İlk yerleşim yılının M.Ö 3000 bin ile 1200 yılları arasında olduğu tahmin edilen Truva antik kenti Eğe denizi ile Marmara denizinin birleştiği noktada yer almaktadır. Üst üste 9 adet yerleşim yerinden meydana gelen Truva, yüksekliği beş metreyi bulan sur duvarlarıyla sağlam bir Tunç Çağı yerleşim yeri olduğu görülmektedir. Antik çağda denize yakın bir konumda kurulan Truva antik kenti bugün 6 km denizden içerde kalmıştır.
Antik kentte bulunan ve M.Ö 1200 yıllarında yazıldığı tahmin edilen mühür üzerindeki yazı Çanakkale bölgesindeki ilkyazı olduğu bilinmektedir. Homeros’un yazdığı tahmin edilen İlayada destanında Truva savaşının meydana geldiği yer olarak da bilinmektedir. Truva, bulunduğu coğrafi konum itibariyle burada hüküm sürmüş uygarlıkların diğer uygarlıklarla kültürel ve ekonomik alanlarda bağlantılar kurulmasında önemli rol oynamıştır. Antik kazıların devam ettiği Truva antik kenti 5 Haziran 1988 yılında UNESCO listesine girerek dünya çapında bilinen kentler arasına girmiştir.
Çanakkale’ye 30 km uzaklıkta Tevfikiye köyünde bulunan Truva antik kentine gitmek isteyenler için Çanakkale merkezden otobüs ve minibüs bulunmakta olup özel araçları ile gitmek isteyenler Çanakkale-Ezine karayolu üzerinden ulaşabilirler.
Antik kentten geriye sadece kalıntılar kalmıştır. Ücretli olarak gezilebilen antik kenti müze kart sahipleri ücretsiz olarak gezebilmektedir.
Ziyaret saatleri:
Nisan – Ekim aylarında 08:00 ile 20:00 saatleri arasında.
Kasım-Mart aylarında 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
Truva Müzesi:
2013 yılında yapımına başlanan müze 10 Ekim 2018 yılında açılmıştır. UNESCO dünya mirası listesinde
olan Truva antik kenti anısı için yapılan müze içerisinde çok etkileyici rölyefler görenleri
büyülemektedir. Rölyeflerde antik kentin ilk yerleşim yılından Truva savaşına kadar birçok dönem
işlenmiştir.
Bültenimize abone olmak ister misiniz?
Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..
Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz