Kapadokya Yeraltı Şehirleri

Volkanik yapısından dolayı kolayca oyularak şekil verilebilen taş kayalardan oluşan bölgede korunma hem de barınma amaçlı 150 ye yakın yeraltı şehri bulunmaktadır. Bunlardan 36 tanesi yeraltı şehri olarak değerlendirilmekte diğerleri ise 2 ile 5 kişilik aileleri barındırdığı için daha çok barınak olarak adlandırılmaktadırlar. Planlı bir şekilde inşa edilen yeraltı şehirleri yüzyıllar boyunca insanlara ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde yeni yeraltı şehirleri keşfedilmekte olup sırları hala çözülememiştir.

Daha çok saldırılara karşı koyabilmek ve savunma amaçlı yapılan yeraltı şehirlerinde dışardan açılması mümkün olmayan taştan kapılar, tuzaklarla dolu koridorlar, barınma için odalar, hayvanlar için ahırlar, kiliseler, mezarlıklar, havalandırma ve haberleşme sistemi bulunmaktadır.

Yeraltı şehirlerine girecek olan kişilerin bel ve boyun fıtığı rahatsızlıkları, panik atak, kalp rahatsızlığı, kapalı alan korkusu olanların, iniş inmede ve yokuş çıkmada zorlananların yeraltı şehirlerini gezerken zorlanabileceği hatırlatılmakta ve herhangi bir mesuliyet kabul edilmediği ziyaretçilere bildirilmektedir.

Kapadokya bölgesinde bulunan yeraltı şehirleri arasında Kaymaklı yeraltı şehri ve Derinkuyu yeraltı şehri en büyükleri olup Mazı, Gaziemir, Tatlarin, Özlüce, Özkonak yeraltı şehirleri bölgede bulunan diğer yeraltı şehirleri arasındadır.


Kaymaklı Yeraltı Şehri


Nevşehir’e 25 km mesafedeki Kaymaklı kasabasında bulunan yeraltı şehri MÖ 3 bin yılında Hititliler tarafından yerin 20 metre altına 8 katlı ve 5 bin kişiye ev sahipliği yapabilecek bir şekilde inşa edilmiştir. Kaymaklı yeraltı şehri Roma ve Bizans döneminde oyma yöntemi ile genişletilmiş olup bugün sadece 4 katı ziyarete açıktır.
Devasa yeraltı şehrinde koridorlarla birbirine bağlanmış odalar, salonlar, şarap depoları, mutfak ve erzak depoları, su kuyuları, su mahzenleri, havalandırma bacaları, hayvan barınakları, kilise ve dışarıdan gelecek bir tehlikeyi önlemek için giriş kapısını içeriden kapatacak şekilde tasarlanmış büyük sürgü taşları yer almaktadır. Küçük bir ücret karşılığında ziyaret edilen yeraltı şehrini müze kart sahipleri ücretsiz olarak ziyaret edebilmektedirler.
Nevşehir’e 20 km mesafede bulunan Kaymaklı yer altı şehrine özel araçlarla veya Nevşehir’den kalkan toplu taşıma araçları ile gitmek mümkündür.

Kaymaklı Yeraltı Şehri ziyaret saatleri:
15 Nisan 2 Ekim 08:00 ile 19:00 saatleri arasında
3 Ekim 14 Nisan 08:00 ile 17:00 saatleri arasında her gün ziyarete açıktır.

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<


Derinkuyu Yeraltı Şehri


Nevşehir-Niğde karayolu üzerinde Nevşehir’e 30 km uzaklıkta bulunan adını da buradan alan Derinkuyu ilçesindedir. Derinkuyu Yeraltı Şehri insanların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir şekilde sekiz katlı olarak inşa edilmiş olup ilk yerleşimin Asurlular döneminde olduğu tahmin edilmektedir. Derinkuyu yeraltı şehri diğer yeraltı şehirlerine göre daha çok dini amaçlar için kullanılmıştır. İlk Hristiyanların Romalıların zulmünden kaçarak giriş alanları kolayca fark edilemeyecek şekilde bu alanı inşa etmişler ve herhangi bir saldırıya karşı tünel giriş ve çıkışlarını büyük kaya silindirlerle kapatmışlardır. 
Yeraltı şehrinde vaftiz havuzu, günah çıkartma yeri, misyoner okulu, kiliseler, manastırlar, su kuyuları, barınma için odalar, erzak depoları, havalandırma bacaları, salonlar yemekhaneler, fırınlar, şarap imalathaneleri, tuvaletler, toplantı odaları ve diğer ihtiyaçlar için kayalara kazınmış odalar bulunmaktadır. Ayrıca bütün yerleşim alaları birbirine tünellerle bağlanmıştır.

Tarih olarak M.Ö 3000 yılına kadar giden Derinkuyu Yeraltı şehri Kapadokya’da bulunan 36 yeraltı şehrinden en büyüğü olup 1967 yılından bu yana turizme açıktır. Derinkuyu şehrine giriş ücretli olup müze kart sahiplerine ücretsizdir.
Özel aracı ile Derinkuyu yeraltı şehrine gelmek isteyenler için iki farklı istikamet bulunmaktadır bunlar;
*Nevşehir-Kaymaklı-Derinkuyu
*Göreme-Uçhisar-Çardak-Kaymaklı-Derinkuyu istikametidir.
Otobüslerle Derinkuyu yeraltı şehrine gelmek isteyenler için Nevşehir’den, Niğde’den ve Göreme’den otobüs bulunmaktadır.

Derinkuyu Yeraltı Şehri ziyaret günleri ve saatleri:
Dini bayramların birinci günü sadece saat 13:00’a kadar kapalı olan yeraltı şehrini ziyaretçiler
15 Nisan-2 Ekim 08:00 ile 19:00 saatleri arasında
3 Ekim-14 Nisan 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirler.

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<


Mazı Yeraltı Şehri


Kaymaklı yeraltı şehrinin 10 km doğusunda Ürgüp’e 18 km mesafede bulunan Mazı Yeraltı Şehri Roma ve Bizans dönemine ait çok sayıda kaya mezarına ev sahipliği yapmaktadır. Dört farklı girişi bulunan yeraltı şehrinde mezarlar, mutfak, şarap depoları, hayvan ahırları, koridorlarla birbirine bağlanan odalar, salonlar, kilise, dışarıdan girişleri önleyecek taştan sürgülü kapılar ve diğer bölümlere geçişi sağlayan gizli bacası dikkati çeken yapılar arasındadır. Tarih boyunca meydana gelen depremlerden ve sellerden dolayı birçok geçiş yolları kapanmış olan yeraltı şehrinin büyüklüğü ve derinliği bilinmemekte olup en az Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı şehirleri kadar büyük olduğu tahmin edilmektedir.
Antik adı Mataza olan Mazı yeraltı şehrine giriş ücretli olup müze kart sahiplerine ücretsiz olup isteyenler için ücretsiz rehberlik hizmeti de verilmektedir. Mazı Yeraltı Şehrine gitmek isteyenler için Kapadokya bölgesinde bulunan seyahat acentaları tur düzenlemekte olup, ayrıca Nevşehir, Ürgüp, Avanos’tan ve Göreme’den de otobüsler bulunmaktadır.
Mazı yeraltı şehri ziyaret saatleri;
15 Nisan – 2 Ekim
09:00 ile 19:00 saatleri arasında
3 Ekim ile 14 Nisan
08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edilmektedir. 

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<


Gaziemir Yeraltı Şehri

Nevşehir’e 55 km mesafede Gaziemir köyü içerinde bulunan yeraltı şehrine Hitit tarzı taş bindirme tekniği ile yapılmış bir geçitten geçilerek girilmektedir. 2006 yılında tesadüfen bulunan yeraltı şehri 2017 yılında turizme açılmıştır. Gaziemir yeraltı şehrini diğer yeraltı şehirlerinden ayıran özelliği ise bu yapının korunmak için değil daha çok barınma ve ticaret amaçlı yapılmış olmasıdır.

Gaziemir yeraltı şehrinde iki adet kilise, şarap yapma atölyesi, çok sayıda şarap küpleri, erzak depoları, yemek pişirmek için ocaklar, konaklama için odalar, hayvan barınakları koridor ve geçişler dikkat çeken yapılar arasındadır. Gaziemir yeraltı şehrinde ulaşım, havalandırma, aydınlatma ve gerekli olan savunma kusursuz bir şekilde planlanmış ve inşa edilmiştir.

Gaziemir yeraltı şehrine kendi aracı ile gitmek isteyenler Aksaray-Güzelyurt istikametinden Gaziemir Yeraltı Şehri tabelalarını takip etmeleri gerekmektedir. Otobüslerle Gaziemir Yeraltı Şehrine gitmek isteyenler için Aksaray otobüs terminalinden dolmuş bulunmaktadır.
Her gün ziyaret edilebilen yeraltı şehrine giriş ücretli olup Müze kart geçmemektedir.

Gaziemir yeraltı şehri ziyaret saatleri;
15 Nisan – 2 Ekim
09:00 ile 19:00 saatleri arasında
3 Ekim ile 14 Nisan
08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edilmektedir.

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<



Tatlarin Yeraltı şehri


Nevşehir’e 38 km, Aksaray’a 60 km Acıgöl’e 10 km uzaklıkta bulunan Tatlarin yeraltı şehri adını da aldığı Tatlarin kasabasında yer almaktadır. 1991 yılında ziyarete açılan yer altı şehrinin sadece iki katı gezilebilmektedir. Yeraltı şehrinde erzak depolarının çokluğundan dolayı buranın askeri amaçlı veya manastır olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Diğer yeraltı şehirlerinden farklı olarak burada yaşayan halkın tuvalet ve temizlik ihtiyaçlarını dışarıya çıkmadan giderme imkanlarının bulunmasıdır. 
Tatlarin yeraltı şehrine araçlarıyla Nevşehir istikametinden gelenler Nevşehir-Acıgöl-Tatlarin istikametini Aksaray istikametinden gelenler Aksaray-Acıgöl-Tatlarin istikametini kullanmaları gerekmektedir. Otobüslerle gelmek isteyenler için Aksaray ve Nevşehir otogarından otobüs bulunmaktadır.

Yeraltı şehri içerisinde ahırlar, erzak depoları, kiliseler, zindan, pasaj, ambar, tuvalet, havalandırma bacası, tuzaklanmış koridorlar ve koridorla birbirine bağlanan odalar görülebilmektedir. Tatlarin Yeraltı Şehrine giriş ücretsiz olup her gün gezilebilmektedir.  

Tatlarin yeraltı şehri ziyaret saatleri;
15 Nisan – 2 Ekim
09:00 ile 19:00 saatleri arasında
3 Ekim ile 14 Nisan
08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edilmektedir.

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<


Özlüce Yeraltı şehri


Özlüce Yeraltı Şehri Nevşehir-Derinkuyu karayolu üzerinde bulunan Kaymaklı kasabasının 6 km batısında bulunmaktadır. 15 metre uzunluğunda bir geçitten geçilerek girilen Özlüce yeraltı şehrinin daha çok savunma amaçlı inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Kat sistem yerine tek kat ve daha geniş bir alan olarak inşa edilen Özlüce yer altı şehrinde erzak depoları, oturma odaları, hücre tipi odalar, tuzaklanmış koridor ve odalar bulunmaktadır.
Özlüce Yeraltı Şehrine araçları ile gelmek isteyenler Nevşehir-Derinkuyu-Özlüce köyü tabelalarını takip ederek ulaşabilmektedirler. Otobüslerle Özlüce yeraltı şehrine gelmek isteyenler için Nevşehir’den Derinkuyu ve Özlüce köyüne giden otobüsler bulunmaktadır. 

>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<


Özkonak Yeraltı şehri


Avanos’a 14 km uzaklıkta bulunan Özkonak Yeraltı şehrinin Hititliler zamanında yapımına başlandığı tahmin edilmektedir. Özkonak Yeraltı Şehrinin diğer yeraltı şehirlerine göre farklı katlar arasında haberleşme sistemi olmasının yanında giriş kapısından sonra savunma amaçlı açılan deliklerdir. Bu deliklerden düşmanların üzerine kızgın yağ dökülerek saldırının önlendiği tahmin edilmektedir.

Dört kattan oluşan Özkonak Yeraltı Şehrinde; Kaymaklı ve Derinkuyu Yeraltı şehirlerinde olduğu gibi havalandırma  bacası, şırahane, su kuyusu, birbirine tünellerle bağlanan galeriler, giriş kapılarını kapatıldığı düşünülen tonlarca ağırlığında taşlar bulunmaktadır.

Özkonak Yeraltı Şehrine araçları ile gitme isteyenler Nevşehir-Avanos-Özkonak istikametinden gidebildikleri gibi otobüslerle gelmek isteyenler için ise Nevşehir’den ve Avanos’tan otobüsler bulunmaktadır. Küçük bir ücret karşılığında ziyaret edilebilen müzede aynı zamanda müze kart da geçerlidir.

15 Nisan – 2 Ekim
09:00 ile 19:00 saatleri arasında
3 Ekim ile 14 Nisan
08:00 ile 17:00 saatleri arasında her gün ziyaret edilmektedir.


>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<

Bültenimize abone olmak ister misiniz?

Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..

Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz

Önceki İçerikIhlara Vadisi
Sonraki İçerikKapadokya’da Hayat

İstanbul

İstanbul dünyanın en eski ve zengin bir tarihe sahip şehiri

Kapadokya

Kapadokya isminin en eski tarihi MÖ 6....

Antalya

Antalya tarihçesiBirçok devletin hakimiyeti altına girmiş olan Antalya’yı Bergama karalı Attalos’un kurduğu...

■Mersin alışveriş

Mersin’de tatil yapanların dönerken aldıkları ürünler arasında en çok hediyelik eşyalar ön plana çıkmaktadır. Satılan ürünler arasında...

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bunlar da ilginizi çekebilirÖNERİLER