis üzerindeki yerleşim alanının MÖ 5. yüzyılda saldırılara karşı düzenlendiği anlaşılmıştır. Kenti çevreleyen surlar kentin kuruluşundan hemen sonra yapıldığı tahmin edilmektedir. Sur kalıntıları üzerinde yapılan incelemelerde Roma imparatorluğu ve Doğu imparatorluğu dönemine ait olduğu anlaşılmıştır.


Ana Cadde: 
Güney Limandan kentin içine doğru gelen caddenin uzunluğu 225 metre, genişliği ise 23 metredir. Cadde boyunca tespit edilen kanalizasyon yapısı sadece atık sular için değil, aynı zamanda yağmur sularının tahliyesi içinde kullanıldığı anlaşılmıştır. Meydana gelen depremler ve doğal felaketler sonucunda cadde kenarında bulunan yapıların yıkıldığı ve sur duvarlarının yapımında kullanıldığı tahmin edilmektedir.

Hamamlar:
Antik kentte bulunan hamam kompleksi içerisinde Büyük hamam, Küçük hamam olarak kullanılan yapı topluluğudur.


Büyük hamam:
Duvar işçiliğinden anlaşıldığına göre MS 3. yüzyılda yapıldığı ve 4. yüzyılda onarım gördüğü tahmin edilmektedir. Onarım yapılırken yeni duvarların eklendiği tespit edilen yapının bazı girişleri o dönemde kapatılmıştır. Yapılan araştırmalarda hamamın yanına kadar su kemerlerinin geldiği anlaşılmaktadır.


Küçük Hamam:
MS 3. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen yapı antik kentin doğu tarafında yer almaktadır.    

Hadrianus Agorası:

İmparator Hadrianus’a adanan agora Antik Tiyatronun karşısında yer almaktadır. Agoranın tiyatroya bakan güney köşesinde bir çeşme yer almaktadır. Yapının inşa yazısında Olimpos, tüm evrenin, vatanın ve Phaselis’lilerin kurtarıcısına ithafen inşa edilmiştir. 


Antik su kemeri:
Antik şehrin su ihtiyacını karşılamak için MS 2. Yüzyılda inşa edilen su kemerlerinden günümüze çok azı kalmıştır. Zaman içinde meydana gelen depremlerden ve doğal afetlerden etkilenerek yok olma noktasına gelen su kemerleri eski çağda şehre uzak noktalardan su getirmek için kullanılmaktadır.

Latrina (Tuvaletler):
Küçük hamamın kuzeyinde yer almaktadır. Tabanı mozaikle döşeli olan ve üç yeri derin kanallarla çevrilmiş yapı MS 3. yüzyılda inşa edilmiştir.


Domitian Agora:
Phaselis’in en eski agorası olan yapı güney limana doğru giden ana caddenin yanında bulunmaktadır. Agora imparator Domitian’a adanmış olup kapısı üzerinde bulunan yazıttan yapının 1. yüzyılda inşa edildiği bilinmektedir. 


Hadrianus Kapısı:
Ana caddenin sonlandığı nokta Hadrianus kapısı olarak adlandırılmaktadır. Günümüze kadar ulaşamayan ancak kemer şeklinde olduğu tahmin edilen kapı ayaklarının üzerine oturtulduğu kısımları görmek mümkündür.


Antik Tiyatro:
1500 kişilik olan Phaselis Antik tiyatrosu tam olarak olmasa da günümüze kadar ulaşmayı başaran yapılardan bir tanesidir. MS 2. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmekte olan tiyatronun çok büyük olmasa da güney tarafta bulunan duvarının yüksekliği 6 metredir.     


Phaselis Antik Kentindeki yazıtlar:
Agora’ya açılan cadde boyunca yolun her iki tarafında yer alan yazıtlar bulunmaktadır. yazıtların içeriği konusunda bir kısmının sporcuların başarısı hakkında olduğu bir kısmının ise bir çeşit onurlandırma yazısı olduğu tahmin edilmektedir.  

Phaselis koyları ve plajları:


Phaselis koyu merkez liman plajı:

Kemer’den yaklaşık 12 km uzaklıkta olan Phaselis koyu tertemiz denizi ve turkuaz rengiyle ziyaretçilerini büyülemektedir. Doğal havuz görünümündeki Phaselis koyu muhteşem bir doğası ve yakınındaki Phaselis antik kenti ile adeta tarihle iç içe olan bir konumdadır.
Phaselis koyu Kemer şehir merkezine araçla 20 dakikalık bir mesafe olup isteyenler dolmuşlarla veya özel araçlarla antik kentin girişine kadar gelebilmektedirler. Giriş ücretli olan antik kentte otopark hizmeti bulunmaktadır.


Kuzey Limanı:
Antik kentin ikinci büyük plajı olan Kuzey Limanının yakınına kadar araçla gidilebilmektedir. Plaj üzerinde şezlong ve şemsiye hizmeti verilmediği için plaja gelenlerin yanlarında şemsiye getirmeleri önerilmektedir.


Güney Limanı:
Etkileyici bir manzaraya sahip olan Güney limanı biraz daha büyük bir plaja sahiptir. Antik şehrin içinden geçilerek gidilen plaj, kum ve küçük çakıl taşlarıyla kaplıdır. Ormanlık alana yakın olduğu için ağaç altında oturma imkânı da bulunmaktadır. Güney limanı plajında duş, tuvalet ve soyunma kabini hizmeti verilmektedir.    

Bostanlık Koyu :
Kemer’den 15 km uzaklıkta bulunan Bostanlık koyuna araç ile belirli bir noktaya kadar gidip daha sonra yürüyerek koya gidilmektedir. Phaselis antik kentinin güney limanın hemen yanında bulunan Bostanlık Koyu doğa ile iç içe olup sakin deniz keyfi yaşamak isteyenlerin tercih ettiği bir yerdir. 

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Bültenimize abone olmak ister misiniz?

Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..

Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz

İstanbul

İstanbul dünyanın en eski ve zengin bir tarihe sahip şehiri

Kapadokya

Kapadokya isminin en eski tarihi MÖ 6....

Antalya

Antalya tarihçesiBirçok devletin hakimiyeti altına girmiş olan Antalya’yı Bergama karalı Attalos’un kurduğu...

■Mersin alışveriş

Mersin’de tatil yapanların dönerken aldıkları ürünler arasında en çok hediyelik eşyalar ön plana çıkmaktadır. Satılan ürünler arasında...

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bunlar da ilginizi çekebilirÖNERİLER