Fethiye


Tarih boyunca birkaç farklı adla anılan Fethiye Antik çağda adı Telmossos, Osmanlı döneminde ise Meğri adıyla anılırken bugünkü adını 1934’te Şehit Pilot Fethi Beyden almıştır. Kentin kuruluşuna dair net bir bilgi bulunmasa da bulunan tarihi eserlerden ve arkeolojik kazılardan kentin geçmişinin MÖ 5. yüzyıla dayandığı anlaşılmaktadır. 

Dünyaca ünlü koylara, plajlara, kumsallara, adalara, antik kentlere, Likya’ya özgü kaya mezarlarıyla, lahitleri, kalesi, tiyatrosu ve görülmesi gereken doğa harikası noktalara sahip olan Fethiye her geçen yıl popülaritesini artırarak yerli ve yabancı turist akınına uğramaktadır. Tatil planı için muhteşem olanaklar sunan Fethiye ayrıca su sporları ve ekstrem sporları içinde çok farklı seçenekler sunmaktadır.  

Fethiye iklim


Yazları sıcak ve kurak geçen Fethiye’de kışları da ılık ve yağışlı geçmektedir. Yıllık ortalama sıcaklık 17 derece yaz aylarında ortalama sıcaklık 30 derece olan Fethiye’de deniz suyu sıcaklıkları yaz aylarında 28 dereceye kadar çıkarken Fethiye’de en sıcak hava Temmuz ve Ağustos ayları içerisinde görülmektedir. Kış aylarında Fethiye’de hava sıcaklığı ortalama 10 derece olarak görülmektedir.   

Fethiye uzaklıklar


Antalya havaalan-Fethiye 204  km
Alanya-Fethiye 332  km
Dalaman havaalan- Fethiye 45 km
Bodrum-Fethiye 230km
Marmaris-Fethiye 126km
Kemer -Fethiye 241km

Fethiye’ye nasıl gidilir?
Turistik bir tatil bölgesi olduğundan dolayı Fethiye’ye hava yoluyla ve karayoluyla ulaşmak oldukça kolaydır.

Karayolu ile Fethiye’ye gelmek isteyenler için Türkiye’nin her noktasından otobüs firmaları Fethiye’ye seferler düzenlemektedir. Antalya otobüs terminalinden direk Fethiye’ye sahilden veya yayla yolu üzerinden otobüs seferleri bulunmaktadır. Antalya sahil yolunu kullanarak Fethiye’ye gelenleri uzun ama muhteşem manzaralı bir yol beklemektedir.

Havayolu ile Fethiye’ye gelmek isteyenler için en yakın havaalanı Dalaman havaalanı olup havaalanından Fethiye’ye servisler veya taksiler bulunmaktadır. Dalaman havaalanından Fethiye’ye ulaşım yaklaşık olarak 45 dakika sürmektedir.
Antalya havaalanı da diğer seçenekler arasında olup Antalya havaalanından Fethiye’ye yolculuk yaklaşık olarak 3,5 saat sürmektedir.
Fethiye’ye tatile gelmek isteyenlerin yaz aylarında otel, uçak ve otobüs biletlerini önceden ayırtmaları önerilmektedir.    
   


Fethiye içi ulaşım


Fethiye merkezde konaklayanlar kısa yürüyüşlerle Fethiye çevresinde bulunan tarihi yerlere, çarşılara, limana, yürüyüş parklarına, bazı plajlara kolaylıkla gidebilmektedirler. Yürümek istemeyenler için Fethiye içinde dolmuşlar ve belediye otobüsleri hizmet vermektedir. Sabah 06:30 da seferlerine başlayıp akşam 20:00’ye kadar hizmet veren dolmuşlar ve belediye otobüsleri güzergahları arasında Taşyaka, Çatalarık, Patlangıç, Karagedik ve Zincirli Kavak bulunmaktadır.

Fethiye’ye uzak noktalarda bulunan plajlara ve birçok turistik noktaya da yine Fethiye’den hareket eden dolmuşlar aracılığıyla gitmek oldukça kolaydır. İtfaiye istasyonunun arkasında bulunan dolmuş durağından Fethiye’nin çevresinde bulunan bütün noktalara dolmuş bulmak mümkün olup sadece Ölüdeniz dolmuşları farklı noktadan hareket etmektedir.
Yaz sezonu boyunca deniz otobüsleri ile Fethiye marinadan Çalışa ve Şövalye adasına seferler düzenlenmektedir.


Fethiye’ye ne zaman gidilir?
Turistik bölge oluşundan dolayı yılın her günü hareketli geçse de Nisan-Mayıs-Ekim ayları Fethiye’de sakin geçen aylar arasında gösterilebilir. Haziran ayının sonlarına doğru hareketlenmeye başlanan Fethiye özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında oldukça hareketlenmektedir. Sakin ve bir tatil yapmak isteyenler için Mayıs ve Ekim ayları en güzel aylar olarak değerlendirilmektedir.  

Fethiye konaklama
Fethiye’de konaklamak isteyenler için her bütçeye uygun çok farklı seçenekler bulunmaktadır. Bu seçenekler arasında beş yıldızlı her şey dahil oteller, tatil köyleri, butik oteller, apart oteller, kiralık daire ve villalar, ağaç evler, moteller ve pansiyonlar bulunmaktadır. Fethiye şehir merkezinde konaklamak isteyenler için otellerin çoğunluğu Fethiye limanı çevresinde ve Paspatur bölgesinde toplanmıştır.
Fethiye dışında konaklamak isteyeler için Ovacık, Hisarönü, Ölüdeniz, Kayaköy ve Çalış’da farklı konseptteki otellerin yanı sıra kiralık daire ve villalar da konaklamak isteyenler için hizmet vermektedir. Yaz aylarında tatile gelecek olanların gelmeden önce otel rezervasyonu yaptırmaları önerilmektedir.   



Fethiye’de ne yenir?


Deniz kıyısında olduğundan dolayı Fethiye’de deniz mahsulleri ön plana çıkmaktadır. Taze balıkların satıldığı ve pişirilip servis edildiği Fethiye balık hali balık severlerin uğrak noktaları arasında yer almaktadır. Balık sevmeyip et yemek isteyenler Fethiye yaylalarında yetişen keçi, koyun ve dana etinin tadına Paspatur çarşısında bulunan restoranlarda bakabilirler.

Fethiye’ye özgü yemekler arasında etli ve tavuk suyundan yapılan Arapaşı yemeği ve iyice öğütülerek dövülen buğday ve etin sakız kıvamına gelerek yapılmasından oluşan Keşkek bulunmaktadır.
Turizm bölgesi olduğundan dolayı Fethiye merkezde ve çevresindeki tatil beldelerinde dünya mutfaklarından yemekler de servis edilmektedir.  


Fethiye önemli telefon numaraları:
İtfaiye   110
Polis      155
Jandarma 156
Ambulans  112
Belediye başkanlığı  0252 614 10 20
Fethiye müzesi  0252 614 11 50
Turizm danışma bürosu 0 252 614 15 27

Fethiye Gece Hayatı ve Festivaller

Yıl boyunca hareketliliğinde eksilme olmayan Fethiye ve çevresinde farklı aylar içerisinde farklı konsepte festivaller düzenlenmektedir....

Fethiye Gezilecek Yerler

Tarih, doğa ve denizle iç içe olan Fethiye’de gezilmesi veya görülmesi tavsiye edilen o kadar çok nokta var ki bütün bunları görebilmek için en az bir hafta zaman ayırmak gerekse de turlara katılan tatilciler için bu süre biraz daha uzayabilmektedir....

Fethiye ’de Yapılabilecek Aktiviteler ve Turlar

Günlük olarak düzenlenen Fethiye Turları ile her gün bir aktivite yapabilirsiniz...

Fethiye Antik Şehirler, Tarihi Yerler ve Müzeler

Dünyanın geçmiş medeniyetlerinin yaşayıp haala günümüze kadar gelen antik yerleri görmeden gitmeyin...

Fethiye Plajları, Koyları ve Adaları

Tertemiz plajları, koyları ve adalarında çok güzel bir tatil...

Bültenimize abone olmak ister misiniz?

Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..

Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz

Önceki İçerikBelekte Hayat
Sonraki İçerikFethiye Gece Hayatı ve Festivaller

İstanbul

İstanbul dünyanın en eski ve zengin bir tarihe sahip şehiri

Kapadokya

Kapadokya isminin en eski tarihi MÖ 6....

Antalya

Antalya tarihçesiBirçok devletin hakimiyeti altına girmiş olan Antalya’yı Bergama karalı Attalos’un kurduğu...

■Mersin alışveriş

Mersin’de tatil yapanların dönerken aldıkları ürünler arasında en çok hediyelik eşyalar ön plana çıkmaktadır. Satılan ürünler arasında...

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bunlar da ilginizi çekebilirÖNERİLER