İlk yerleşim tarihi MÖ 650’li yıllara dayanan Bodrum antik çağda Halikarnassos, Petrus, Potrum olarak adlandırılmıştır. Türkiye’nin en önemli tatil beldelerinden biri olan Bodrum her yaz binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Yılın neredeyse 7 ayı yaz olan Bodrum’un nüfusu 165 iken yaz aylarında Bodrum’u ziyaret eden kişi sayısı 1,5 milyona yaklaşmaktadır. Bodrum sadece tatil ve eğlence hayatıyla değil tarihi ve kültürel özellikleriyle de ön plana çıkmaktadır.Bodrum’da yaz ayları oldukça sıcak geçmekte olup Temmuz-Ağustos ayları içinde sıcaklık 40 derecenin üstüne çıkmaktadır. Kış aylarında ise hava sıcaklığı 10 ile 15 derece arasında değişirken en düşük hava sıcaklığı Şubat-Mart ayları içinde görülmektedir.
Bodrum uzaklıklar:
Ankara -Bodrum : 710 km
Dalaman-Bodrum : 230 km
Dalaman Hava limanı-Bodrum : 240 km
Fethiye-Bodrum : 230 km
İstanbul-Bodrum : 705 km
İzmir-Bodrum : 242 km
Kuşadası-Bodrum : 155 km
Marmaris-Bodrum : 166 km
Muğla-Bodrum : 110 km
Milas Hava limanı-Bodrum : 36 km
Antalya-Bodrum : 424 km
Bodrum’a nasıl gidilir:
Havayolu ile Bodrum’a ulaşım:
Bodrum’a havayolu ile ulaşım Milas-Bodrum Havalimanı üzerinden sağlanmaktadır. Bodrum’a uzaklığı 32 km olan Havalimanından Bodrum’a ulaşım taksi, araç kiralama veya havalimanı servisleri ile yapılırken Hava limanı-Bodrum arası yolculuk yaklaşık 30 dakika sürmektedir. *Karayolu ile Bodrum’a ulaşım:
Türkiye’nin her noktasında direk olarak Bodrum’a otobüs seferleri düzenlenmektedir. Özel araçları ile Bodrum’a gelmek isteyenler Aydın-Yatağan-Milas-Bodrum veya Muğla-Yatağan-Milas-Bodrum istikametini kullanmaları gerekmektedir.
Yaz sezonunda araçları ile Bodrum’a gelenlerin aşırı derece yoğun bir trafikle karşılaşabileceklerini unutmamaları önerilmektedir.
Bodrum’a ne zaman gidilir:
Dünyanın her yerinden ziyaretçi akınına uğrayan Bodrum’a özellikle Temmuz-Ağustos ayları içerisinde yoğunluk ve sıcak bir hava hakimdir. Daha çok gençlerin tercih ettiği bir tatil merkezi olan Bodrum’da gece eğlencesi, festivaller, konserler ve yarışmalar yaz boyunca sürmektedir.
Biraz daha sakin bir tatil geçirmek isteyenler için Nisan-Mayıs ayları tavsiye edilirken sıcak havalarda tatil yapmaktan hoşlanmayanlar için Eylül-Ekim aylarında Bodrum’a gitmeleri konaklama için önceden rezervasyon yaptırmaları önerilmektedir. Bodrum merkezde konaklamak istemeyenler için Akbük, Akyarlar, Bitez, Gümbet, Gümüşlük, Güvercinlik, Torba, Yalıkavak, Türkbükü, Gündoğan, Yalıçiftlik, Turgutreis ve Ortakent bulunmaktadır.
Bodrum şehir içi ulaşım:
Bodrum içinde ulaşım merkezde bulunan otogardan her 15 dakikada bir hareket eden minibüslerle sağlanmaktadır. Ayrıca Bodrum çevresinde bulunan Bitez, Mazı, Yalıkavak, Türkbükü, Yalıçiftlik, Gümüşlük, Gümbet, Turgutreis, Gündoğan, Ortakent, Torba ve Akyarlar tatil beldelerine ulaşım Bodrum otogarından minibüslerle sağlanmaktadır. Bodrum çevresini gezmek isteyenlerin zaman kaybını önlemesi bakımından özel araçlarıyla veya araç kiralayarak gezmeleri önerilmektedir. Özel araçları ile Bodrum içinde gezmek isteyenlerin aşırı yoğunluğu ve otopark sorununu göz önünde bulundurmaları önerilmektedir.
Bodrum’da ne yenir?
Turistik bir bölge olduğu için dünya mutfaklarından her türlü lezzeti Bodrum’da bulmak oldukça kolaydır. Mandalina bahçeleri arasında bulunan restoranlar Türk ve dünya mutfaklarından farklı yemeklerin yanı sıra Bodrum’a ait yöresel yemekleri de menülerinde bulundurmaktadırlar. Bodrum’u ziyaret edenlerin Bodrum’a özgü lezzet olan Kabak çiçeği dolması, Keşkek, Turp otu salatası, Hardal otu salatası, Kabak çiçeği kızartması ve Çökertme kebabının tadına bakmaları önerilmektedir.
Bodrum konaklama:
Oldukça geniş bir bölgeye yayılan Bodrum’da konaklamak isteyenler için her bütçeye hitap eden konaklama seçenekleri bulunmaktadır. Yoğun talepten dolayı Bodrum’da otel fiyatları standartların biraz üzerinde olurken konaklama seçenekleri arasında her şey dahil oteller, büyük aileler için apart oteller, oda kahvaltı çalışan oteller, kiralık daire veya villalar, mandalina bahçeleri arasında butik oteller ve pansiyonlar yer almaktadır. Yaz aylarında konaklamak isteyenlerin en az üç ay önceden rezervasyon yaptırmaları önerilmektedir.
Bodrum alışveriş:
Yerli ve yabancı turistlerin alışveriş için sıkça ziyaret ettikleri noktalar arasında Bodrumun en kalabalık noktası olan Bodrum çarşısı yer almaktadır. Oldukça büyük bir çarşı olan Bodrum çarşısında her türlü ürünü bulmak mümkündür. Satılan ürünler arasında hediyelik eşyalar, halılar, ahşaptan yapılmış eşyalar, takılar, el işi iğne oyaları, çömlekler, nazar boncukları, su kabakları, deniz süngerleri ve daha birçok ürün sabahın ilk ışıklarına kadar açık olan Bodrum çarşısındaki dükkanlarda alıcılarını beklemektedir. İçerisinde sanat galerileri, sanat merkezleri, sinemalar, kafeler ve restoranlar olan alışveriş merkezleri de Bodrum ve çevresinde tatil yapanlar için geç saatlere kadar hizmet vermektedir.
Bodrum ve çevresinde kurulan pazarlar:
Yerli ve yabancı turistlerin ve yerel halkın ziyaret ettiği pazarlarda her türlü ürünü kolayca bulmak mümkündür. Yörede yetişen sebze, meyve ve gıda ürünlerinin yanı sıra tekstil ürünleri ve yöreye özgü farklı hediyelik eşyayı Bodrum ve çevresinde kurulan pazarlarda bulmak oldukça kolaydır. Sabah’ın erken saatlerinde açılan pazarlar akşama kadar sürmektedir.
Bodrum ve çevresinde kurulan pazarlar:
Pazartesi : Türkbükü, Kumbahçe ve Güvercinlik pazarı.
Salı : Bodrum, Yalıkavak, Gölköy pazarı.
Çarşamba : Gündoğan, Ortakent, Gümüşlük ve Akçaalan pazarı.
Perşembe : Yalıkavak, Akyarlar ve Bitez pazarı.
Cuma : Bodrum, Konacık ve Yalı pazarı.
Cumartesi : Turgutresi pazarı.
Pazar : Gümbet, Kızılağaç ve Mumcular pazarı.
Bodrum Tohum Derneği ve Doğal Pazar:
Her çarşamba günü Bodrum kapalı Pazar yerinde kurulan doğal pazarda %100 yerli tohumdan yetiştirilmiş sebze, meyve, zeytin, zeytin yağı ve daha birçok doğal ürün satılmaktadır. Burada çok ucuza satılan organik ürünler yörede yaşayan çiftçiler tarafından hiçbir kimyasal ilaç kullanılmadan üretilmektedir. Doğal pazarı ziyaret edip doğal ürünlerin tadına bakmak veya satın almak isteyenler için Pazar sabahın erken saatlerinde başlayıp akşam saatlerinde sona ermektedir.
Bodrum’dan Yapmadan Dönmeyin
*Bodrum kalesini ve sualtı müzesini ziyaret etmeden;
*Bodrum barlar sokağında yürümeden,
*Bodrum çevresinde bulunan tatil beldelerine uğramadan,
*Bodrum yöresine ait su böreği, acı ot kavurması ve kabak çiçeği dolmasının tadına bakmadan;
*Mavi yolculuk veya bot turu yapmadan;
*Antik tiyatrodan Bodrum’u seyretmeden;
*Bodrum Salı pazarını görmeden Bodrum’dan dönmeyin.
Bodrum önemli telefon numaraları:
Ambulans 112
Polis: 155
Jandarma: 156
İtfaiye: 110
Sahil güvenlik: 158
Turizm danışma bürosu: 0252 316 10 91
Bodrum otogar: 0252 316 26 37
Bodrum Belediyesi: 0252 316 10 09
Bültenimize abone olmak ister misiniz?
Bültene abone olarak tüm yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz..
Dilediğiniz zaman, gelen maillerin altındaki linki tıklayarak takipten çıkabilirsiniz