Pamukkale Hierapolis Antik Kenti

M. Ö 2. yüzyılda Bergama kralı 2. Eumenes tarafından kurulduğu adını ise Bergama’nın kurucusu Telephos’un eşi Hiera’dan aldığı düşünülmektedir. Hierapolis antik kenti içerisinde bulunan birçok dini yapıdan dolayı kutsal kent olarak da adlandırılmaktadır. Eski kaynaklara göre metal ve taş işlemeciliği, dokuma kumaşları ile ön plana çıkan kent aynı zamanda Frigya bölgesinin başkentliğini de yapmıştır.  
Antik kentin kutsal sayılmasındaki en önemli etkenler arasında birçok tapınak ve dinsel yapının bulunmasının yanında yapılan kazılarda bulunan ölüler ülkesine geçiş kapısı olarak da adlandırılan içerisinde termal suların ve gazların çıktığı mağara girişidir. Tanrı Plouton ve eşi Persophone’nin hüküm sürdüğü yeraltı dünyasına giriş yaptığı nokta olduğuna da inanılmaktadır.   

Pamukkale travertenleri ile birlikte Unesco dünya mirası listesinde yer alan Hierapolis antik kenti içerinde bulunan yapılar arasında Frontinus caddesi, Agora, Güney Bizans kapısı, Kuzey Bizans kapısı, Gymnasium, Tritonlu Çeşme Binası, İon Sütun Başlıklı Ev, Latrina, Apollon kutsal alanı, Su kanalları ve Nympheumlar, Plutonium, Surlar, Selçuklu kalesi kalıntıları, Tiyatro, Aziz Philippus Martyrionu, Aziz Philippus  köprüsü, Direkli kilise, Nekropol Alanı, Hamam, Katedral, Büyük Hamam Kompleksi ve Roma Hamamı, Domitian Kapısı (Frontinus Kapısı), Cehennem Kapısı, 12 Havari kilisesi ve Zafer yolu bulunmaktadır.  

Hierapolis Anfi Tiyatro
1800 yıllık Hierapolis Anfi tiyatrosunun yapımına M.S 1. yüzyılın ikinci yarısında başlamış 150 yıl gibi uzun bir süre içerisinde tamamlanmıştır.  Unesco Dünya Mirası listesinde olan Hierapolis Anfi Tiyatrosu yamaca yaslı olarak inşa edilmiştir. 50 oturma sırası bulunan tiyatronun oturma alanları 9 bölüme ayrılmıştır. 2010 yılında restorasyon çalışmasına başlanılan tiyatroda çalışmalar 2013 yılında sona ermiştir. 12 bin kişilik seyirci kapasitesi olan tiyatro günümüzde kültürel ve sanatsal etkinlikler içinde kullanılmaktadır.     

Tiyatronun antik çağda gladyatör dövüşlerinin yanı sıra vahşi hayvan dövüşleri içinde kullanıldığı sahne önüne inşa edilmiş kot farkından anlaşılmaktadır. Antalya Perge tiyatrosunun dışında başka hiçbir antik tiyatroda olmayan mitolojik kabartmalar, görkemli sahne binası ve oturma yerleri Hierapolis tiyatrosunu özel kılmaktadır.

Tiyatrodaki dikkati çeken kabartmalar arasında
Apollon ve Artemis’in doğuşu ve ayin sahneleri kabartması, Tanrılar ile devler arasındaki savaşların kabartması, Yer altı tanrısı Hades’in tanrıça Persephone’yi yer altına kaçıran kabartma, Dionyos, Satry ve Menad’lardan oluşan eğlence sahneleri, Marsyas ve Apollon arasında geçen müzik yarışması kabartmaları bulunmaktadır. 

St. Philippe Martyrion Kilisesi


Hierapolis antik kentinin kuzeyinde yer alan kilise adını Hz. İsa’nın havarilerinden almış olup M.S 4. veya 5. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Hıristiyanlık dinini yaymak için bölgeye gelen St. Philippe burada öldürülmüştür. Kilise kalıntısının altında Aziz Philippe’nin mezarının olduğuna inanılmaktadır.
St. Philippe Martyrion kilisesi Hierapolis antik kentinin kuzeyinde yüksekçe bir tepe üzerine inşa edilmiştir.

Hierapolis Nekropoller


Hierapolis kent merkezinin dışında yer alan mezarlıklar oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Kuzey ve Güney mezarlığı olmak üzere 2 bölümden oluşan mezarlıklar oldukça farklı bir mimariye sahiptirler. Her iki bölgede bulunan görkemli mezarların mimari yapıları itibari ile seçkin ailelere ait olduğu anlaşılmaktadır. Nekropol alanı içerisinde asit kaya oyuklarının içerisinde olan mezarların toplumun alt tabakasına ait olduğu tahmin edilmektedir.   
Helenistik dönemden Bizans dönemine kadar kullanılan Nekropol alanının güneyi antik çağda meydana gelen depremde büyük zarar görmüştür.

Anadolu Mezarlığı


Hierapolis Nekropol alanının kuzeyinde yer alan mezarlık alanına Selçuklular zamanında Müslümanlar, Hristiyanlar ve Yahudiler de gömülmüştür. Oldukça farklı şekillerde olan mezarların bulunduğu alanda 2 katlı olan mezarlar dikkati çekmektedir. 

Pamukkale Hierapolis Anfi Tiyatro

1800 yıllık Hierapolis Anfi tiyatrosunun yapımına M.S 1. yüzyılın ikinci yarısında başlamış 150 yıl gibi uzun bir süre içerisinde tamamlanmıştır.  Unesco Dünya Mirası listesinde olan Hierapolis Anfi Tiyatrosu yamaca yasl...

St. Philippe Martyrion Kilisesi (Pamukkale)


Hierapolis antik kentinin kuzeyinde yer alan kilise adını Hz. İsa’nın havarilerinden almış olup M.S 4. veya 5. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Hıristiyanlık dinini yaymak için bölgeye gelen St. P...

 

Bültenimize abone olmak ister misiniz?

Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..

Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz

İstanbul

İstanbul dünyanın en eski ve zengin bir tarihe sahip şehiri

Kapadokya

Kapadokya isminin en eski tarihi MÖ 6....

Antalya

Antalya tarihçesiBirçok devletin hakimiyeti altına girmiş olan Antalya’yı Bergama karalı Attalos’un kurduğu...

■Mersin alışveriş

Mersin’de tatil yapanların dönerken aldıkları ürünler arasında en çok hediyelik eşyalar ön plana çıkmaktadır. Satılan ürünler arasında...

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bunlar da ilginizi çekebilirÖNERİLER