Tarih içinde dini merkez olarak kullanılan Ürgüp bir dönem piskoposluk merkezi olarak kullanılmıştır. Tarih içinde önemini koruyan Ürgüp, Selçuklular döneminde Konya ve Niğde’ye açılan bir kapı Osmanlı döneminde ise kadılık merkezi olmuştur.
Ürgüp de görülecek yerler arasında Üç güzeller peri bacaları, Temenni tepesi, Kapadokya Sanat ve Tarih müzesi, Sobesos Antik şehri, Pembe vadi, Kızılçukur vadisi, Üzengi vadisi, Pancarlık kilisesi, Rum hamamı, Ala kilise, Kepez kilisesi, Damsa çayı bulunmaktadır. Nevşehir’e 20 km, Kayseri’ye 67 km uzaklıkta bulunan Ürgüp’e gitmek isteyenler için Nevşehir’den ve Kayseri’den otobüs bulunmaktadır.
Üç Güzeller Peribacaları
Dünya çapında bilinen ve Kapadokya’nın simgesi durumundaki üç güzeller peribacaları iki büyük bir de küçük peri bacasından oluşmaktadır. Kapadokya da tur düzenleyen acenteler ziyaretçilerin bol bol resim çekmesi için bu noktada mola verip bu güzelliği göstermektedirler. Dünya mirası listesinde olan Kapadokya’da en çok resim çekilen noktalar arasında yer alan Üç Güzeller peribacaları Kapadokya’nın tanınmasında da önemli bir rol oynamaktadır.
Üç Güzeller peri bacaları Nevşehir-Ürgüp karayolu üzerinde olup Ürgüp merkeze 5 dakika mesafededir. Ürgüp’e gitmek isteyenler için Türkiye’nin her yerinden Ürgüp’e otobüs bulunmaktadır.
Temenni tepesi
Ürgüp’ün en yüksek tepesi olan Temenni tepesi şehrin her yerinden görülebilmektedir. Ürgüp’ün tam merkezinde yer alan tepe 80 metre yüksekliğindedir. Osmanlı döneminden kalma iki önemli mezarın bulunduğu tepenin ortasında bulunan kümbet daha önceleri Ürgüp Tahsin Ağa halk kütüphanesi olarak kullanılmıştır.
Ürgüp’ün tamamını ve Erciyes dağını bu noktadan görmek mümkündür. Tepede bulunan türbeye insanların dilek dileyerek bez bağlaması sebebiyle adı Temenni tepesi olarak kalmıştır.
Temenni tepesine çıkanları muhteşem bir Ürgüp manzarası beklemektedir. Tepede oturup dinlemek bir şeyler içmek için bir kafeteryanın yanı sıra Ürgüp tarihini konu alan bir fotoğraf sergisi de bulunmaktadır.
Ürgüp Müzesi
Ürgüp müzesinde sergilenen eserler ilk olarak temenni tepesindeki kubbeli yapıda 1965 yılından itibaren toplanmaya başlanmış daha sonra 1971 yılında hizmete giren müzede sergilenmeye başlanmıştır.
Sergilenen eserler arasında Mamut dişi fosili, Deniz mahsulleri fosilleri, Eski tunç çağı, roma ve Bizans dönemlerine ait pişmiş topraktan yapılan el yapımı seramikler, metal, cam eserler, çeşitli dönemlere ait altın, gümüş, bronz sikke ve madalyalar ayrıca yakın döneme ait bölge kültürünü yansıtan eserler sergilenmektedir.
Ürgüp devlet Hastanesinin arkasında yer alan müzeye giriş ücretsizdir. Müze yaz aylarında 09:00 ile 19:00 kış aylarında ise 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Kapadokya Sanat ve Tarih (Bebek) müzesi
150 yıllık bir konağın restore edilerek müzeye çevrilmesiyle bugünkü görünümüne kavuşan müze mimari özelliği ile Kapadokya’nın tarihi ve kültürünü yansıtmaktadır. Müze içerisinde dünyanın farklı ülkelerinden toplanmış ve Kapadokya’da yapılmış el yapımı 3000’den fazla bez bebek, bebeklerin kostümleri bebeklerin tarihi anlatımları ile birlikte sergilenmektedir.
Türkiye’nin ilk el yapımı bebek müzesi olan müzeyi gezenler sadece Türk tarihi değil aynı zamanda dünya tarihi hakkında bilgi de edinmektedirler. Her yıl yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen müzeye küçük bir ücret karşılığında girilmektedir. Ürgüp’e 10 km uzaklıkta Mustafa Paşa’da yer alan müzeye gitmek isteyenler özel araçları veya Ürgüp’ten kalkan dolmuşlarla gidebilirler.
Müze pazartesi günleri hariç her gün saat 10:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Adres: Yukarı Mahallesi / Gazi Sokak No:6
Tel: 0384 353 52 21
Bültenimize abone olmak ister misiniz?
Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..
Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz