Türkiye’nin en çok turist çeken tatil yerleri arasında yer alan Alanya Akdeniz sahil şeridinde yer almaktadır. Antalya’ya 135 km uzaklıkta olan Alanya’da yaşamın MÖ dördüncü yüzyılda başladığı tahmin edilmektedir. Sanayi alanları olmadığı gibi kentin ekonomisi turizm ve tarıma dayanmaktadır. Türkiye’nin muz ve narenciye üretiminde Mersin ile birlikte önemli bir yere sahip olan Alanya tarihi eserleri, antik kentleri, müthiş doğası, tertemiz plajları ve ulaşım kolaylığı ile yerli ve yabancı turistler tarafından tatil yeri olarak en çok tercih edilen bölgeler arasında yer almaktadır.
Farklı dönemlerde Korakesium’dur, Kalanoros ismi ile anılan kent 13. Yüzyılda Anadolu Selçuklu Hükümdarlarından 1. Alaaddin Keykubat’ın (1200-1237) kaleyi alması ile şehrin ismini Alaiye olarak değiştirmiştir. 1935 yılında Kenti ziyaret eden Atatürk ise Alanya adını vermiştir.
Alanya, tarihteki en parlak dönemini Selçuklular zamanında yaşamıştır. 1221 yılında Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat kenti kışlık merkez haline getirerek yeniden imar etmiş ve Alanya, Selçuklu donanmasının bir üssü haline gelmiştir. Bu dönemde surlar yenilenmiş, Kızılkule ve Tersane inşa edilmiştir. Fatih Sultan Mehmet zamanında, 1471 yılında Osmanlı Devleti sınırları içerisine dâhil olan Alanya, 13. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar Mısır, Suriye ve Kıbrıs ile deniz ticareti yapan önemli bir liman kenti olmuştur.
Alanya’ya uzaklıklar:
Adana Alanya 433 km
Ankara Alanya 552 km
Antalya 135 km
Antalya havaalanı Alanya 125 km
Avsallar Alanya 30 km
Belek Alanya 105 km
Gazipaşa Alanya 42 km
İstanbul Alanya 836 km
İzmir Alanya 597 km
Side Alanya 65 km
Alanya’ya nasıl gidilir?
Kara yolu ile ulaşım:
Yerli ve yabancı turistlerin tatil gözdesi olan Alanya’ya kara yolu ile ulaşım oldukça kolay olup Özellikle yaz aylarında artan otobüs seferleri ile Türkiye’nin her yerinden ulaşım oldukça kolay bir şekilde sağlanmaktadır.
Hava yolu ile ulaşım:
Alanya’ya havayolu ile ulaşım Antalya havaalanı ve Gazipaşa havaalanı olmak üzere iki farklı havaalanı üzerinden sağlanmaktadır. Antalya havaalanına kullananlar otobüslerle veya servislerle yaklaşık iki saatlik yolculuktan sonra Alanya’ya ulaşmaktadırlar. Alanya’ya 42 km uzaklıkta olan Gazipaşa Havaalanına gelenler yaklaşık olarak 35 dakikalık bir araba yolculuğundan sonra Alanya’ya ulaşmaktadırlar.
Deniz yolu ile Alanya’ya ulaşım:
Yılda 100 ile 120 adet arasında yolcu gemisi ile beraber 80 ile 85 bin arasında yabancı turist ziyaret etmektedir. Alanya’ya Türkiye limanlarından direk gemi seferi düzenlenmemekte olup özel yat ve tekneleri ile gelmek isteyenler için şehir merkezinin 7 km batısında yat limanı hizmet vermektedir. Yaz aylarında Alanya ile Kıbrıs(Girne) arasında günübirlik feribot seferleri yapılmaktadır. Alanya-Girne arasındaki feribotlar Alanya’dan saat 12’de, Girne’den Alanya’ya gelen feribotlar ise Girne’den yine saat 12 de hareket etmektedir.
Alanya içi ulaşım
Alanya içi ulaşım halk otobüsleri, dolmuşlar veya ticari taksilerle sağlanmaktadır. Her on beş dakikada bir geçen Halk Otobüslerinde kent kart, otobüs kartı veya kredi kartı kullanılmaktadır. İsteğe bağlı olarak 3 veya 6 kullanımlık kart da satın alma imkanı bulunmaktadır. Halk otobüsleri ile Alanya’nın plajlarına, Alanya kalesine ve birçok noktaya ulaşım kolaylıkla sağlanabilmektedir.
Alanya’nın çevresinde bulunan köy veya kasabalara ulaşım otobüslerle sağlanmakta olup Konaklı, Payallar, Avsallar, Türkler, İnce kum, Okurcalar’a gitmek isteyenler için batı garajından otobüs seferleri düzenlenmektedir. Cikcilli, Oba, Çıplaklı, Tosmur, Kestel, Mahmutlar, Kargıcak, Demirtaş’a gitmek isteyenler içinse doğu garajından otobüs seferleri düzenlenmektedir.
Alanya İklim
Akdeniz ikliminin görüldüğü Alanya’da yaz ayları sıcak ve kurak kış ayları ılık ve yağışlı geçmektedir. Soğuk ülkelerden Alanya’yı ziyarete gelen misafirlerin hoşuna giden bir havası olsa da yaz aylarındaki sıcaklıklar Temmuz ve Ağustos aylarında normalin üstüne çıkabilmektedir. Deniz suyu sıcaklığının normal değerlerin üstünde olması ve güneşlenme süresinin uzun olması sebebiyle Alanya’da kışın bile güneşlenip denize girilebilmektedir.
Aylara göre hava durumu
Aylar Gündüz Gece
Ocak 15 C° 06 C°
Şubat 15 C° 07 C°
Mart 18 C° 08 C°
Nisan 21 C° 11 C°
Mayıs 25 C° 15 C°
Haziran 33 C° 20 C°
Temmuz 36 C° 25 C°
Ağustos 33 C° 18 C°
Eylül 33 C° 18 C°
Ekim 27 C° 15 C°
Kasım 21 C° 11 C°
Aralık 21 C° 08 C°
Alanya Konaklama:
Alanya’da bulunan otellere her geçen gün bir yenisi eklenmekte ve bu oteller yüksek kalitede hizmet vermektedirler. Alanya şehir merkezinin yanı sıra şehir dışında da her bütçeye uygun farklı konaklama seçenekleri bulunmaktadır. Özellikle okulların kapalı olduğu dönemde Alanya’daki tesis doluluk oranları yüzde yüzü bulabileceğinden tatilcilerin erken rezervasyon yaptırmaları önerilmektedir.
Alanya’da ne yenir?
Alanya yöresel yemekleri bakımından zengin bir mutfağa sahip olmasının yanında turizmin de etkisiyle dünya mutfaklarından farklı lezzetleri Alanya’da bulmak oldukça kolaydır. Alanya yöresine ait tadına bakılması önerilen lezzetler arasında odun ateşinde pişirilen Hülüklü Çorba (Düğün Çorbası), Yarpuzlu Akdarı Çorbası, Döğme Aşı, labada Sarması, Şepit, Laba, Bumbar, Göleviz, Taze Ülübü Yemeği, Taze Bakla Yemeği, Mantar, Turunç Reçeli, Kırtakı ve Öksüz Helvası bulunmaktadır.
Alanya Seyir Terası
Alanya’yı kuşbakışı ve daha geniş bir açıdan görmek isteyenlerin uğrak noktalarından bir tanesi de Alanya Seyir terasıdır. Alanya belediyesinin düzenleyip hizmete sunduğu bu alanın denizden yüksekliği yaklaşık olarak 650 metre olup bu alan içerisinde piknik yapmak için oturma alanları ve masaların yanı sıra park alanı içerisinde büfe ve çay bahçeleri de bulunmaktadır. Toros dağlarının eteklerinde yer alan terastan muhteşem bir Alanya manzarası görülebildiği gibi sıcak yaz akşamlarında serinlemek için en uygun yerlerin başında gelen Seyir Terasında, piknik yapmaya elverişli alanlar da bulunmaktadır.
Alanya şehir merkezine 4 km uzaklıkta olan Seyir terasına Alanya – Mersin karayolundan tabelaları takip edilerek ulaşılmaktadır. Özel aracı olmayanlar için halk otobüsünü seferleri bulunmaktadır. Seyir terasından görülebilecek noktalar arasında Alanya yarımadası, Alanya kalesi, Kızıl kule, Tersane, Alanya’nın doğusundaki plajlar, Damlataş ve Kleopatra plajı ayrıca Alanya şehir merkezini rahatlıkla görülebilmektedir. Özellikle Alanya’nın gece manzarasının bu noktadan görülmesi tavsiye edilmektedir.
Alanya Güneş batışı izleme noktaları
Alanya’da güneş batışını izlemek için farklı noktalar bulunmakta olup bu noktaların çoğuna yürüyerek ulaşılmaktadır. Güneş batışını şehir merkezine yakın olan Kleopatra plajından ve Ulaş plajından izlemek mümkün olduğu gibi şehrin yüksek tepelerinden de eşsiz güneş batışı güzelliğini izlemek mümkündür.
Şehrin doğusundaki plajlardan Alanya kalesinin arkasından batan güneşin gökyüzünde oluşturduğu kızıl rengi, ışıklandırılmış olan Alanya kalesinin güzelliğini aynı anda izlemek mümkündür.
Alanya Hamam ve Masaj
Dünyaca ün yapmış Türk hamamı Türkler için bir kültür olmuş olup bu yüzden Türkiye’nin her şehirde mutlaka bir hamam bulunmaktadır. Türk hamamını insanlar dinlenmek, rahatlamak, temizlenmek ve vücutta bulunan toksinleri terleme yoluyla atmak için kullanmaktadırlar.
Hamamda verilen hizmetler arasında sauna, buhar odası, göbek taşı, masaj, keseleme ve köpük masajı bulunmakta olup hamam içerisinde soyunma odaları ve misafir eşyaları için özel saklama dolapları ücretsiz olarak verilmektedir. Bazı hamamlar müşterilerini otellerinden alıp tekrar otellerine ücretsiz olarak bırakmaktadır.
>>> HATA: Bu içeriği görmesi için Yöneticiniz (Admin) ile görüşün <<<Alanya Kültür Sanat
Alanya da düzenlenen kültür ve sanat etkinlikleri özellikle yaz aylarında oldukça fazla olup Kültür sanat faaliyeti kapsamında yaz sezonu boyunca birçok festival düzenlenmektedir.
Alanya limanında veya Kızıl kule de gün içerisinde birçok farklı kültür ve sanat etkinliğine rastlamak mümkün olduğu gibi Kızıl kuleyi ziyarete gidenler kendilerini kule içerisinde sergilenen bir resim sergisinde bulabilmekte veya iskele meydanında dolaşırken uluslararası bir orkestranın klasik müzik dinletisini dinleyip, yöresel veya ulusal folk dans ekiplerinin gösterisini izleyebilmektedirler.
Düzenlenen kültür sanat etkinlikleri sokaklara asılan afişlerle ve Alanya belediyesinin internet sitesinden halka duyurulmaktadır.
Alanya Gazipaşa Hava limanı
2009 yılında hizmete giren Alanya- Gazipaşa Havalimanı, şehir merkezine 45 km uzaklıkta olup yurtiçi ve yurtdışı uçuşlara açıktır. Gazipaşa havaalanı Alanya şehir merkezine yakınlığı itibariyle ziyaretçilerin konaklayacakları otellerine kısa sürede ulaşmalarına da imkân sağlamaktadır.
Havaalanında farklı bankaların para çekme makinalarının yanı sıra araç kiralama ofisi, restoran, kafe, duty free mağazası da bulunmaktadır. Havaalanından Alanya şehir merkezine HAVAŞ servisleri veya taksilerle sağlanmakta olup yine Alanya’dan havaalanına ulaşım aynı yolla sağlanmaktadır.
Alanya Önemli Telefonlar:
Ambulans 112
Belediye zabıta 4448207
Bilinmeyen numaralar 11880
Elektrik arıza 186
Jandarma imdat 156
Polis imdat 155
Sağlık danışma 184
Sahil güvenlik 158
Su arıza 185
Telefon arıza 121
Turist danışma 0242 511 94 00 /0800 511 40 01/ 0242 513 54 36
Yangın ihbar 110
Alanya’dan yapmadan Dönmeyin:
Alanya’ya geldiğinizde Alanya Kalesi’ni gezmeden,Dim Mağarası’nı görmeden, Damlataş mağarasını gezmeden, Müzeleri gezmeden, Rafting yapmadan, Kleopatra plajında yüzmeden, Tekne turuna katılmadan Dim Çayı Vadisi’ni gezip alabalık yemeden ve Sapadere Kanyonu’nda doğa turu yapmadan dönmeyin.
Bültenimize abone olmak ister misiniz?
Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..
Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz