Avanos

Nevşehir’e 20, Kayseri’ye 60 km uzaklıkta bulunan Avanos tarih boyunca Venassa, Nenassa, Zu-Vinessa, Enez, Evenez, Uvenez, Vanote, Evranos gibi farklı isimlerle anılmış son olarak Osmanlı Döneminde Avanos olarak ismi değiştirilmiştir.

Çanakçılık, halıcılık ve şarapçılıkla ön plana çıkan Avanos, Nevşehir’in doğusunda Kızılırmak’ın iki yakasına kurulmuştur. Peribacaları, yeraltı şehirleri, kiliseleri ve vadileriyle Kapadokya bölgesinin en önemli turistik bölgelerinden biri olan Avanos’ta görülecek noktalar arasında Güray seramik müzesi, Çavuşin köyü, Devrent vadisi, Saç müzesi ve Paşabağ bulunmaktadır.
Avanos’a gitmek isteyenler için Nevşehir’den her gün 07:30 ile 21:00 saatleri arasında otobüs bulunmaktadır.   


Güray seramik müzesi


Bölgenin binlerce yıllık tarihi, kültürü, geleneksel çömlekçilik ve seramik sanatının tanıtıldığı Güray seramik müzesi ayrıca dünyanın ilk ve tek yeraltı seramik müzesi olma özelliğini de taşımaktadır. Müzede çömlek ve seramik sanatının tarihi süreç içerisinde gelişimi ziyaretçilere anlatılmakta ve sergi salonunda gösterilmektedir. Dünyaca ünlü seramik sanatçılarının eserlerinin yanı sıra bölgede yapılan kazılar esnasında çıkan Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait seramik ve çömlek eserleri yine sergi salonunda sergilenmektedir. Ayrıca seramik ve çömlek imalatının bütün aşamaları ziyaretçilere gösterilirken müzeyi ziyaret edenlere diledikleri takdirde ücretsiz olarak çömlek yapımı şansı verilmektedir. Kapadokya’nın en büyük imalat ve satış atölyesi olan müze bölge mimarisine uygun iki katlı olarak, yeraltı şehri tarzında inşa edilmiş olup müzede ayrıca uluslararası sergi, etkinlik ve konserler de düzenlenmektedir. 

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

   

Çavuşin Köyü


Kapadokya’nın en eki yerleşim yerlerinden biri olan Çavuşin köyü, Göreme-Avanos yolu üzerinde olup Göreme’ye 2 km uzaklıktadır. Eski dönemde Hristiyan dervişlerin ve toplulukların yaşadığı köyün en eski yapısı MS 5. yüzyılla tarihlendirilen Vaftizci Yahya Kilisesidir. Çavuşin köyünden başlayarak Kapadokya’nın derinliklerine kadar uzanan ve bölgede Çavuşin kilisesi ile beraber 12 kilise aynı zamanda Kızılçukur ve Güllüdere vadileri Çavuşin köyü sınırları içerinde bulunmaktadır.  Çavuşin köyünü görmek isteyenler Nevşehir-Göreme istikametine giden otobüsleri kullanabilirler. 

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<


Vaftizci Yahya Kilisesi


Vaftizci Yahya’ya adanmış olan yapı bölgede klişe olduğu belli olan tek yapı olma özelliğini korumaktadır. Göreme ve Uçhisar’dan da görülecek şekilde yapılan ve Çavuşin’de yer alana en eski yapı olma özelliğini taşıyan kilise tarih boyunca meydana gelen deprem ve erozyonlardan oldukça etkilenmiş ve günümüze kadar orijinalliğini koruyamadan ulaşmıştır. Tek apsisli ve kare planlı inşa edilen kilisenin ön cephesi tamamen çökmüş durumdadır. Bizans döneminde kutsal emanetlerin burada sakladığı kilisede duvarlardaki resimlerin ve boyamaların zarar görmemesi için flaşlı fotoğraf çekimine izin verilmeyen kiliseye giriş ücretli olup müze kart sahipleri ücretsiz olarak gezebilmektedir.

Ziyaret saatleri:    15 Nisan 2 Ekim 08:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyaret edilirken
3 Ekim 14 Nisan 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Çavuşin Kilisesi


Giriş yolunun biraz zorlu olduğu Çavuşin kilisesi ilk dönem Hristiyanlığın en güzel boyama örneklerine sahiptir. Tek nefli, beşik tonozlu ve üç apsisli olan kilisenin nerteksi yıkılmış durumdadır. Kilise içerisinde Hz. İsa’nın hayatına dair kesitler tasvir edilmiştir. Çavuşin kilisesine giriş ücretli olup müze kart sahipleri ücretsiz olarak gezebilmektedirler.
Çavuşin kilisesi ziyaret saatleri
15 Nisan 2 Ekim 08:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyaret edilirken
3 Ekim 14 Nisan 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<


Kızılçukur Vadisi(Red Valley)


Kapadokya’da gün batımının en güzel izlendiği Kızılçukur vadisi aynı zamanda bölgenin en eski kiliselerine de sahiptir. Küçük bir ücret karşılığında girilen vadiye herhangi bir tura katılarak gelenler ücretsiz olarak girebilmektedir. Muhteşem bir yürüyüş rotası olan Kızılçukur vadisi tek başına yürümekten hoşlanmayanlar için rehber hizmeti de verilmektedir. Vadi içerisine motorlu araçların geçişine kesinlikle izin verilmezken sadece yürüyüşe ve bisikletle gezintiye izin verilmektedir.
Güneşin batışını izlemek için vadi yakınında bulunan seyir terası alanına araçla gelmek mümkün olup terasa girişte ücret ödenmektedir. Güneşin batışını izlemek için araçları ile seyir terasına gidenlerin yanlarına yiyecek, içecek ve sandalyelerini alarak güneşin batışını o muhteşem manzara ile birlikte izlemeleri önerilmektedir.
Kızılçukur vadisi, Göreme açık hava müzesine 3 km, Ürgüp ilçe merkezine 5 km, Ortahisar’a 2 km Çavuşin köyüne ise 1 km mesafede bulunmaktadır. Kızıl Çukur vadisine gitmek isteyenler için Nevşehir ve Ürgüp’ten otobüsler bulunmaktadır.    

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Güllüdere vadisi


Çavuşin ve Göreme arasındaki bölgede yer alan Güllüdere vadisi bünyesinde birçok kilise, manastır ve yaşam alanı kalıntıları bulunmaktadır. Peri bacaları oluşumlarının en iyi izlenebileceği noktada bulunan Güllüdere vadisi yaklaşık olarak 4 km’lik bir yürüyüş yoluna da sahiptir. Yürüyüş yolu boyunca kayısı ağaçları, üzüm bağları ve güvercin yuvaları farklı bir görüntü ortaya çıkartmaktadır. Yürüyüş yolu boyunca karşılıklı olarak tarih boyunca farklı dönemde inşa edilmiş çok sayıda kilise ve manastır görülmekte olup bunlar arasında Üç haçlı kilise ve Ayvalı kilise ön plana çıkmaktadır.
Güllüdere vadisi son yıllarda popüler hale gelen gece yapılan Ay ışığı yürüyüşüne de ev sahipliği yapmaktadır. Nisan ve Ekim ayları arasında dolunaya denk gelen günlerde gerçekleştirilen bu aktivite katılımcıların Güllüdere vadisine transferi ile saat 21:00 gibi başlayıp gece 24:00 gibi sona ermektedir. Ay ışığı yürüyüşü turu (Moonlight Cappadocia) esnasında birkaç noktada mola verilip müzik dinletisi ve ikram katılımcılara verilmektedir.
Gece yürüyüş turuna katılacakların turlarının daha eğlenceli ve güzel geçmesi için yanlarına yürüyüş için uygun ayakkabı, pantolon, tepe lambası veya el feneri, gece hava sıcaklığı çok düşeceği için uzun kollu giyecekler fazladan mont ve küçük çapta sırt çantası yanlarına almaları önerilmektedir. 
  

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<


Devrent Vadisi


Hayal vadisi veya Perili Vadi olarak da bilinen Devrent vadisi, Göremeye on dakikalık bir mesafede bulunmaktadır. Vadi içerisinde farklı türdeki hayvanlara ve insan şekillerine ve binlerce farklı objeye benzeyen peribacaları bulunmaktadır. Farklı şekillerde olan peribacalarının en ünlüleri deveye benzeyen peri bacası ve elleri açık rahibeye benzeyen Meryemana peri bacasıdır. U şeklinde bir yapıya sahip olan Devrent vadisinin bir ucu Devrent’te diğer ucu ise Kızılçukur’da dır. Yerleşim yeri bulunmayan Devrent vadisinde sınırlı mesafede yürüyüş yolu da bulunmaktadır.
Toplu taşıma ile ulaşımın olmadığı Devrent vadisine araç kiralayarak veya taksi ile ulaşılmaktadır.   

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<


Saç Müzesi


İsminde müze olsa da aslında bu yapı çömlek dükkanının bir bölümüdür. Guiness Rekorlar Kitabında ilginç bir müze olarak belirtilen saç müzesinin oldukça romantik bir hikayesi de bulunmaktadır. Dükkân sahibi olan Galip beyin Fransız kız arkadaşı ülkesine dönerken saçından bir tutam keserek duvara asıyor. Dikkat çeken saçın hikayesini duyanlar kendi saçlarını keserek altlarına isimlerini yazmaya başlıyorlar. Zamanla bir akım haline gelen saç kesim yapıştırma sonucunda şu anda müzede 16 bin farklı kadının saçı bulunmaktadır. Yılda iki sefer yapılan çekilişe katılanlar saçlarının altına iletişim adresini yazarak bir haftalık Kapadokya tatil kazanma hakkını elde edebiliyorlar. Avanos meyanında bulunan ve içerisinde resim çekmenin yasak olduğu müze haftanın yedi günü sabah 08:00 ile akşam 19:30 saatleri arasında ziyarete açıktır.   
Müze adresi:
Yeni Mahalle, Hasan Kalesi
Mevkii 3 / Avanos -Neviehir

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Paşabağ


Göreme-Avanos yolu üzerinde Zelve’ye yakın bir noktada yer alan ve Rahipler vadisi olarak da bilinen Paşabağ şapkalı tipteki, konik, mantar biçimli, sütunlu, sivri kaya formunda ve farklı boyuttaki ilginç peribacalarının görülebileceği yerler arasındadır. Bazı peribacalarının içine girip resim çekme imkanının bulunduğu Paşabağ’da eski peribacalarını ve yeni oluşmaya başlayan peribacalarını da yakından görmek ve incelemek mümkündür. Yürüyüş için oldukça elverişli olan bu alan etrafında hediyelik eşya satan küçük ve sevimli dükkanlarda göze çarpmaktadır.
Yaz aylarında farklı etkinliklere ev sahipliği yapan Paşabağ ve peribacaları etkinlik süresince aydınlatılarak ziyaretçilere muhteşem bir manzara sunulmaktadır. Paşabağ vadisine gitmek isteyenler Nevşehir-Uçhisar-Göreme ve Paşabağ istikametini kullanarak gidebilirler. Paşabağ vadisine giriş ücretsiz olup yine ziyaretçileri için ücretsiz otopark alanları da bulunmaktadır. 

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<


Çeç Tümülüsü ve Lahit Mezar


Avanos’un yaklaşık olarak 15 km batısında yer alan 32 metre yüksekliğe sahip Çeç Tümülüsü’nün bir krala ait mezar olduğu düşünülmektedir. Kazı çalışması yapılmadığından dolayı hakkında fazla bilgi bulunmayan taş yığınından oluşan tümülüs, Avanos’tan bile görülebilmektedir. Tepe genellikle kovboy şapkasına veya huniye benzetilmektedir. 


Lahit mezar


Kızılırmak kenarında bulunan Lahit mezar Kapadokya bölgesinde bulunan tek Lahit Mezar olma özelliğini de taşımaktadır. 1971 yılında bulunan Lahit Mezarın içinde bulunan kemikler üzerinde yapılan incelemelerde mezar sahibinin bir bayan olduğu anlaşılmıştır.  Lahit Kayseri Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.  

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Bültenimize abone olmak ister misiniz?

Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..

Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz

Önceki İçerikUçhisar
Sonraki İçerikÜrgüp

İstanbul

İstanbul dünyanın en eski ve zengin bir tarihe sahip şehiri

Kapadokya

Kapadokya isminin en eski tarihi MÖ 6....

Antalya

Antalya tarihçesiBirçok devletin hakimiyeti altına girmiş olan Antalya’yı Bergama karalı Attalos’un kurduğu...

■Mersin alışveriş

Mersin’de tatil yapanların dönerken aldıkları ürünler arasında en çok hediyelik eşyalar ön plana çıkmaktadır. Satılan ürünler arasında...

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bunlar da ilginizi çekebilirÖNERİLER